Je centrale verwarming onderhouden is belangrijk voor je veiligheid, om energie te besparen en voor het milieu. Het is dan ook verplicht. Maar wie mag het onderhoud uitvoeren? Hoe vaak moet het? En wat kost ketelonderhoud? Wij geven je het antwoord op vijf veelgestelde vragen over ketelonderhoud.

Mag je je ketel zelf onderhouden?

Daar is de overheid heel duidelijk in: je mag je eigen ketel niet zelf onderhouden. Dat is logisch. Elke erkende cv-technieker krijgt een speciale opleiding en gebruikt professionele apparatuur. Hij controleert je cv-ketel op alle belangrijke punten zoals slijtage, goede werking, veilige afvoer van rookgas, nazicht van de brander en rendement. Je bent zo zeker dat je ketel tiptop voldoet aan de wettelijke vereisten.

Weet trouwens dat er een verschillende erkenning is voor het onderhoud van gasketels en stookolieketels. Een tip: via deze link vind je de lijsten van de erkende technici gasvormige brandstof en technici vloeibare brandstof in Vlaanderen. Alleen bedrijven op deze lijsten mogen een officieel attest afgeven.

Wanneer moet het onderhoud uiterlijk hebben plaatsgevonden?

Afhankelijk van het type ketel moet je je installatie (twee)jaarlijks laten onderhouden. Een ketel op aardgas heeft een tweejaarlijks onderhoud nodig, een ketel op stookolie een jaarlijks onderhoud. Deze periode kan met maximaal drie maanden verlengd worden, maar het volgend onderhoud moet dan wel gebeuren op basis van de oorspronkelijke datum.

Afhankelijk van het type ketel en of je in het Waalse of het Brusselse Gewest woont moet je je installatie jaarlijks, tweejaarlijks of driejaarlijks laten controleren of onderhouden. Een ketel op aardgas vanaf 100 kW heeft een tweejaarlijks onderhoud nodig, een ketel op stookolie een jaarlijks onderhoud.

Huurder of verhuurder: wie moet de ketel laten onderhouden?

Dat is de huurder. Degene die de verwarming gebruikt, staat in voor het regelmatig onderhoud van de verwarmingsketel, behalve als het anders in je huurovereenkomst staat. Ga je binnenkort naar een andere huurwoning? Vraag dan zeker naar het laatste attest van het ketelonderhoud. Stel dat een ketel defect gaat omdat hij niet goed werd onderhouden. Dan kan je als huurder hiervoor verantwoordelijk worden gehouden. Je kan dan moeten opdraaien voor een deel van de herstellingskosten.

Wat als mijn installatie wordt afgekeurd?

Je ketel moet bepaalde verbrandingswaarden behalen. Als die niet behaald worden, werkt de ketel niet goed en heb je drie maanden de tijd om de tekortkomingen weg te werken. Dat kan door de ketel te vervangen of door andere noodzakelijke maatregelen. Je erkend technicus informeert je hierover. Nadat je de tekortkomingen weggewerkt hebt, moet je een nieuw reinigings- en verbrandingsattest laten opstellen.

Je ketel moet bepaalde verbrandingswaarden behalen. Als die niet behaald worden, werkt de ketel niet goed en heb je drie maanden de tijd om de tekortkomingen weg te werken. Dat kan door de ketel te vervangen of door andere noodzakelijke maatregelen. Je erkend technicus informeert je hierover. Nadat je de tekortkomingen weggewerkt hebt, moet je een nieuw controleattest laten opstellen.

Hoelang duurt het en hoeveel kost het?

Ketelonderhoud is een precies en gespecialiseerd werk. Reken voor het onderhoud al snel op een uur. Als je weet dat alles grondig gebeurt dan valt dat best mee. Vraag van tevoren wel of je technieker zijn verplaatsingstijd aanrekent. Dat weegt natuurlijk door in de totale kosten. Een onderhoud van een cv-ketel kost volgens cijfers van de Confederatie Bouw tussen 150 en 200 euro. Niet weinig natuurlijk. Daarom kiezen steeds meer mensen ervoor om een onderhoudscontract via hun energieleverancier te nemen.