Slimme thermostaten: je ziet ze steeds vaker bij familie en vrienden aan de muur hangen. Logisch want een slimme thermostaat is dé manier om je verwarmingsrekening sterk te verlagen. Studies wijzen uit dat je makkelijk één derde minder verbruikt door over te stappen van een klassieke naar een slimme thermostaat. De voordelen, die zetten we voor je op een rijtje.

Voordeel 1: je verwarmingskost daalt met een derde

Dat is inderdaad meer dan de moeite. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de slimme thermostaat een echte money maker is. Je verbruikt daalt sterk: tot 31%. Hoe dat komt? De slimme thermostaat past de temperatuur automatisch aan, ook als je niet thuis bent.

Wil je daar meer over weten, dan is dit artikel zeker iets voor jou.

 

Wil je weten hoe die 31% besparing is berekend.Dan staat op de site van tado° een slimme calculator. Je kunt het makkelijk afstemmen op het aantal en de grootte van ruimtes die jij moet verwarmen.

Voordeel 2: altijd een comfortabel klimaat

Minder verbruiken wil niet zeggen minder comfort. Integendeel. De slimme thermostaat weet op basis van jouw voorkeuren en de buitentemperaturen hoe je comfortabel en efficiënt verwarmt. Het berekent bijvoorbeeld vanaf welke binnentemperatuur je ketel weer moet stoken. Het systeem is zelflerend dus als de omstandigheden veranderen - bv de seizoenen - dan houdt de slimme thermostaat daar direct rekening mee.

Voordeel 3: je comfort vanop afstand geregeld

Hoe werkt dat dan? Heel eenvoudig. Je slimme thermostaat is verbonden met een app op je smartphone. Via het principe van geofencing weet je hij wanneer je bijna thuis bent en de temperatuur op het je gewenste niveau moet komen. Zelfs onverwachte omstandigheden kunnen je slimme thermostaat dus niets wijsmaken. Als je vroeger of later thuiskomt, past de thermostaat zich aan. Deze functionaliteit is niet bij ieder toestel beschikbaar en soms betalend. Bij tado° is ze bijvoorbeeld wél standaard en gratis.

Voordeel 4: je verkwist nooit energie

Dat is goed nieuws voor je budget en voor het milieu. Een slimme thermostaat gaat heel ver om energieverspilling tegen te gaan. Stel, je bent vergeten een raam te sluiten en buiten is het koud. Normaal verspil je dan veel energie als je radiator openstaat. Maar de slimme thermostaat meet dat en sluit de toevoer af na 15 minuten.

Voordeel 5: geen nieuwe ketel of radiatoren nodig

Een slimme thermostaat is de beste energie-investering die je ooit hebt gedaan. De aanschaf is heel voordelig gezien de besparingen die je gaan doen. Je hebt zelfs geen nieuwe ketel, radiatoren of bekabeling nodig voor je nieuwe slimme thermostaat. Bovendien pakken de energieleveranciers regelmatig uit met promoties voor de aanschaf. Deze bijvoorbeeld is erg aantrekkelijk.