Wie voor een slimme woning kiest, bespaart niet enkel energie maar krijgt er ook een flinke dosis comfort bovenop. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om je woning te voorzien van slimme stekkers. Ze laten je niet enkel toe om elektrische apparaten vanop afstand in of uit te schakelen, ze kunnen nog veel meer. We zetten de zes energiebesparende voordelen van een slimme stekker even op een rijtje.

Je energie in je hand

Altijd en overal heb je voortaan je energie in handen. Letterlijk ook. Via een app op je smartphone stuur je de elektrische apparaten in je woning eenvoudig aan. Zo heb je meer controle over je energieverbruik en over je energiekosten.

Je herkent de energievreters in je woning

Een slimme stekker geeft je informatie over het energieverbruik van elk aangesloten toestel. Je kan dus alle elektrische apparaten in je woning makkelijk vergelijken. Verbruikt mijn vaatwasser meer dan mijn droogkast? Met een slimme stekker zijn zo’n vragen snel opgelost. Zo kan je ervoor kiezen om te investeren in energiezuinige apparaten en je verbruik doen dalen.

De 5 populairste huishoudapparaten:

hoe koop en gebruik ik deze energiezuinig?

Je gaat sluimerverbruik tegen

Elektrische apparaten gebruiken altijd energie, ook wanneer het lijkt of een toestel uitgeschakeld is. Denk maar aan je televisie die ’s nachts op stand-by staat. Zo’n sluimerverbruik kan je meer kosten dan je denkt. Af en toe eens op de off-knop drukken kan je energieverbruik doen dalen. Een slimme stekker is ook hier een goede keuze: een tik op je smartphone en je bespaart.

Je kan apparaten vanop afstand aan- of uitschakelen

Je bent net op het werk en vergat de broodrooster uit het stopcontact te halen. Met behulp van een app op je smartphone kan je die zomaar in 1 2 3 uitschakelen. Elke slimme stekker heeft een aan- en uitschakelaar die je vanop afstand kan bedienen. Makkelijk toch? Je bespaart niet enkel energie, maar het biedt ook een extra comfort. Met een druk op de knop bedien je de elektrische apparaten in je woning, altijd en overal.

Je hebt een overzicht van je kosten

Door nauwkeurig het energieverbruik in je woning te meten, ga je automatischer zuiniger om met je energie. Moet dat extra lampje echt aan? En moet die laptop echt zo lang opladen? Daarbovenop houd je zo meer rekening met de dal- en piekuren van je energieleverancier, waaraan een prijsverschil gekoppeld is. Efficiënt omgaan met je energie betekent ook efficiënt omgaan met je energiefactuur.

Je ontvangt meldingen bij piekverbruik

Een slimme stekker communiceert met je en laat je weten wanneer je verbruik abnormaal de hoogte in gaat. Zo kan je achteraf je energieverbruik ook vergelijken en inzicht krijgen in wanneer je het meest verbruikt.