De slimme thermostaat staat hoog op het lijstje van wie verbouwt of zijn woning een make-over geeft. Dat is logisch want zo doe je twee keer winst: minder verbruik - tot 31% - en meer comfort in je huis. Volgens de bouwsite Livios kiest nu al 1 op de 3 verbouwers voor deze intelligente verwarming. Tip: aan het eind van dit artikel ontdek je een interessante promo voor je slimme thermostaat.

Snelcursus slimme thermostaat

Een slimme thermostaat regelt voor jou de ideale temperatuur ook als je niet thuis bent. Zo past hij de temperatuur aan als iedereen weg is. Dat doet hij volgens jouw voorkeur en de weersverwachting. Hij zorgt er ook voor dat het lekker warm is als je thuiskomt. Dat weet je slimme thermostaat automatisch. Sommige systemen zoals tado° en Nest werken namelijk op basis van geofencing. De app kent je locatie en zet de verwarming op de gewenste temperatuur als je je huis nadert. Meer weten over geofencing? Dan is dit interessant voor jou.

Vervang je klassieke thermostaat door een slim toestel

Het goede nieuws: als je al een klassieke thermostaat aan de muur hebt, dan hoef je geen extra of nieuwe bekabeling te hebben. Hou er wel rekening mee dat een slimme thermostaat niet werkt met elektrische verwarming. Alleen met gas, mazout of bij sommige modellen ook met een warmtepomp. De slimme thermostaat tado° werkt ook met een warmtepomp, toch wel de toekomst van verwarming. Voor de thermostaat heb je de keuze: een vast of een draadloos model.

 

Als je kiest voor tado° van Essent dan is de installatie tijdelijk gratis. Overigens gaat dat snel en makkelijk. In dit filmpje zie je hoe de installatie verloopt.

In elke kamer of een centraal systeem?

Het verschil is logisch. Een centraal systeem kan enkel de temperatuur meten in de kamer waar de slimme thermostaat hangt. Het nadeel is dat het ook andere (ongebruikte) ruimtes verwarmt als de radiatoren openstaan. De oplossing is dan een thermostaat in elke ruimte met een radiatorkraan. Niet elk systeem heeft dit standaard. Tado° biedt die optie wél. Dan haal je het maximale uit je slimme thermostaat. Met dit systeem ben je overigens helemaal klaar voor de toekomst: slimme stekkers en slimme verlichting verbind je er probleemloos mee.

Check of je verwarmingsketel geschikt is voor een slimme thermostaat

In principe zijn jonge ketels compatibel met deze nieuwe generatie thermostaten. Toch ga je best even na of je ketel het zogeheten OpenTherm-protocol ondersteunt. Dit zorgt ervoor dat jouw ketel en de slimme thermostaat met elkaar kunnen communiceren. Daardoor krijgt je ketel constant door hoeveel hij moet stoken om op elk moment de juiste watertemperatuur te leveren. En dat bepaalt natuurlijk hoeveel energie je gebruikt én bespaart.

Verdien je slimme thermostaat meteen terug dankzij Essent

Iedereen moet eenvoudig kunnen besparen op verwarmingskosten. Ze maken 60% uit van je factuur. Bovendien heb je tijdens een renovatie genoeg kosten. Daarom biedt Essent nu voor slechts € 1 de slimme thermostaat tado° aan. Je welkomstcadeau als je 3 jaar klant wordt bij Essent. Meer weten? Lees dan dit.