Ben jij nog op zoek naar cadeautjes voor je vrienden en familie? Wij zochten de leukste en vooral energiezuinigste geschenken voor je uit. Graag gedaan!

Elektronica? A-klasse!

Elektrische apparaten vormen graag geziene cadeautjes onder de kerstboom. Scheerapparaten, koffiezetten, tablets… Vaak verbruiken toestellen die bij aankoop voordeliger zijn, heel wat meer energie dan duurdere modellen. Let daarom steeds op het energielabel wanneer je klein- of groothuishoudelijke apparatuur koopt. Kies voor witgoed met een A-label om het energieverbruik van je cadeau zo laag mogelijk te houden. Tv op het lijstje? Dan is een oled-scherm de way to go! Een oled-tv met energielabel A+ verbruikt zo’n 75 kWh per jaar, een plasmascherm met energielabel C ruim 200 kWh. Dit scheelt al snel 30 euro op jaarbasis. Ben je helemaal vrij om een geschenk te kiezen? Doe dan een telefoonoplader of powerbank op zonne-energie cadeau. Wat een stralend geschenk!

H2O-Ho-Ho, merry Christmas

We kennen allemaal wel iemand die veel te lang onder de douche blijft staan… Geef hem of haar een douchecoach voor kerst! Deze zandloper of timer geeft aan wanneer er 5 minuten voorbij zijn. Door een gemiddelde douchebeurt van 8 minuten 3 minuten in te korten, bespaar je zo’n 30 liter water en 0,15 m3 gas per keer. Dat komt overeen met ongeveer 70 euro per jaar.* Een klein cadeautje met een grote waarde dus! Ook met een zuinige waterkoker kan je energie besparen. Schenk de theedrinkers in je leven een model met een hogere wattage, waarbij het water sneller kookt en er minder lang elektriciteit verbruikt wordt. Om een liter water te koken, heeft een toestel met weinig vermogen 4 minuten nodig. Een met veel vermogen slechts 2,5. Goed voor € 2,5 minder op de eindafrekening.** Alle beetjes helpen, right?

Lichtere ideeën nodig?

Wist je dat er zoiets bestaat als een lamp op zwaartekracht? Via een gewicht dat langzaam naar beneden zakt, wordt er energie opgewekt om de lamp te doen branden. Een cool hebbedingetje voor je milieubewuste vrienden; check! Ook mensen die graag in de tuin zitten, doe je een plezier met energiezuinige verlichting. Denk maar aan lampjes met zonnecellen, die overdag opladen en ‘s avonds gratis en voor niets de tuin verlichten. Of wat dacht je van een ledlamp met ingebouwde nachtsensor, die aanspringt wanneer het donker wordt en automatisch dooft overdag? De prijs voor beste Secret Santa gaat naar jou dit jaar!