Januari is doorgaans een maand van terugblikken én vooruitzichten. Enerzijds kan je niet geloven dat er alweer een jaar is gepasseerd, anderzijds ben je helemaal klaar voor een nieuw jaar. Wij werpen een blik op de toekomst en geven je een paar vooruitblikken op het vlak van energietrends in 2021.

Een grotere vraag naar airco’s 

Thuiswerken blijft ook dit jaar belangrijk en bovendien blijkt uit een studie van advieskantoor BDO bij ruim 1000 Belgen dat negen op de tien Belgische werknemers en leidinggevenden ook na de coronacrisis één tot drie dagen per week willen telewerken. Dat heeft invloed op hoe we met energie omspringen. Zo verwachten wij dat steeds meer mensen zullen investeren in een airco. Mensen zijn gewend aan het comfort van een aircosysteem op het werk en in de auto en willen dat thuis ook. De steeds warmere zomers en het thuiswerken zullen ervoor zorgen dat we een toename zien in de verkoop van koelingssystemen. Zo zouden we tegen 2050 meer energie verbruiken voor afkoeling dan voor verwarming.

 

Werk jij ook nog steeds thuis? Hou er dan rekening mee dat je energieverbruik waarschijnlijk even hoger ligt dan normaal. Hou dat verbruik dus in de gaten en stem er eventueel je voorschot op af. Bij Essent doe je dat eenvoudig zelf via Mijn Essent, onze online klantenzone. Zo vermijd je onprettige momenten in 2021. We gaven eerder ook al een aantal tips om als thuiswerker op je energieverbruik te letten. 

Meer elektrische voertuigen 

Verder zal ook de verkoop van elektrische voertuigen nog verder stijgen in 2021. Nu al is 17% van de wagens die we kopen elektrisch en hybride en het marktaandeel stijgt steeds sneller. Europa zal na 2021 de autosector ook onder druk blijven zetten om de fossiele aandrijving van motoren verder terug te dringen. Autobouwers moeten er bovendien voor zorgen dat 95% van de nieuw ingeschreven wagens gemiddeld niet meer dan 95 gram CO2 per kilometer uitstoten.

 

De meeste modellen stoten meer dan dat gemiddelde uit, maar omdat de norm op alle auto’s samen slaat, kunnen autobouwers hun gemiddelde drukken door ook emissievrije modellen te lanceren, en die zijn dan weer vooral elektrisch. En meer elektrische wagens betekent uiteraard ook een hoger elektriciteitsverbruik om die wagens te kunnen opladen. Ook de batterijen van elektrische wagens zullen steeds beter worden: krachtiger, duurzamer én meer kostenefficiënt. Vooral in de tweede helft van dit jaar zou de prijs van batterijen wel eens stevig kunnen zakken. 

Een slecht jaar voor zonnepanelen? 

In 2020 zagen we een stormloop op zonnepanelen van mensen die nog snel van de terugdraaiende teller wilden profiteren. Vanaf 2021 krijg je een fikse premie, maar in veel gevallen is die nog net iets minder voordelig dan wat je kan besparen dankzij de terugdraaiende teller. We vermoeden dan ook dat de zonnepanelenmarkt begin dit jaar sterk zal terugdringen, maar geleidelijk aan terug zal opklimmen, ook om zelf energie te kunnen opwekken voor bijvoorbeeld een airco-installatie. 

 

Batterijen zullen ook goedkoper en toegankelijker worden waardoor ze in combinatie met zonnepanelen opnieuw interessant kunnen worden, al blijft het wachten op het capaciteitstarief in 2022 voor ze echt rendabel worden. Door het capaciteitstarief wordt het duurder om apparaten die veel stroom verbruiken tegelijk aan te zetten. Wie zijn verbruik spreidt doorheen de dag zal dus goedkoper af zijn. 

Woningen worden steeds energiezuiniger

De energie-eisen die de overheid ons oplegt worden steeds strenger, waardoor we gestimuleerd worden om op een andere manier naar energie te kijken en er met een andere manier mee om te gaan. Vorig jaar mocht het E-peil van een nieuwbouwwoning in Vlaanderen nog 35 zijn, in 2021 wordt dat nog verder teruggeschroefd naar 30. Is het E-peil van je nieuwe woning hoger dan 30? Dan krijg je een boete. Op die manier worden onze woningen in de toekomst steeds energiezuiniger.

Je woning wordt nog slimmer

Technologie staat niet stil en slimme gadgets worden elk jaar weer wat slimmer. Vooral smart home-gadgets zullen volgend jaar een boost kennen. Denk hierbij aan slimme badkamers (stel je perfecte douche-temperatuur in of laat je bad elke keer tot op dezelfde hoogte vollopen) en slimme keukens (een keukenhulp die boodschappen bestelt en je eetpatroon bijhoudt, yes please), maar ook aan zelflerende gadgets die ervoor zorgen dat je huis perfect is ingesteld op jouw gewoonten. Klaar om je woning wat slimmer te maken? We lijsten 6 slimme gadgets op die zorgen voor meer comfort in 2021. 

Meer gasketels en warmtepompen

De stookolieketel mag vanaf dit jaar niet meer geïnstalleerd worden in een nieuwbouwwoning. Veel mensen schakelen dan ook over op een gasketel of een warmtepomp. Wie investeert in een warmtepomp of zonneboiler kan hier bovendien ook premies voor aanvragen bij Fluvius, de netbeheerder. Ook voor een warmtepompboiler zijn er premies, al veranderen de voorwaarden daarvoor wel dit jaar. Zo moet de installatie aan thermische opslag kunnen doen, wat betekent dat de installatie bij een extern signaal de warmwatertemperatuur moet kunnen verhogen. 

 

Je woning hoeft ook niet meer voor 2014 zijn aangesloten op het net. Vanaf dit jaar kan je ook een premie voor je warmtepompboiler aanvragen als je woning meer dan vijf jaar geleden een omgevingsvergunning kreeg en voldeed aan de EPB-eisen.

Slimme meters

De uitrol van slimme digitale meters gebeurde dit jaar al grotendeels. Tegen eind 2021 zou het aantal slimme meters zo’n 20% van de markt moeten innemen. Dit nieuwe systeem kan als gevolg hebben dat energieleveranciers nieuwe producten en diensten gaan lanceren, zoals dat in andere landen ook gebeurt.

 

Benieuwd naar de energietrends die afgelopen jaar een grote rol speelden? Wij maakten een lijstje!