Januari is doorgaans een maand van terugblikken én vooruitzichten. Enerzijds kan je niet geloven dat er alweer een jaar is gepasseerd, anderzijds ben je helemaal klaar voor een nieuw jaar. Wij blikken nog één keer terug op 2020 (en daarna nooit meer, beloofd) en overlopen het voorbije jaar op het vlak van energietrends.

Alternatieve energiebronnen

Mensen denken steeds meer na over hoe ze op een duurzame manier energie kunnen opwekken en verbruiken. Zonnepanelen waren al populair maar kregen in 2020 een echte boost, mede om nog te kunnen profiteren van de terugdraaiende teller die eind vorig jaar verdween. Ook warmtepompen worden steeds vaker ingezet bij nieuwbouw en renovaties om, veelal in combinatie met zonnepanelen, met elektriciteit te verwarmen.


Bovendien worden de energie-eisen die de overheid ons oplegt ook steeds strenger, waardoor we gestimuleerd worden om alternatieve energiebronnen in overweging te nemen. Zo werd 35 in 2020 het nieuwe maximum voor het E-peil van een nieuwe woning in Vlaanderen. Wie een E-peil van minder dan 35 heeft, wordt daarvoor beloond met korting op het kadastraal inkomen. Boven de 35 word je beboet. 

Innovatieve verwarmingssystemen

Vloerverwarming is in opmars en technologische innovaties maken er bovendien een sneller reagerend koel- en verwarmingssysteem van. Zo creëer je een constante temperatuur in huis. Aangenaam en je ketel hoeft minder hard te werken. Het maakt radiatoren overbodig én verlaagt de stofontwikkeling in je woning.

 

Ook de gascondensatieketel werd veel meer verkocht in 2020. Een stookolieketel is immers verboden vanaf dit jaar voor nieuwbouwwoningen én een exemplaar op gas gaat langer mee en heeft een hoger rendement. En ook warmtepompen en zonneboilers worden steeds meer gebruikt om je huis mee te verwarmen. 

Slimme gadgets

Koffiezetten door tegen je machine te praten, lampen met je stem bedienen of rolluiken die automatisch detecteren wanneer ze meer of minder licht moeten binnen laten: slimme gadgets maakten thuiswerken iets aangenamer. Want ook in 2020 werd onze omgeving heel wat ‘slimmer’. Heel wat smart gadgets zorgen er bovendien ook nog eens voor dat je energie bespaart. Met de slimme thermostaat verwarm je je huis bijvoorbeeld snel en efficiënter. Je bedient hem van op je smartphone en hij biedt je inzicht in je precieze verbruik. Zo kan je tot wel 31% besparen op je verwarmingskosten!

Elektrische voertuigen

In de eerste helft van 2020 werden er 3607 nieuwe batterij-elektrische wagens ingeschreven in Vlaanderen. Dat is meer dan de helft van de nieuwe aankopen in 2019. Er werden dit jaar ook al 3 waterstofwagens en 863 CNG-wagens ingeschreven. Als je de plug-in hybrides daarbij optelt, kom je aan een totaal van bijna 11.000 nieuwe milieuvriendelijke wagens in Vlaanderen. Het lijkt er dus op dat de pandemie geen al te grote invloed heeft gehad op de aankoop van elektrische voertuigen. 

Digitale meters

Fluvius, de Vlaamse energienetbeheerder, begon in 2019 met de uitrol van digitale meters. Ook in 2020 werden er dus nog heel wat slimme meters geïnstalleerd. Die registreren hoeveel stroom je afneemt, maar ook hoeveel je in het net injecteert als je zelf produceert met bijvoorbeeld zonnepanelen. Slimme meters sturen je meterstanden ook automatisch door naar de netbeheerder.

 

Benieuwd naar onze vooruitzichten voor 2021? We lijstten de belangrijkste trends en voorspellingen voor het nieuwe jaar op