Energiemonitoring is een slimme manier om je energieverbruik te beheren en dus binnen de perken te houden. Want: meten is weten. Door je energieverbruik te monitoren kan je er efficiënter mee omspringen, wat dan weer leidt tot een lagere energiefactuur.

Welke toestellen en installaties kan je monitoren?

Dankzij energiemonitoring kan je je energieverbruik realtime meten, en gemakkelijk checken waar je eventueel op kan besparen. Je detecteert er eenvoudig sluipverbruik mee. Door dat aan te pakken betaal je aan het einde van de maand enkel voor de energie die je ook effectief verbruikt. De meeste energiemonitoring-systemen bestaan uit hardware (een sensor die je installeert of laat installeren op je digitale elektriciteitsmeter) en software (een bijbehorende app). Die app voorziet je van een realtime inzicht in je huishoudelijke apparaten, en hoeveel energie die precies verbruiken. Maar ook zonnepanelen, warmtepompen en elektrische wagens kan je ermee monitoren. Hieronder vind je een overzicht van de vaakst gebruikte toepassingen.

Elektrische toestellen
Dankzij energiemonitoring krijg je een melding wanneer toestellen plots (te) veel verbruiken. Een te groot verbruik kan erop wijzen dat het toestel in kwestie stuk is of binnenkort stuk gaat. Wanneer de sensor van je wasdroger kapot is, blijft je machine bijvoorbeeld continu aanstaan. Daardoor verbruik je niet alleen nodeloos energie, het is ook nog eens onveilig door brandgevaar. Het kan er ook op wijzen dat je toestel niet goed meer werkt. Zo verbruiken diepvriezers en wasmachines meer vlak voor ze stuk gaan. Verder kan het ook dat het toestel gewoon inefficiënt is. De benchmark is dan de vergelijking met modernere toestellen, die mogelijk minder energie verbruiken.

Ook wanneer iemand het licht in de badkamer heeft laten branden, of wanneer de tv standby staat in plaats van uit, kun je een melding krijgen. De app zet op een rijtje welke huishoudelijke apparaten (te) veel energie verbruiken, welke apparaten niet naar behoren werken, en doet suggesties over hoe je slimmer met energie kunt omgaan.

Zonnepanelen
Iedereen wil natuurlijk dat zijn zonnepanelen zo goed mogelijk renderen. Een ‘slimme’ app kan daarbij helpen. Die geeft je realtime informatie over de prestaties van je zonnepanelen. Zo kan je je verbruik beter afstemmen op je productie. Veelgebruikers kan je dan bijvoorbeeld laten werken tijdens de meest productieve uren. Denk hierbij aan je wasmachine of het opladen van een elektrische auto.

Warmtepompen
Warmtepompen winnen aan populariteit, al kan een eerste blik op het totale prijskaartje je wel eens afschrikken. Warmtepompen verbruiken namelijk veel elektriciteit in bepaalde omstandigheden, maar het is moeilijk om na te gaan wanneer en in welke mate. Sommige waterpompen geven je inzicht in je energieverbruik aan de hand van een kWh-meter. Zo kan je het energieverbruik over verschillende periodes vergelijken. Afwijkende waarden vallen dan meteen op. Als je warmtepomp niet over zo’n meter beschikt, kan je zelf een energiemonitor aanschaffen, zodat je in realtime inzicht krijgt in het verbruik.

Elektrische wagens
Ook elektrisch rijden wint aan populariteit. Veel consumenten kopen een elektrische wagen uit milieuoverwegingen, maar natuurlijk speelt ook de kostprijs een rol. In dat opzicht is het voor de consument haast onmogelijk om te berekenen hoeveel het opladen van de batterij precies kost. Dankzij energiemonitoring kun je ook dat verbruik monitoren en optimaliseren.

De voordelen van energiemonitoring op een rijtje

We haalden het eerder al aan: energiemonitoring helpt je besparen op je energiekosten. Die besparing varieert doorgaans tussen de 5% en 15%. De app geeft je namelijk een gedetailleerd inzicht in je energieverbruik en -kosten. Op die manier zie je al snel waarop je kunt besparen. Maar er zijn nog meer voordelen.

© Essent

Je verliest minder energie
Je springt efficiënter om met je energieverbruik, waardoor er minder energie verloren gaat. De app laat het je bijvoorbeeld weten wanneer je het licht in de badkamer hebt laten branden, of wanneer de tv op standby staat. Die dingen lijken misschien klein, maar ze hebben een grotere impact op je energiefactuur dan je zou denken. Hoe minder energieverlies, hoe minder je dus betaalt.

Energiemonitoring verhoogt je veiligheid
Je kunt energiemonitoring nog het best vergelijken met een zwarte doos voor je huis én je dagelijks leven. De bijbehorende app stuurt namelijk realtime meldingen uit wanneer hij onregelmatigheden detecteert. Zo kom je er sneller achter welke huishoudtoestellen niet doen wat ze moeten doen, en hoe efficiënt ze energie verbruiken.

De app waarschuwt je ook wanneer iemand de kookplaat heeft laten aanstaan. Door in zulke situaties sneller in te grijpen verhoog je je veiligheid én bespaar je onnodige kosten. Bijkomend voordeel? Vanaf nu verlaat je je huis altijd zorgeloos.

© Essent

Dankzij energiemonitoring hou je een oogje in het zeil bij ouderen
Is dagelijks langsgaan bij je (groot)ouders praktisch onhaalbaar, maar hou je toch graag een oogje in het zeil? Ook daar is energiemonitoring de ideale oplossing. Ouderen houden vaak vast aan een bepaald patroon, en de slimme app houdt die dagelijkse gewoonten bij. Wanneer er onregelmatigheden optreden, stuurt hij meldingen uit, zodat jij snel kunt checken of alles in orde is. Zet je oma elke ochtend thee, zet ze elke middag rond hetzelfde uur de aardappelen op het vuur, en kijkt ze gegarandeerd de hele avond naar tv? Dan laat de app je weten wanneer ze die dagelijkse gewoonte overslaat.

Energiemonitoring is laagdrempelig en gebruiksvriendelijk
Ben je niet zo technologisch aangelegd, maar heb je wél interesse in smart home? Dan kunnen we je geruststellen, want de energiemonitoring-hardware is op amper vijf minuten geïnstalleerd, en ook de software (= de app) is erg gemakkelijk in gebruik. De sensor heeft overigens de grootte van een kredietkaart en wordt aangesloten op je elektriciteitsmeter, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat hij te hard zou opvallen in je interieur. De meeste systemen werken met een digitale meter, maar er zijn er ook een aantal die aangesloten kunnen worden op een analoge meter. Een goede monitor hoeft je bovendien geen fortuin te kosten.