“Google, turn off the lights” of “Alexa, play music” zijn vast zinnen die je wel eens uitspreekt als je thuis een aantal slimme gadgets hebt liggen. Die maken je leven een stuk makkelijker én kunnen je zelfs helpen om wat energie te besparen. Wij zetten 6 slimme gadgets op een rij die zorgen voor meer comfort in 2021. 

Slimme verlichting

Het licht aan- en uitdoen zonder je luie zetel uit te komen? Yes please! Met één druk op je smartphone laat je de lichten doven, dimmen of net aangaan. Slimme lampen zijn altijd dimbaar. Meer sfeer én minder stroomkosten dus. Je kan ook bewegingssensoren boven de deur hangen, zo gaan je lampen automatisch aan en uit wanneer je de ruimte binnen of buiten gaat. Of stel een timer in, dan weet je zeker dat de lampen op een bepaald moment weer uit gaan.


En hoe vaak vraag je je op je werk niet af of je het licht in de badkamer wel hebt uitgedaan? Dankzij slimme verlichting hoef je niet tot ‘s avonds te wachten om het te checken, ook dat doe je makkelijk via je smartphone of via een handige alles-uitknop. Dankzij geofencing kunnen sommige slimme lampen dat zelfs automatisch. Ze zijn verbonden met je smartphone en als ze detecteren dat je het huis verlaat, doven ze vanzelf. 

Slimme stekkers

Met een slimme stekker kan je je apparaten in- of uitschakelen vanop afstand. Handig als je bijvoorbeeld de koffiemachine bent vergeten uitzetten. Ook je (slimme) verlichting kan je er vanop afstand mee bedienen. En om sluipverbruik tegen te gaan zijn slimme stekkers eveneens erg handig: een aanzienlijk deel van je energierekening gaat immers naar toestellen in waakstand. Denk aan de tv-decoder of je gsm-oplader, toestellen die altijd in het stopcontact zitten. Als je ze aansluit op een slimme stekker kan je ze volledig uitschakelen wanneer je ze niet gebruikt. 

Een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat verwarm je je huis snel en efficiënt. Dan is je verwarmingsketel verbonden met het internet en bedien je hem vanop afstand met een app op je smartphone. Sommige slimme thermostaten meten ook wanneer ze moeten beginnen werken en weten wanneer je woning warm genoeg is, zodat ze vanzelf stoppen. Bovendien kan een slimme thermostaat je ook inzicht bieden in je precieze verbruik. Met tado°, onze slimme thermostaat, bespaar je zo tot wel 31% op je verwarmingskosten!

Slimme rolluiken

Slimme rolluiken weten wanneer er zonlicht op je huis valt, en wanneer dat licht te fel is, gaan ze automatisch naar beneden. Op warme dagen verspil je zo minder energie aan een airco of ventilator, op warme dagen werken ze dan weer isolerend. Je kan de slimme rolluiken ook gebruiken om je huis bewoond te laten lijken wanneer je op vakantie bent.

Een slimme warmtepomp

Stookolieketels in nieuwbouwwoningen zijn verboden vanaf dit jaar, en veel mensen schakelen dan ook over op een gasketel of een warmtepomp. Die zijn een pak energiezuiniger én je hebt er ook slimme varianten in. Net als een gewone warmtepomp kan de slimme versie je huis verwarmen én verkoelen en zorgt hij voor warm water. Een slimme warmtepomp kan je bovendien bedienen en monitoren vanop je smartphone, zelfs als je niet thuis bent. 

Een slimme meter

Wil je het probleem bij de basis aanpakken? Meten is weten, en een slimme meter weet véél. Je kan er op aflezen hoeveel water, gas en elektriciteit je precies verbruikt, waardoor je meer inzicht krijgt in je energieverbruik. Is je waterverbruik significant gestegen? Dan kan je eens wat vaker een douche in plaats van een bad nemen. Of zijn je stookkosten plots veel hoger? Dan is het misschien tijd voor een dikkere trui en een halve graad minder op de thermostaat. Op die manier weet je exact waar je kan besparen.