Aan het hoofd van de juridische afdeling bij Essent Belgium staat een jonge, dynamische vrouw. Julie Otjacques is juriste van opleiding, perfect tweetalig en ze kreeg haar interesse voor energie met de paplepel ingegeven. Met een natuurlijke aanleg voor leiderschap en veel aandacht voor de mens achter de collega, klinkt haar werkmotto als volgt: ’Jezelf blijven en elke dag bijleren van anderen’. We laten Julie graag even aan het woord.

 

Hoe lang werk je al bij Essent en waar ben je dagelijks mee bezig?

 

Julie: “Ik werk sinds 2008 bij Essent, waarvan de laatste vijf jaar in het managementteam. Toen ik begon als juriste, was ik verantwoordelijk voor alle dossiers in Wallonië en Brussel. Later kreeg ik de kans om hoofd van de juridische afdeling te worden. Dat omvat niet alleen het juridische aspect, maar ook het stuk regulatory, de operationele regels van de markt (een zeer technisch, maar essentieel onderdeel binnen onze sector), het stuk compliance én het data protection office, waaronder ons GDPR-project valt. Dat is mijn jongste ‘kindje’.”

 

Was dit het soort bedrijf waar je jezelf tijdens je studies zag terechtkomen?

 

Julie: “Al toen ik een klein meisje was, wilde ik rechten studeren. Tijdens mijn loopbaan heb ik altijd mijn instinct gevolgd, ook bij mijn overstap naar Essent. Ik had interesse in het bedrijf, er lag een goed voorstel op tafel, dus ik sprong. De energiesector spreekt me enorm aan. Mijn vader heeft zijn hele carrière voor Distrigaz en daarna voor Fluxys gewerkt. En mijn grootvader vertegenwoordigde in België het merk Zumtobel, een internationale marktleider in holistische lichtoplossingen. Als kind speelde ik tussen de rekken waar de tl-lampen opgeslagen werden. Dat heeft bepaald wie ik ben, wat ik (graag) doe. Energie ligt me heel nauw aan het hart. Bovendien heb ik het altijd fijn gevonden om uit mijn comfortzone te treden en uitdagingen aan te gaan.”

 

In persoonlijke interviews wordt dikwijls de vragenlijst van Proust gebruikt, met de volgende vraag op kop: Wie is de man/vrouw die jou geïnspireerd heeft?

 

Julie: “Ik heb mijn grootvader altijd bewonderd om wat hij allemaal heeft bereikt. Hij was autodidact, omdat hij door de oorlog zijn studies niet kon afmaken. Zo ben ik gaan geloven in de mens. Ik geloof dat mensen hun grenzen kunnen overschrijden en toch zichzelf blijven. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet terugdenk aan de levenslessen en waarden die mijn grootvader me tijdens mijn jeugd heeft meegegeven. De kunst om te luisteren, te leren en jezelf te blijven. Voor mij is alles een bron van inspiratie. Ik hecht veel belang aan wat mij omringt en vooral aan de mensen om me heen. Iedereen heeft wel iets waarmee hij kan bijdragen, thuis of op het werk. Iedereen heeft iets in zich dat mij inspireert.”

 

Hoe zou je de werksfeer bij Essent beschrijven?

 

Julie: “Bij Essent zijn we optimistisch, open en moedig. Er is een mooie diversiteit binnen ons bedrijf en binnen ons managementteam. We moeten lef tonen, want we bevinden ons in een ongeziene transitie. Niet alleen de energiesector, maar de hele wereld verandert. Essent is een bedrijf met een echte feedbackcultuur en dat maakt ons allemaal sterker. Flexibiliteit en wendbaarheid zijn essentieel, al was het maar omwille van de beperkte grootte van ons bedrijf en onze toch wel grootse ambities. We worden gestimuleerd om te groeien in onze rol, om meerdere petten te dragen, om dingen zelf te doen. Tegelijkertijd moeten we allemaal ook onze grenzen ontdekken, delegeren en prioriteiten bepalen.”

 

Wat bepaalt voor jou goed teammanagement, zoals je dat zelf toepast bij Essent?

 

Julie: “Er zijn een paar onmisbare ingrediënten voor goed teammanagement, met als belangrijkste: vertrouwen. Het is belangrijk om aandachtig te luisteren naar wat de andere persoon bedoelt, met aandacht voor de manier waarop hij of zij zich uitdrukt. Dat vraagt om actief luisteren, om empathie. Je moet het ‘waarom’ en het ‘hoe’ begrijpen en niet alleen het ‘wat’. Een manager zijn – bij Essent gebruiken we liever het woord ‘leider’ – betekent voor mij dat ik een veilig kader kan creëren en dat ik collega’s kan inspireren om zich verder te ontplooien. Want onze collega’s en onze klanten zijn het meest waardevolle dat we hebben.”

 

Je hebt een drukke job. Hoe ervaar je dat zelf?

 

Julie: “Ik heb het geluk dat alles waarmee ik bezig ben, verzameld is binnen één afdeling. Legal, regulatory, data protection en public affairs vormen één grote keten. En nog belangrijker, ik heb tien fantastische collega’s naast mij. Ik houd ervan wanneer dingen bewegen, ik krijg energie van het jongleren met vier dingen tegelijk. ’s Avonds bereid ik me thuis zo goed mogelijk voor, zodat ik op de hoogte ben van de vergaderingen die de volgende dag gepland staan en van wat er van mij verwacht wordt. Ik sta graag ter beschikking van mijn collega’s, om hen te helpen en te inspireren.”

 

Er is veel aan het veranderen in België en in Europa. Wat zijn de elementen die nodig zijn in de energiesector en hoe passen die binnen een bedrijf als Essent?

 

Julie: “In het algemeen is het belangrijk om de verschillende actoren in het energielandschap te kunnen vertrouwen. Onze sector heeft nood aan een langetermijnvisie die verder gaat dan de duur van een politiek mandaat. En het is alleen door samen te werken met alle betrokken partijen, ook met onze klanten, dat we de energietransitie tot een goed einde kunnen brengen. Daarnaast moet je beslissingen durven nemen. En ik denk ook dat we moeten terugkeren naar meer menselijkheid en vriendelijkheid. Je mag niet vergeten dat maar 20% van wat we doen inhoud is, expertise. Dat is ons IQ. De overige 80% heeft betrekking op onze emoties. Dat EQ is me erg dierbaar en ik gebruik het elke dag in de samenwerking met mijn collega’s.”

 

De menselijke kant bewaren en nog meer inzetten, is dat een levensles die je wil overbrengen naar je dierbaren, naar je kinderen?

 

Julie: “Ik denk niet dat ik in staat ben om lessen te geven en dat is ook niet mijn ambitie. Maar wat het leven mij heeft geleerd, is om altijd weer te focussen op de essentie. En het zijn precies mijn kinderen die me dat hebben doen inzien. Ik probeer hen wortels te geven, maar ook vleugels. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Ik wil hen het best mogelijke kader bieden om zichzelf te ontplooien en het beste van zichzelf te geven.”

 

Wat zijn je dromen op professioneel vlak?

 

Julie: “Ik heb nog veel dromen en ik ben er zeker van dat ik er een aantal werkelijk zal kunnen realiseren! Ik wil in ieder geval nog verder groeien binnen Essent België, maar ook meer samenwerken met mijn collega's uit onze internationale innogy-groep en samen met hen brainstormen over onze datastrategie. Daarnaast ben ik met ons data protection office verantwoordelijk voor het GDPR-project. Dat wil ik ook graag verder uitbouwen. GDPR (General Data Protection Regulation) is een prachtige kans om het vertrouwen van onze klanten te versterken. Het draait niet ‘gewoon’ om het respecteren van de privacywet. Het gaat om het ontwikkelen van een echte datacultuur. Ik steek er veel van mijn energie in!”

 

 

 

 

 

 

Geniet nu van altijd nachttarief

3 jaar lang de energieprijs van je elektriciteitsfactuur aan nachttarief, ook met een enkelvoudige meter.