Wil je besparen op je energiefactuur, maar weet je niet waar te beginnen? Een van de eerste, eenvoudigste stappen richting energiezuiniger leven, is je thermostaat lager zetten. Begin gerust met een halve graad. Je zal er niets van merken, maar het maakt wel meteen een verschil! Niet alleen voor je energiefactuur, maar ook voor onze planeet.

Enkel ’s nachts of ook overdag?

Hoe laag je je thermostaat best instelt, is vooral afhankelijk van hoe snel je woning weer op temperatuur is. Wil je niet meteen overdag je thermostaat lager zetten? Zet hem dan eerst ‘s nachts lager, op 15 graden bijvoorbeeld. Dit is de perfecte temperatuur voor een huis ‘in rust’. Hierdoor bespaar je gemiddeld 6% op je verwarmingskosten per jaar. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden.

Je thermostaat verlagen voor de nacht doe je best een uur tot halfuur voor je gaat slapen. In de meeste woningen blijft de temperatuur constant, waardoor je tot het slapengaan geniet van een aangename temperatuur. Het voordeel hiervan? Je bespaart op een eenvoudige manier een halfuur tot een uur extra energie.

Wil je ook overdag op energie besparen? Stel je thermostaat dan minstens een halve graad lager in. Je zal er niets van voelen, maar je bespaart hierdoor al snel 3,5% op je verwarmingskosten. Door je thermostaat overdag een hele graad lager te zetten, loopt die besparing gemakkelijk op tot 7%. Een mooie beloning voor een kleine moeite!

Wat is de ideale kamertemperatuur?

De ideale temperatuur is voor velen een kwestie van voorkeur. Toch zijn er voor de verschillende kamers in huis richtlijnen voor de perfecte temperatuur.

De temperatuur in je woonkamer bedraagt best 19 tot maximaal 22 graden. Om te beslissen welke temperatuur voor jou het meest aangenaam is, stel je jezelf best deze vraag: “Hoe actief ben ik in huis?” Houd je ervan om uren in de zetel te liggen? Dan zal de temperatuur eerder naar 22 graden neigen. Ben je constant in de weer met klussen, wassen of opruimen? Dan mag de temperatuur wat lager zijn.

De ideale temperatuur voor je badkamer – tijdens gebruik – ligt dan weer rond 23 graden. En in de slaapkamer? Daar mag het koeler zijn. Neurowetenschapper Rachel Salas van de Jopkins Universiteit in Baltimore stelt dat je best in een kamer slaapt waarin het 18 graden is. Deze temperatuur sluit aan bij hoe jouw lichaam ’s nachts werkt. Je lichaamstemperatuur daalt namelijk ongeveer twee tot drie graden als je in slaap valt. Een frisse slaapkamer helpt je lichaam om sneller af te koelen. Vind je 18 graden te koud? Laat de temperatuur dan best niet stijgen boven 20 graden. Een te warme slaapkamer bemoeilijkt niet alleen het inslapen, maar zorgt er ook voor dat we vlugger wakker worden.

Switch vlot tussen temperaturen met een slimme thermostaat

Maak het regelen van je temperatuur in huis nog eenvoudiger met een slimme thermostaat, zoals tado°. Met de tado°-app stuur je met je smartphone de temperatuur bij in elke kamer, op elk tijdstip, en overal waar je maar wil.

Hoe werkt tado°? Deze slimme thermostaat verzamelt en verwerkt informatie en bezorgt die data vervolgens aan jou. Dit biedt tal van voordelen, zoals:

 

  • Tado° biedt je in realtime inzicht in je verbruik en levert inzichtelijke rapporten en aanbevelingen. Zo weet je meteen of en waar je te veel verbruikt.
  • Met tado° kies je voor een efficiënte temperatuurregeling op maat van jouw situatie. Deze slimme thermostaat regelt de temperatuur automatisch: wanneer iedereen uit huis is, zet hij de verwarming automatisch lager.
  • Je kan de verwarming instellen per kamer: dit is mogelijk wanneer je de radiatorthermostaten in elke kamer vervangt.

 

En dan vergeten we bijna het beste nieuws, want met tado° bespaar je tot wel 31% op je verwarmingskosten. Wil je graag meer info over deze slimme thermostaat? Lees dan hier verder.

Benieuwd hoe eenvoudig het is om een slimme thermostaat als tado° in te stellen? Klik dan hier.

Zoek je nog meer tips om te besparen op je energiefactuur?

Zo gebruik je toestellen zuinig.