Ieder jaar, op de laatste zaterdagnacht van maart gaat de zomertijd in en draaien we met z’n allen in België de klok een uur vooruit. De zomertijd, ook wel gekend als zomeruur, werd in het leven geroepen om energie te besparen: hoe langer het ’s avonds licht is, hoe minder snel we de lichten aansteken. Een simpele redernering, maar klopt het wel dat we dankzij het zomeruur ook effectief energie besparen?

Niemand weet eigenlijk met zekerheid of de zomertijd een positief effect heeft op ons energieverbruik. Onze conclusie? De voordelen van de zomertijd qua energiebesparing zijn verwaarloosbaar.

Het zomeruur werkt niet energiebesparend

Een eerste bedenking is dat we tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huis hebben, denk maar aan laptops en televisies. Het uur wanneer de zon ondergaat heeft op het verbruik van deze apparaten minder invloed. Daarnaast is verlichting ook een stuk energiezuiniger geworden, zo verbruiken ledlampen 90% minder energie dan gloeilampen of halogeenspots. Het is wel zo dat in de wintertijd het energieverbruik effectief zo’n 2,6% hoger ligt. Maar amper 0,5% daarvan wordt veroorzaakt door het terugdraaien van de klok.

Het zomeruur draagt niet erg veel bij tot je energiebesparing, maar door het goede weer en een aantal handige tips kan je jouw energieverbruik wel doen dalen.

Grote wasjes, kleine wasjes

Droogkasten zijn erg handig, maar verbruiken veel energie. Kies ervoor om je was buiten te hangen en de warmte van de zon zijn werk te laten doen.

Een frisse bries

Laat af en toe een frisse lentebries waaien door je woning, zo verlaagt de vochtigheidsgraad in je huis en verwarm je de ruimtes efficiënter. Het lijkt tegenstrijdig, maar toch helpt het.

Zalig zo’n lenteschoonmaak

Stof kan ervoor zorgen dat elektrische apparatuur, zoals laptops en televisies, oververhit raakt. Bovendien vermindert het de efficiëntie van je radiatoren. Hou een lenteschoonmaak en ga het winterstof te lijf! Vergeet ook de diepvries niet een onderhoudsbeurt te geven, ontdooi hem minstens een keer per jaar en schraap al het ijs weg.

Is het buiten mooier weer?

Lees hier hoe je jouw verwarmingsketel in zomerstand zet.

Een heerlijke (buiten)douche

Een stevige sportsessie in de lentezon en daarna een verfrissende douche … Heerlijk! Nu het buiten warmer wordt, mag het water gerust een graadje minder warm zijn. Dat is goed voor je spieren én voor je energierekening. Als de temperaturen buiten stijgen, kan je zelfs zalig buiten douchen.

Geniet van wat lekkers

De toenemende temperatuur laat ook meer creativiteit toe in de keuken. Maak eens een frisse salade, een koude wrap of kook buiten op de barbecue. Tijdens de bereiding van al dat lekkers verbruik je amper energie. En als je het buiten opeet, dan smaakt het eens zo goed!