Een diepvries vol ijs zorgt voor een hoger energieverbruik. De vaatwasmachine verbruikt het minst in de eco-stand, ook al gaat dat trager. Een A-label is niet altijd zuinig. En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want er bestaan heel wat uitspraken over energieverbruik. Maar welke kloppen en welke zijn pure quatsch? Wij zetten 7 feiten en fabels over energieverbruik voor jou op een rij.

1. Veel ijs in de diepvries zorgt voor een hoger energieverbruik: feit

Dit klopt. Een ijslaag van amper twee millimeter leidt al tot een hoger energieverbruik van zo’n 10%. Om ijsvorming zoveel mogelijk tegen te gaan, steek je je diepvries het best zo vol mogelijk en laat je ‘m nooit langer dan nodig open staan. Een volle diepvries is ook beter voor je energieverbruik an sich, want het vraagt minder energie om een volle vriezer te koelen dan een lege.

 

Bovendien denk je ook maar beter eens goed na over waar je je diepvries het best plaatst. In een kamer van 15°C verbruikt hij immers tot een derde minder stroom dan in een kamer van 25°C. Hou je diepvries dus zeker weg van warme toestellen, zoals het fornuis of de verwarming.

 

Plaats je diepvries echter ook niet in een té koude omgeving, want dan werkt hij minder goed. De klimaatklasse op het etiket van je diepvries geven de minimale en maximale omgevingstemperatuur van je toestel aan. Geen enkele klimaatklasse garandeert echter een optimale werking bij een omgevingstemperatuur lager dan 10°C.

2. Een (te) volle koelkast verbruikt meer energie: feit

Ook dit klopt. Voor een koelkast geldt het omgekeerde als voor een diepvries: die prop je maar beter niet té vol. De koude lucht kan dan niet meer voldoende circuleren en bijgevolg moet je koelkast harder werken. Een (bijna) lege koelkast is dan ook weer geen goed idee. Een koelkast die voor 3/4e gevuld is, verbruikt het minste. Kom je daar niet aan? Dan kan je de lege ruimte opvullen met lege dozen of flessen.

 

Het is ook slim om rekening te houden met de temperatuurzones van je koelkast. De koudste zone vind je onderaan, net boven de groentebak. Daar plaats je dus het best eten dat snel bederft, denk aan zuivel, vlees of vis. Verwijder ook meteen de verpakkingen van je voeding, want waarom zou je energie stoppen in het koelen van verpakkingen?

3. Opladers verbruiken geen stroom als ze niet in gebruik zijn: fabel

Elke stekker verbruikt energie, ook wanneer hij niet in gebruik is. Dat noemen we sluipverbruik en op jaarbasis kan het je heel wat extra geld kosten. De transformator in opladers verbruikt immers constant stroom. Ook bij een tv of computer is het aangeraden om een stekkerdoos te gebruiken en je toestellen echt uit te schakelen wanneer je ze niet gebruikt. Ook toestellen die in stand-by staan, verbruiken immers stroom. Een oplader die in het stopcontact blijft zitten, kost je jaarlijks ongeveer één à twee euro extra. Dat lijkt niet veel, maar denk zelf maar eens na hoeveel opladers je thuis in het stopcontact laat zitten.

4. Een eco-programma is zuiniger dan een sneller programma: feit

Veel mensen durven hier wel eens aan twijfelen, want een eco-programma duurt toch veel langer? Toch is het wel degelijk zuiniger. De watertemperatuur ligt immers minder hoog en daardoor verbruik je minder energie. Dat geldt trouwens niet alleen voor de afwas, maar ook voor je wasmachine.

5. De verwarming ‘s nachts laten aanstaan is zuiniger dan ‘m volledig afzetten: fabel

Veel mensen denken dat het meer energie vergt om de verwarming ‘s ochtends terug op te zetten, maar dat is niet zo. Dat kost je inderdaad energie, maar nooit zoveel als de energie die je zou ‘verspillen’ door je woning de hele nacht nodeloos te verwarmen. Zet je verwarming ‘s nachts dus gerust op 15°C, zo bespaar je op jaarbasis heel wat energie.

 

Heb je vloerverwarming? Dan wordt aangeraden om je thermostaat op 17°C of 18°C te zetten, anders duurt het ‘s ochtends te lang voor je woning voldoende is opgewarmd. Nog meer energie bespaar je door je verwarming al lager te zetten een uur voor je gaat slapen. Het blijft vaak nog lang genoeg lekker warm, en je verwarming hoeft een uur minder lang te werken.

 

Let wel: dit geldt enkel voor een langere periode, zoals ‘s nachts. Ga je overdag even naar de winkel of maak je een wandeling van een uur of twee? Dan laat je de verwarming beter wel gewoon aanstaan. Je bespaart immers bijna niets op zo’n korte tijd, aangezien het meer energie kost om de verwarming nadien opnieuw op te zetten.

6. Je zet je apparaten het best niet voor kortere tijd uit: fabel

Je hoort wel eens dat het slecht is voor je apparaat om slechts voor korte tijd uit te staan. Dat klopt echter niet. Je zet de tv of computer wel degelijk beter uit als je ze niet gebruikt. Het is niet slecht voor je toestellen én je bespaart er energie door. Gebruik ook hiervoor een stekkerdoos zodat je sluipverbruik minimaliseert.

 

Per watt die verbruikt wordt door een toestel dat constant in het stopcontact zit, moet je rekenen op zo’n 2 euro die je kwijt bent. Voor heel wat apparaten in stand-by kan dat oplopen tot 10 watt (8 watt voor een hifiketen, 3,5 watt voor je computer, …). Als je daarbij optelt dat we in huis tussen de 30 en 50 toestellen in stand-by, snap je dat je al snel aan 100 euro komt voor sluipverbruik in huis.

7. Een B-label is niet zuinig: fabel

Vroeger behoorde een B-label tot een van de minst zuinige labels, maar de energielabels werden onlangs herbekeken. A+, A++ en A+++ verdwenen wegens te ingewikkeld, en nu is A het hoogste label.

 

Voorlopig krijgt geen enkel toestel echter een A-label toegewezen om fabrikanten aan te moedigen hun toestellen nog zuiniger te maken. Met een B-label haal je tegenwoordig dus best een energiezuinig toestel in huis.