In mei zijn er heel wat vrije dagen en dus genieten veel mensen van een extra dag verlof. De hele dag in pyjama rondlopen, een lentewandeling maken of net uren tv-series bingen: vandaag mag het allemaal. Maar wat doet zo’n vrije dag met je energiefactuur? De koffiezet draait immers overuren, de tv staat op en je kinderen gamen de hele dag door. We leggen je kort uit wat vrije dagen betekenen voor je energieverbruik.

Enkel- of dubbelvoudige meter

Een enkelvoudige meter registreert je verbruik zowel overdag als ‘s nachts. Wanneer je ook koffie zet, een was laat draaien en of de vaatwasmachine gebruikt, je betaalt er altijd dezelfde prijs voor. Een dubbelvoudige meter registreert je verbruik ‘s nachts en tijdens het weekend aan een lagere prijs, omdat het totale energieverbruik dan lager ligt.

Meer daarover lees je in dit artikel

Veel mensen denken dat het daltarief ook geldt op wettelijke feestdagen, maar dat is in België niet zo. Je betaalt op een vrije dag dus evenveel als tijdens een gewone weekdag, de daluren beginnen pas ‘s avonds. Bovendien spendeer je meer tijd thuis, dus de kans is groot dat je op die dagen meer energie verbruikt dan op een gewone werkdag.

 

Maar … wist je dat nieuwe klanten bij Essent drie jaar lang altijd van het nachttarief genieten, zowel met een enkel- als met een dubbelvoudige meter. Meer informatie over dat aanbod vind je hier. Essent-klanten hoeven zich dus geen zorgen te maken over het dag- of nachttarief. 

Minder energie verbruiken: 7 tips op een rijtje

Voor iedereen die van plan is om op zijn vrije dag uitgebreid te koken of een serie wil bingewatchen op de zetel: wij geven je een paar tips die je energie helpen besparen, ook op een vrije dag.

 

  • Een vrije dag is het ideale moment om wat quality time met je kinderen door te brengen. Bak een cake of ga aan de slag met een simpele ovenschotel. Wist je dat je daarvoor trouwens de oven niet altijd hoeft voor te verwarmen? Heteluchtovens hebben dat bijvoorbeeld helemaal niet nodig. Zeker een ovenschotel of een al voorgebakken brood kunnen prima de oven in zonder dat die al vijf minuten heet is. Voor gerechten die door warmte rijzen - denk aan taart, koekjes, pizza’s, zelfgemaakt brood of grote stukken vlees - verwarm je de oven beter wel even voor.
  • Ga boodschappen doen en leef je eens goed uit. Aarzel niet om je kar vol te laden met lasagne en moussaka, want een volle diepvries verbruikt minder dan een lege. Bij een koelkast geldt hetzelfde principe: een lege koelkast moet harder werken - en verbruikt dus meer energie - dan een volle. 
  • Een vrije dag betekent ook uitgebreid de krant lezen bij een kop koffie. Dat je de stekker het best uit de koffiemachine trekt nadat je jezelf voorzien hebt van je dagelijkse dosis cafeïne wist je vast al, maar er zijn nog tips die je koffiemoment zuiniger maken. Zet de koffiezet meteen uit, en giet de inhoud in een thermos. Je koffie blijft langer warm én je bespaart energie. 
  • Het is verleidelijk om een hele dag je favoriete serie te bingewatchen of om de hele dag in je pyjama door te brengen. Wil je echt investeren in jezelf en jezelf wat me-time gunnen? Spendeer dan wat minder tijd offline, ga naar buiten, maak een wandeling of lees een goed boek. Daar haal je veel meer energie uit, en je bespaart er thuis nog eens energie door ook. 
  • Wie wél verknocht is aan zijn smartphone spaart het best zijn batterij zodat je het ding minder vaak moet opladen. Zet je gsm ‘s nachts in vliegtuigstand, verminder de lichtsterkte, schakel Bluetooth uit en verwijder apps die je niet langer nodig hebt. 
  • Maak een ritje met je elektrische fiets bij mooi weer. Dat kost je amper elektriciteit (in dit artikel lees je hoeveel één laadbeurt kost) én je krijgt er bakken energie van. 
  • Heb je nog geen plannen? Vervang dan al je halogeenlampen door ledlampen. Die zijn iets duurder in aankoop, maar gaan veel langer mee én je bespaart er jaarlijks handenvol geld mee aan elektriciteit.
Meer tips om energie te besparen

Bekijk dan deze 20 hacks