Op de laatste zaterdagnacht van maart gaat in België de zomertijd in. Al sinds 1977 zetten we op dit moment de klok een uurtje vooruit. Energiebesparing was toen de voornaamste reden. Maar besparen we nu nog steeds energie met de zomertijd? We zochten het voor je uit.

De zomertijd kort uitgelegd

In het laatste weekend van maart, tijdens de nacht van zaterdag op zondag, zetten we om 2 uur de klok een uurtje vooruit. Dit betekent dat het ’s morgens wat langer donker is en’ s avonds langer licht. We houden de zomertijd – ook wel gekend als het zomeruur – zeven maanden aan, tot eind oktober.

Nochtans is de zomertijd niet de ‘natuurlijke tijd’. Waarom werd hij dan ingevoerd? In 1977 was olie schaars en alternatieve grondstoffen en energiebronnen waren niet zo voorradig als nu. In de jaren zeventig ging men ervan uit dat we, door langer gebruik te maken van het zonlicht, ’s avonds minder lampen aandoen. Dit zou resulteren in een energiebesparing.

Besparen we nog steeds energie met de zomertijd?

Niemand weet eigenlijk met zekerheid of de zomertijd een positief effect heeft op ons energieverbruik. Onze collega’s van Essent Nederland zochten het zelf uit. Hun conclusie? De voordelen van de zomertijd qua energiebesparing zijn verwaarloosbaar.

Waarom? Een eerste bedenking is dat we tegenwoordig veel meer elektrische apparaten in huis hebben dan in 1977, denk maar aan laptops en televisies. Het uur wanneer de zon ondergaat heeft op het verbruik van deze apparaten minder invloed. Daarnaast is verlichting ook een stuk energiezuiniger geworden. Zo verbruiken ledlampen 90% minder energie dan gloeilampen of halogeenspots.

In de wintertijd ligt het energieverbruik effectief zo’n 2,6% hoger. Amper 0,5% hiervan wordt veroorzaakt door het terugdraaien van de klok. Waarom verbruiken mensen dan wel meer? Onder andere de dalende temperaturen spelen hier een grote rol in. Het effect van de wintertijd is het grootst tijdens de piekuren (tussen 17u en 19u). Dan wordt er bijna 13% meer energie verbruikt. Maar of de zomertijd dit effect kan opheffen, blijft de vraag.

Hoe bespaar je wel efficiënt energie?

Er zijn tal van eenvoudige manieren om te besparen op je energieverbruik en energiefactuur. Je leest ze in het artikel hieronder.

Welke voordelen biedt de zomertijd wel?

Onze energierekening profiteert dus niet van de zomertijd, maar wij gelukkig wel. Dankzij het zomeruur genieten we langer van zonlicht. Hierdoor neemt ons lichaam meer vitamine D op, en dat is goed voor onze botten en spieren. Daarnaast hebben we meer tijd voor ontspannende activiteiten in de buitenlucht, wat dan weer goed is voor ons stressniveau.

Tegenwind vanuit Europa

De zomertijd heeft zijn voor- en tegenstanders. Vorig jaar nog stelde het Europees Parlement voor dat elk land vanaf 2021 zou kunnen beslissen of het een permanente zomertijd (of wintertijd) wil doorvoeren. Als bijvoorbeeld België en Nederland beide voor een verschillende tijd kiezen, zou dit ervoor zorgen dat we ook meteen in een andere tijdzone zitten. Dit zou tot heel wat verwarring kunnen leiden.

Toch is er geen reden tot speculatie, want tot op vandaag is er nog geen besluit genomen over het al dan niet afschaffen van de zomertijd of wintertijd. Voorlopig blijven we dus jaarlijks 2 keer overschakelen.