Wat is een koudebrug en wat doe je eraan?

Een koudebrug of thermische brug ontstaat door een onderbreking in de isolatielaag van een woning. Daardoor komt niet alleen koude lucht binnen, maar ontsnapt er ook veel warmte naar buiten. Gevolg? Je cv-ketel moet harder stoken en jij een hogere energiefactuur betalen. Wij leggen uit hoe een koudebrug ontstaat en hoe je ze kan verhelpen. Je energieverbruik en portemonnee zullen je dankbaar zijn!

Zo ontstaat een koudebrug

Op de overgang van een goed geïsoleerd deel en een slecht geïsoleerd deel ontstaat een zogenaamde koudebrug. Dit gat in de isolatie kan ontstaan door spouwmuurvervuiling of als vloerplaten niet goed op elkaar aansluiten. Thermische bruggen komen ook vaak voor rond rolluiken of bij verouderd buitenschrijnwerk. Oude profielen hebben immers geen thermische onderbreking, waardoor de kou gemakkelijk naar binnen kan. Je kan een koudebrug opsporen door met je hand over de muur te wrijven tot je een koude zone aantreft of met behulp van een warmtecamera.

Beter voorkomen dan genezen

Een koudebrug zorgt niet alleen voor meer energiekosten, maar vergroot ook de kans op vochtplekken en schimmelvorming. Je voorkomt ze dus best door de spouwmuur schoon te houden en isolatie goed op elkaar te laten aansluiten. Heb je toch een koudebrug gedetecteerd? Dan kan je er in het beste geval isolatie rond installeren. Ook enkelvoudige beglazing of verouderd buitenschrijnwerk vervangen kan een efficiënte oplossing zijn. Soms is het echter nodig om de volledige gevel met isolatiemateriaal te bedekken. Bevindt het probleem zich aan de muuraanzet of de fundering? Dan is de koudebrug wegwerken helaas een aanzienlijke klus met een prijskaartje veel hoger dan wat je zou besparen op je energiefactuur.