Bouwde je een nieuwe woning, verhuis je naar het buitenland of ga je gewoon ergens anders wonen? Dat betekent niet per se dat je jouw vorige woonst verkoopt. Als je beslist om het pand in eigendom te houden, denk dan ook even na over wat je met het energiecontract doet. Hier zijn enkele mogelijkheden.

Als je de woning verhuurt

In een huurwoning kan het energiecontract op jouw naam staan (als eigenaar) of op naam van de huurder.

 

1. Het energiecontract van de woning die je verhuurt, blijft op jouw naam staan

Als je verhuist uit een pand waar je toch eigenaar van blijft én je wilt het energiecontract gewoon verder laten lopen onder jouw naam, dan verandert er eigenlijk niets. Je zal wel voor je nieuwe adres een nieuw contract moeten afsluiten.

 

Het kan interessant zijn om het voorschotbedrag voor het bestaande energiecontract van de huurwoning aan te passen aan de nieuwe bewoners. Meer of minder mensen verbruiken … tja, meer of minder. Bij Essent pas je je voorschotbedrag eenvoudig zelf aan, online via Mijn Essent.

 

2. Het energiecontract komt op naam van de huurder

Wil je dat je huurders een energiecontract hebben op hun eigen naam, dan kunnen ze een contract afsluiten bij een energieleverancier naar keuze. Laat hen gerust weten dat ze via www.essent.be meteen kunnen intekenen!

 

Jijzelf neemt best contact op met jouw energieleverancier om het energiecontract van de woning die je vanaf dan verhuurt, stop te zetten. Bij ons kan dat via Mijn Essent, via ons contactformulier of telefonisch op 02 302 20 00. Wij zorgen ervoor dat de energielevering op je oude adres eindigt wanneer jij dat wilt en we sturen je voor dat adres een slotfactuur.

 

3. Gaat er een huurder weg en komt er iemand anders wonen?

Staat het energiecontract van je huurwoning op jouw naam, dan vul je best een energieovernamedocument in op het moment dat de oude bewoner verhuist en de nieuwe bewoner in het pand trekt. Dat doe je om de juiste meterstanden te noteren en eventuele discussies daarover te vermijden.

 

Staat het energiecontract van jouw huurwoning op naam van de huurders, dan regelen zij onderling de energieovername.

VERHUIS JIJ NAAR EEN NIEUWBOUW?

Dan heb je wellicht een nieuwe energieaansluiting nodig. Met deze checklist is het zo geregeld.

Als de woning (tijdelijk) blijft leegstaan

Heb je voorlopig geen nieuwe bestemming voor het pand dat je verlaat, dan ben je als eigenaar toch verplicht om een energiecontract te behouden. Een minimum aan verwarming houdt een gebouw droog en vorstvrij.

 

Neem contact op met je energieleverancier om te melden dat je een leegstaande woning hebt. Je leverancier verlaagt dan je voorschot. Bij Essent zijn de standaardtarieven voor leegstaand € 10 per maand voor elektriciteit en € 20 per maand voor gas. Je ontvangt daarvoor om de drie maanden een voorschotfactuur.

 

Zodra de woning niet meer leegstaat, neem je best weer contact met je energieleverancier om je voorschotbedrag opnieuw aan te passen. Zo vermijd je dat je op het moment van je jaarafrekening onverwacht veel moet bijbetalen.