Meer of minder elektriciteitsverbruik?

Dat is uiteraard dé reden om van energiemeter te veranderen. Als je een gezin met twee kinderen hebt, dan moet je nu eenmaal meer afwassen, wassen, drogen en strijken. Als ze zijn uitgevlogen dan zal de energiemeter minder snel vooruitgaan. Om je een idee te geven: een gezin met twee kinderen verbruikt voor bovenstaande toestellen gemiddeld 215 euro per jaar. Als je dat verbruik met de helft vermindert, dan is een tweevoudige meter al een stuk minder noodzakelijk. En helemaal als de desktopcomputers van de kinderen (75 euro per jaar), of de spelconsoles (21 euro per jaar) er niet meer zijn! Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: als je dit meerverbruik wél hebt, dan is een tweevoudige meter allicht een winstgevende zaak. Door zoveel mogelijk ‘s nachts en in het weekend te verbruiken, daalt je energiefactuur.

Zonnepanelen: enkelvoudige of tweevoudige meter?

Zonnepanelen zijn een andere reden om van energiemeter te veranderen. Dat heeft te maken met je meter die terugloopt als je zonnepanelen energie produceren. Met een tweevoudige meter zal de teller van je nachtverbruik niet teruglopen omdat 's nachts je zonnepanelen niet werken. In het weekend loopt die meter overdag alleen terug als de zon schijnt. Het totaalverbruik van je nachtmeter zal dus meestal vooruitlopen en voor dat verbruik moet je uiteraard betalen.

De praktijk wijst uit dat met zonnepanelen een enkelvoudige meter vaak interessanter is. Als je voldoende zonne-energie produceert, dan zal het verschil tussen je totale verbruik (dag/nacht/weekend) en je productie ongeveer nul zijn. Je hoeft dan niets te betalen voor elektriciteit. Heb je zonnepanelen en wil je van meter veranderen, dan is dit artikel een aanrader.

Veranderen van energiemeter met zonnepanelen?

Dit is het ideale moment.

Grondig verbouwen? Automatisch een digitale meter

Plan je een grote verbouwing? Hou er rekening mee dat je sinds de zomer van 2019 verplicht van energiemeter moet veranderen. Dat wordt meteen een digitale meter. Die registreert automatisch je dagverbruik en je nacht/weekendverbruik apart. Heb je een enkelvoudig tarief dan wordt alles opgeteld en je betaalt dezelfde prijs voor je totale verbruik. Heb je een tweevoudig tarief dan betaal je een apart tarief voor dagverbruik en nacht/weekendverbruik.

Uiteraard wordt de productie van zonnepanelen van je verbruik afgetrokken, tenminste als je voor het principe van de terugdraaiende meter hebt gekozen. Tot eind 2020 heb je die keuze nog. Daarover lees je hier meer.

Met een digitale meter kun je overigens heel makkelijk veranderen van enkelvoudig of tweevoudig tarief. Dat gebeurt namelijk vanop afstand. Je betaalt enkel een administratieve kost. Uiteraard moet je dan ook bij je energieleverancier van tarief veranderen. Met dit rekensommetje weet je in welke gevallen het tweevoudige ofwel dag/nachttarief interessanter voor je is dan het enkelvoudige tarief.