Steeds meer mensen gebruiken een elektrische step om snel en makkelijk op hun bestemming te geraken. Er zijn dan ook talloze voordelen aan verbonden: het is milieuvriendelijk, je klapt hem gemakkelijk in en je loodst jezelf probleemloos en vlot van A naar B. Een elektrische step is dan ook ideaal voor stedelingen of mensen die dagelijks een korte afstand moeten overbruggen, zoals bijvoorbeeld van bij hen thuis naar het station. Wil je er zelf ook eentje kopen? Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij waar je het best op let als je een e-step koopt.

Koop een step met CE-markering

Een rijbewijs heb je er niet voor nodig, en je hoeft je elektrische step ook niet in te schrijven, maar let er wel op dat je e-step voldoet aan alle wettelijke vereisten. Koop daarom altijd een exemplaar met CE-markering. Dat is verplicht en zo kan je gegarandeerd veilig op pad. De CE-markering geeft namelijk aan dat een product aan alle EU-eisen voldoet qua veiligheid, gezondheid en milieubescherming.

Kies het juiste vermogen

Het vermogen van een elektrische step wordt uitgedrukt in watt. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je accelereert en dus ook hoe sneller je vooruit gaat met je step. Er zijn een aantal wattages, en jouw ideale vermogen hangt af van waar je je step voor wil gebruiken. Wil je vooral op vlakke wegen steppen en redelijk kunnen accelereren, ga dan voor minstens 500 watt. Hoe lager, hoe meer moeite je zal hebben om op kleine heuveltjes of uitstulpingen in de weg te steppen. Ben je van om heuvelachtiger gebied op te zoeken met je step? Dan heb je een groter vermogen nodig, denk aan 750 watt. Zo wordt je step van extra kracht voorzien en val je onderweg niet stil.

Vergelijk prijzen

Steps heb je in alle prijssegmenten. De voordeligste vind je al rond de honderd euro, al is dat vaak een kindermodel. Laat je dus niet verleiden door een té lage prijs, je step moet wel voldoende vermogen hebben. Voor volwassenen heb je een goede step vanaf ongeveer 300 euro, al vind je ze natuurlijk ook duurder. Dat prijsverschil zit ‘m dan niet enkel in het vermogen, maar ook in het remsysteem (duurdere steps hebben bijvoorbeeld vaak niet alleen een remschijf achteraan, maar ook een hendel aan het stuur), de capaciteit van je batterij, hoe lang die meegaat en hoe vaak je ‘m moet opladen, het gebruiksgemak van de step, eventuele schokdemping en hoe gemakkelijk je ‘m optilt en in elkaar vouwt. Bedenk dus eerst welke specificaties jij belangrijk vindt en ga daarna prijzen vergelijken.

Laat je verzekeren

Ongevallen met een e-step worden in principe gedekt door je familiale verzekering. Informeer je op voorhand wel bij je verzekeraar om niet voor verrassingen te komen staan mocht het nodig zijn. Als je verzekeringsmaatschappij ongevallen met een e-step niet dekt, kan je overwegen om een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. 

Hou het veilig

Wees zichtbaar. Voorzie indien nodig aangepaste kledij om jezelf optimaal te beschermen. Je vindt dat fluohesje misschien wat suf en een helm overbodig, maar dat zijn ze niet. Een ongeval kan al vanaf 5 km/u fatale gevolgen hebben. Volgens cijfers van het Vias Institute loopt de gebruiker in 40% van de ongevallen met een elektrische step een hoofdletsel op. Je draagt dus maar beter een helm op je step.

 

Rijd ook niet op het voetpad. Wie met een elektrische step rijdt, moet dezelfde regels volgen als fietsers, tenzij ze stapvoets rijden. En laat dat nu net erg moeilijk zijn met een elektrisch aangedreven voertuig. Kijk bovendien goed uit waar je rijdt. Een ongeval met een step is snel gebeurd, dus vermijd putten in de weg en zorg ervoor dat je niet plots hoeft uit te wijken. Rem ook iets sneller dan je met een fiets zou doen. De remmen van elektrische step zijn minder performant dan die van een fiets, waardoor de remafstand groter wordt.

 

‘s Avonds en ‘s nachts ben je verplicht om je e-step voldoende te verlichten wanneer het zicht beperkt is tot op een afstand van ongeveer 200 meter. In dat geval bevestig je vooraan een wit of geel licht en achteraan een rood licht. Veel e-steps hebben ook al voor- en achterverlichting. 

Draag zorg voor de batterij van je elektrische step

Voor de accu van een e-step worden vaak lithium-ion batterijen gebruikt. Die wegen niet veel en bevatten veel energie. De actieradius is afhankelijk van het model waarmee je rijdt, maar gemiddeld kan je een uur rijden met een e-step. De batterijen hebben bovendien een lange levensduur en gaan gemiddeld zo’n één à drie jaar mee, al is dat afhankelijk van hoe vaak je je step gebruikt, hoe je ermee rijdt en hoe vaak je de batterij oplaadt. Draag hoe dan ook zorg voor de batterij van je e-step dankzij deze tips:

 

  • Laad de accu voor het eerste gebruik volledig op. Hoe lang dat duurt, is afhankelijk van het type step waar je mee rijdt. De oplaadtijd varieert tussen de twee en twaalf uur. 
  • Laad de batterij na elke rit op, zelfs al is hij niet volledig leeg. De snelheid van je e-step kan namelijk beïnvloed worden als je accu niet volledig is opgeladen. Na twee uur laden kan je met de meeste steps zo’n 30 kilometer afleggen.
  • Zet je de batterij voor langere tijd aan de kant? Zorg er dan voor dat de batterij voldoende opgeladen is, idealiter tussen de 50 en 75%. 
  • Vermijd extreme temperaturen, daar zijn batterijen niet zo goed tegen bestand. Laat je step tijdens een hittegolf dus niet in de zon staan en zet hem binnen wanneer het vriest of regent. Verder is het ook niet aangeraden om je e-step op te laden bij dergelijke extreme temperaturen. 
  • Zorg ervoor dat de wielen of banden van je e-step goed zijn opgepompt. Zo heeft je batterij het gemakkelijker om de step voort te bewegen. 
  • Rij nooit samen op de step. Je mag het dan misschien wel romantisch vinden, een elektrische step is geen tandem. Het is niet erg veilig en bovendien krijgt ook je batterij het op die manier hard te verduren. 

 

Je mag er vanuit gaan dat je accu zo’n 500-tal laadbeurten meegaat. Daarna kan je er nog steeds de baan mee op, maar zal de actieradius er wel op achteruitgaan. In dat geval volstaat het soms om de accu van een paar nieuwe cellen te voorzien. Contacteer daarvoor een professional. Je kan ook kiezen voor een nieuwe batterij. Daar kan de verkoper van je elektrische step je vast en zeker mee helpen. 

 

Dan is er nog maar één ding waar je maar beter op let … geniet terwijl je de file voorbij zoeft met je nieuwe e-step! Want voor je het weet ben je waar je moet zijn en kan je werkdag beginnen.