Dat ledlampen energiezuiniger zijn dan gloeilampen of halogeenlampen wist je vast al. Hangen er bij jou thuis nog een paar van die energievreters? Wij doen de led-check voor jou: hoeveel scheelt het nu echt in verbruik als je van halogeen overschakelt op ledlampen?

Hoe werken halogeenspots?

Halogeenspots en andere halogeenlampen werken op een gelijkaardige manier als gloeilampen. Door het gebruik van gas staan ze onder hoge druk en de energie die door de gloeidraad stroomt zorgt voor licht. De halogeenlamp is de verbeterde versie van de gloeilamp, en is zo’n 25% energiezuiniger. Gemiddeld gaat de lamp zo’n 2000 branduren mee, wat in vergelijking met andere lampen erg kort is. Ze zijn redelijk goedkoop, eenvoudig te dimmen en geven sfeervol licht. Ze worden echter ook erg warm, waardoor er veel energie verloren gaat. Daarom zijn ze erg duur in gebruik.

Hoe werken ledlampen?

Ledverlichting werkt met een verzameling van ledlampjes. Door de stroom te verdelen wordt de warmte eenvoudig verspreid en wordt de verlichting dus niet onnodig warm. Ledspots verbruiken tot 80% minder energie dan een gloeilamp en zijn bijna drie keer zo zuinig als halogeenspots. Ze gaan tot wel 20.000 branduren mee.

Je bespaart er dus niet alleen een pak energie mee, je moet ook veel minder snel een nieuwe lamp aanschaffen. De levensduur en het lage stroomverbruik zijn dan ook de grootste voordelen die ledlampen met zich meebrengen.

Hoe groot is de besparing?

Een gemiddeld huishouden beschikt over 40 lichtpunten. De gemiddelde halogeenlamp verbruikt 50W (of 0,05 kilowatt) en brandt vier uur per dag, gedurende 320 dagen per jaar. Dan branden ze samen jaarlijks 51.200 uur. Als de stroom 0,18 euro per kWh kost, kosten veertig halogeenlampen je jaarlijks 460,8 euro. Een ledlamp kan met veel minder watt evenveel licht geven. Als je uitgaat van veertig ledlampen van 5W die jaarlijks ook 51.200 uur branden, dan kosten die je jaarlijks 46,08 euro. Dat is een besparing van maar liefst 414,72 euro, zonder aan lichtkwaliteit te moeten inboeten.

De exacte terugverdientijd hangt natuurlijk af van jouw specifieke ledlampen. Die bestaan immers in alle prijssegmenten. Een simpele led-spot heb je al vanaf twee euro, maar er zijn ook ledlampen van vijftig euro en meer. Wanneer je uitgaat van een gemiddelde van vijf euro per lamp en je wil veertig klassieke lampen vervangen door ledlampen ben je dus 200 euro kwijt. Een snelle rekensom leert ons dus dat de terugverdientijd van ledlampen amper een half jaar is. Daarna zijn je besparingen pure winst.

Wil je zelf ook uitrekenen hoeveel je kan besparen door halogeenlampen te vervangen door ledlampen? Deze calculator helpt je vooruit. Tegenwoordig bestaan er overigens ook slimme ledlampen. Die bedien je gemakkelijk vanop afstand. Meer daarover lees je in dit artikel.