Bij een nieuwbouw zorgt de projectontwikkelaar of de aannemer ervoor dat jouw woning aangesloten wordt op het externe elektriciteits- en aardgasnetwerk. Maar dat is niet voldoende. Wat je zelf nog moet doen, is een energieleverancier kiezen en een contract afsluiten. Pas daarna kan je de nodige energieaansluitingen aanvragen.

WIE MOET IK NOG VERWITTIGEN?

Je netbeheerder en je energieleverancier zijn niet de enige partijen die je moet laten weten dat je verhuist. Wie nog? Dat lees je hier.

Een nieuwe aansluiting regelen voor je woning is zo gebeurd dankzij deze checklist:

1. Vraag je energieaansluiting aan

Neem contact op met je distributienetbeheerder om je aansluiting aan te vragen. Woon je in Vlaanderen, wend je dan tot Fluvius. Voor Wallonië surf je naar de website van de CWaPE en in Brussel kan je bij Sibelga terecht.

 

2. Wacht op je EAN-codes

Je ontvangt van je distributienetbeheerder jouw EAN-code(s) voor gas- en/of elektriciteit.

 

3. Kies een energieleverancier en sluit een contract af

Met je EAN-codes kan je een nieuw energiecontract afsluiten. Denk daar goed over na. Er zijn bepaalde keuzes die je moet maken, bijvoorbeeld tussen een vast of een variabel tarief, groene of grijze elektriciteit enzovoort. Lees hier hoe kiezen makkelijker wordt.

 

Ben je al klant bij Essent en verhuis je graag je bestaande energiecontract mee? Laat ons dan gewoon weten dat je verhuist. We helpen je met plezier verder!

 

4. Laat je meters plaatsen

Als de vorige stappen in orde zijn én je binnenleidingen, je verwarmingsketel enz. zijn gekeurd en klaar voor gebruik, dan kan je distributienetbeheerder langskomen om nieuwe energiemeters te plaatsen of je meters te openen. Zolang je meter gesloten is, kan je geen energie afnemen.