Twijfel je tussen een vast of een variabel energietarief? In dit artikel leggen we je haarfijn het verschil tussen beide uit, geven we concrete voor- en nadelen per tarief én ontdek je welk tarief nu het best bij je past.

Vast of variabel: wat houden beide tarieven in? 

Bij een vast energietarief blijft je energieprijs gedurende de hele looptijd van je contract hetzelfde. De prijs zal dus niet fluctueren. Je vindt het bedrag terug op de tariefkaart die je bij je contract ontving.

 

Een variabel energietarief daarentegen evolueert mee met de marktprijs van energie. Deze prijs kan dus afwijken van de tariefkaart die je bij je contract kreeg. Als de marktprijs daalt, betaal je minder. Maar als de marktprijs stijgt, betaal je meer. Het variabel tarief wordt maandelijks herbekeken aan de hand van enkele indexatieparameters. Verschillende factoren spelen hierin een rol. Denk aan de energievoorraad, veranderingen in de olieprijs, het politiek klimaat, de weersomstandigheden, … De eenheidsprijs per kWh op je factuur is een gemiddelde van de volledige verbruiksperiode waarop de factuur van toepassing is.

 

Niet onbelangrijk: een vast of variabel tarief beïnvloedt enkel de energieprijs. Aan de heffingen en taksen van de overheid verandert er niks, die zijn voor iedereen hetzelfde, welk tarief je ook kiest.

Wat zijn de voordelen van een vast en een variabel tarief?

Het grootste voordeel van een vast tarief is uiteraard dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je energieprijs zal niet veranderen gedurende de looptijd van je contract en je hoeft hier dus ook niet meer naar om te kijken. Je weet waar je aan toe bent. 

 

Met een variabel tarief profiteer je dan weer van de geldende energieprijzen. Momenteel liggen de prijzen voor een variabel tarief doorgaans ook iets lager dan voor een vast tarief.

Wat zijn de nadelen van een vast en een variabel tarief?

Met een vast energietarief profiteer je niet van tussentijdse prijsdalingen. Je betaalt ook meer voor je jaarlijkse bijdrage. Omdat je profiteert van zekerheid en gemoedsrust, neemt de energieleverancier vaak immers iets meer marge op je contract. 

 

De nadelen van een variabel energietarief zijn dan weer dat je niet beschermd bent tegen mogelijke prijsstijgingen tijdens de loopduur van je contract. Je neemt dus een groter risico dan met een vast tarief, aangezien de energieprijs constant kan veranderen. 

Vast of variabel: welk tarief is het meest geschikt voor mij?

Om dat te bepalen moet je rekening houden met een aantal zaken: de grootte van je gezin, je woonoppervlakte, je verbruik en gewoontes, … Er bestaan ook handige tests en tools die rekening houden met al deze gegevens en jou de meest geschikte leverancier en het voordeligste tarief aanreiken. De bekendste is de V-test van VREG, maar ook Essent heeft een eigen prijssimulator.

 

Het loont ook om even stil te staan bij de volgende vragen: 

  • Liggen de energieprijzen momenteel hoog of laag? Elk semester publiceert de CREG bijvoorbeeld een analyse van de energieprijzen in België en haar omringende buurlanden. 
  • Kan je een plotse prijsstijging incalculeren in je budget? 
  • Hou je van risico’s? 

 

Als je denkt dat de energieprijzen zullen stijgen doe je er bijvoorbeeld goed aan om voor een vast tarief te kiezen. Vorig jaar stonden de energieprijzen bijvoorbeeld historisch laag door de coronacrisis. Door op dat moment in te tekenen op een vast tarief geniet je ook de komende jaren nog van die lage prijzen. 

 

Nu de cijfers weer licht stijgen is het vaak wél aangeraden om voor een variabel tarief te kiezen. Zeker voor gas is dat dikwijls de voordeligste optie. Net zoals bij een lening met een vaste rentevoet, zit er in een vaste prijs sowieso al een stukje risico verrekend. 

Met een eenjarig vast contract kan je dan weer intekenen wanneer de tarieven gunstig zijn én geniet je vaak ook van een mooie welkomstkorting. Het komt er dus vooral op aan om goed te vergelijken

 

Wil je achteraf toch op je beslissing terugkomen? Dan kan je nog altijd van tariefformule en zelfs van leverancier veranderen, zolang je rekening houdt met een opzegtermijn van één maand.