De digitale meter voor elektriciteit en gas is in de zomer van 2019 in Vlaanderen gelanceerd. De installatie gebeurt stap voor stap want het is uiteraard een grote operatie om bij iedereen een digitale meter te plaatsen. De vraag die je je allicht stelt: wanneer ben ik aan de beurt? Het antwoord krijg je hier.

Veranderen naar een digitale meter: zonnepanelen en bouwers eerst

De digitale meter wordt in Vlaanderen in hoog tempo ingevoerd. Je krijgt voorrang van de overheid als je zonnepanelen hebt of gaat installeren, als je bouwt of verbouwt en uiteraard als je mechanische teller het begeeft. Val je hier niet onder dan kun je wel een digitale meter aanvragen. Dan zijn er wel kosten. Wil je weten wat de kosten zijn en hoe alles praktisch verloopt, dan vind je in dit artikel zeker het antwoord.

Alleen nog plaatsing van digitale meters

Als je nu een meter voor elektriciteit en gas nodig hebt, dan is dat automatisch een digitale meter. Als je gaat bouwen dan is dat vanzelfsprekend, maar houd er ook rekening mee dat ook bij grondige renovaties je oude mechanische teller de deur uit moet. Een nieuwe digitale teller voor een (ver)bouwproject kost gelukkig geen fortuin én je kunt er veel energiekosten mee besparen. De installateurs zijn druk bezig met de installatie dus reserveer tijdig je digitale meter. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Ga je zonnepanelen installeren in 2020?

Je hebt van mensen met zonnepanelen allicht al gehoord dat er het een en ander gaat veranderen met de komst van de digitale meter. Het zit zo. De huidige mechanische teller draait terug als je zonnepanelen energie produceren. Daardoor is de stroom ‘gratis’, behalve dan de kosten van het prosumententarief. Dat gaat veranderen vanaf 1 januari 2022. Dan krijg je namelijk een digitale meter die niet meer werkt volgens het principe van de terugdraaiende teller. Je betaalt dan wat je werkelijk verbruikt: de stroom die je van het net afneemt als je zonnepanelen niet produceren. Maar je betaalt dan ook geen prosumententarief dus daar bespaar je dan weer. Als je nog dit jaar zonnepanelen en de digitale meter laat installeren, dan heb je nog 15 jaar de keuze tussen de twee systemen. Meer weten over zonnepanelen en het rendement? Dat leggen we hier uit.

Wanneer krijg je een digitale meter als je wél al zonnepanelen hebt?

Tot slot: ben jij binnenkort aan de beurt voor de digitale meter? Dat check je hier. Een tip: hou je EAN-code van je elektriciteitsmeter en gasmeter bij de hand. Die vind je terug op je factuur of op de sticker bij je meterkast.