Bij een verwarmingsketel denken de meeste mensen aan gasverbruik, maar het is ook een van de grootste stroomslurpers in huis. Dat stroomverbruik wordt onder meer veroorzaakt door de ventilator, de regulatie van de temperatuur en vooral de circulatiepomp die bij je verwarmingsketel horen. Je ketel verbruikt dus altijd gas én elektriciteit. Een goed onderhouden exemplaar zal echter altijd minder energie verbruiken. In dit artikel geven we je daarom een aantal tips waarmee je je ketel in topvorm krijgt én houdt.

1. Stel de snelheid van de circulatiepomp in

Een circulatiepomp doet water circuleren in een gesloten circuit. Dat wordt eerst opgewarmd in de ketel, en nadien rondgepompt door de circulatiepomp. Verouderde pompen draaien 24/7, terwijl dat lang niet altijd nodig is. Meestal zijn ze voorzien van een drietal manueel instelbare standen. Hoe hoger de stand, hoe meer energie de pomp verbruikt. Zet de snelheid van de circulatiepomp daarom zo laag mogelijk en schakel hem uit in de zomer. Dateert jouw verwarmingsketel van na 2015? Dan is de kans groot dat hij beschikt over een modulerende (slimme) pomp die automatisch zachter gaat draaien als dat nodig is. Daarmee bespaar je tot wel 70% energie.

2. Vervang - indien nodig - de circulatiepomp

Is je verwarmingsketel nog relatief nieuw, dan kan je ervoor kiezen om enkel de circulatiepomp te vervangen. De zuinigste exemplaren zijn hoogrendementspompen met een A-label.

3. Stel een lagere temperatuur in voor het water in de radiatoren

Op die manier duurt het wat langer voor je huis is opgewarmd, maar het totale energieverbruik is wel lager.

4. Hou de thermostaat in de gaten

Hoe minder hard je verwarmingsketel moet werken om je huis te verwarmen, hoe minder stroom hij uiteraard verbruikt. Gelukkig hoeft minder energie niet per se voor minder comfort te zorgen. Als je de thermostaat een halve graad lager zet, merk je hier zelf niks van, maar bespaar je wel al snel zo’n 3,5% op je verwarmingskosten. Nog een tip: zet je thermostaat een uur voor je gaat slapen al in nachtstand. Het huis blijft nog lang genoeg warm, en toch bespaar je al een hoop elektriciteit.

Overweeg ook een slimme thermostaat. Daarmee bespaar je tot wel 31% op je verwarmingskosten. Hij verzamelt informatie, verwerkt data en bezorgt die vervolgens aan jou. Doordat de slimme thermostaat zorgt voor een efficiënte temperatuurregeling op maat van jouw situatie kan je je huis efficiënter verwarmen. Daardoor bespaar je extra, win-win dus! Je thermostaat regelt de temperatuur ook automatisch, en dus wordt de verwarming automatisch lager gezet wanneer iedereen het huis uit is. Bovendien kan je de verwarming instellen per kamer, en je energieverbruik gemakkelijk opvolgen. Door realtime inzicht te vergaren in je verbruik, weet je meteen hoeveel je bespaart. Een goed voorbeeld van zo’n slimme thermostaat is tado°. Wil je er meer over weten? Lees dan hier verder.

5. Gebruik de eco-stand

Voor warm water in de keuken en de douche gebruik je het best de eco-stand.

6. Controleer de waterdruk

Die moet zich altijd tussen 1 en 2 bar bevinden, afhankelijk van hoe groot je verwarmingsinstallatie is. Een druk van 1 bar volstaat voor een gemiddelde woning met één verdieping, waarbij de ketel op het gelijkvloers staat. Hoe hoger je huis is, hoe hoger je bar zal zijn. De ideale druk voor je ketel wordt aangegeven door de drukmeter. Zit je in de groene zone? Prima. De rode zone vermijd je beter. Sommige manometers hebben twee wijzers: een rode en een zwarte. De rode geldt als richtlijn, de zwarte geeft de reële waterdruk weer. In het beste geval liggen beide wijzers op elkaar. Nog andere verwarmingsketels beschikken dan weer over controlelampjes die de waterdruk aanduiden.

Is de waterdruk lager dan 1 bar? Dan zal je het water moeten bijvullen. Doe dit alleen als de installatie warm is, anders laat je de druk misschien te hoog oplopen. Is de waterdruk te hoog? Dan moet je de installatie ontluchten, anders kan hij schade oplopen. Ben je hier zelf niet vertrouwd mee? Contacteer dan een installateur of monteur.

7. Stel de juiste temperatuur in

Vroeger waren temperaturen van 85 graden of hoger de norm, nu komt je verwarmingsketel toe met 60 graden. Bovendien bespaar je zo niet alleen op energie, maar ook op water, want je moet minder koud water toevoegen voor de ideale temperatuur. Een lagere temperatuur verlengt de levensduur van je ketel ook, aangezien er minder kalk wordt afgezet.

8. Isoleer de leidingen

Lopen de leidingen van je centrale verwarming door de kelder of garage? Een niet-geïsoleerde leiding stemt overeen met het verbruik van een gloeilamp van 60 watt die continu brandt. Geïsoleerde leidingen zorgen voor snel warm water met een minimaal temperatuurverlies. Je isoleert je leidingen overigens gemakkelijk zelf door er isolatieschalen of stroken isolatieschuim rond aan te brengen.

9. Laat je verwarmingsketel onderhouden door een erkende technicus

Dat is niet alleen veiliger en beter voor je portemonnee, het is ook verplicht. In Vlaanderen moet je om de twee jaar je verwarmingsketel op gas laten controleren en onderhouden. In dit artikel lees je meer over erkende technici, de kostprijs en attesten.

10. Vervang je ketel op tijd

Is je verwarmingsketel meer dan 15 jaar oud? Dan heeft hij zijn beste tijd waarschijnlijk gehad. Maar ook wanneer het rendement er plots op achteruit gaat, je energiefactuur stijgt, of je ketel vaak last heeft van pannes en storingen, weet je dat het tijd is om uit te kijken naar een nieuw exemplaar.