Iedereen droomt van een lagere energiefactuur, maar wil daarvoor niet inboeten aan comfort. Een snelle én slimme manier om je verbruik drastisch te verminderen is door je verlichting eens goed in de gaten te houden. Ledlampen zijn immers niet alleen beter voor het milieu, ze zijn ook nog eens energiezuinig en dus beter voor je portemonnee. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is, en hoe slimme ledlampen je kunnen helpen om minder energie te verbruiken.

Hoe energiezuinig zijn ledlampen écht?

Ledlampen verbruiken al snel 90% minder energie dan gloeilampen of halogeenlampen. Ze zijn iets duurder in aankoop, maar doordat ze veel minder energie verbruiken zijn de terugverdientijden extreem kort. Bij professioneel gebruik (in de horeca bijvoorbeeld) is de terugverdientijd gemiddeld minder dan één jaar. Thuis brandt er minder licht, dus daar duurt het iets langer voor je ze terugverdiend hebt. Ledlampen gaan echter ook langer mee. Ze zijn dus veel energiezuiniger dan gloeilampen of halogeenlampen.

Ledlampen worden ook veel minder heet dan gloeilampen. Dat is meteen ook een van de redenen waarom ze zo zuinig zijn. Er wordt immers minder energie omgezet in warmte, en meer in licht. Ter vergelijking: een gloeilamp zet slechts 10% van de energie om in licht (de rest is warmteverlies), de gemiddelde ledlamp maar liefst 80%. Bijkomend voordeel: ledlampen zijn daardoor ook een pak minder brandgevaarlijk.

Heb je momenteel spaarlampen hangen? Ook hier komen ledlampen als winnaar uit de bus. Ze zijn zo’n 30 tot 50% zuiniger, maar omdat het verschil in verbruik hier kleiner is, duurt het langer voor je de vervanging van je lampen terugverdiend hebt. Er komen natuurlijk wel bijkomende voordelen bij kijken die ledlampen aantrekkelijker maken dan spaarlampen. Zo verspreiden ledlampen over het algemeen een warmer, gezelliger licht en geven ze meteen vol licht.

Besparen met ledlampen?

Lees hier hoeveel je precies bespaart door voor ledlampen te kiezen

Kies voor slimme ledlampen

Zoals zo goed als alles in huis heeft ook verlichting vandaag de dag een slimme variant. Zuinig én slim besparen doe je tegenwoordig dus met slimme ledlampen. Die bestuur je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet. Sommige slimme lampen maken ook gebruik van een draadloze afstandsbediening.

Hoe een slimme ledlamp precies werkt? Simpel. Een brug (of bridge) verbindt de verschillende lampen in je woning met een systeem dat je via de app bedient. Op die manier kan je kiezen voor de geschikte lamp naargelang het verbruik, de kleurtemperatuur en het vermogen regelen, en zelfs kleursferen creëren. Met een warmwitte dimbare slimme ledlamp bespaar je zo tot 85% op energie. Comfort én een lagere energiefactuur: een win-winsituatie dus.

Je bedient de lampen vanop afstand. Dat betekent dat je ook gemakkelijk kan ingrijpen wanneer iemand het licht is vergeten uitdoen. Op die manier blijven lampen nooit meer onnodig aan staan, en bespaar je dus ook weer energie. Overtuigd? Slimme lampen zijn heel eenvoudig in de bestaande fittingen te draaien, en werken meteen nadat je ze gekoppeld hebt aan je smartphone.