Denk jij bij ‘energiebewust leven’ ook meteen aan een drastisch verlaagde temperatuur op de thermostaat en dikke truien als gevolg? Dat klopt niet helemaal, want wie een beetje slim met zijn energie omspringt, zal zien dat minder energie niet per se voor minder comfort zorgt. In dit artikel geven we je een overzicht van de verschillende aspecten waar je het best rekening mee houdt wanneer je wat bewuster met energie wil omgaan. Want meer inzicht in je verbruik leidt al snel tot een daling van dat verbruik.

1. Koop energiezuinige toestellen (en gebruik ze ook zo)

Belangrijk om hierbij in het achterhoofd te houden is dat de energielabels van sommige huishoudelijke toestellen herzien werden vanaf 2021. Het nieuwe systeem bevat 7 klassen (van A tot G) en de ingewikkelde plus-labels verdwijnen. Dit geldt bijvoorbeeld voor koelkasten, diepvriezers, tv’s, vaatwassers en wasmachines, maar (nog) niet voor pakweg droogkasten of ovens. Die labels zouden pas vanaf 2022 veranderen. 

 

Zo zal een koelkast met een B-label je in aankoop meer kosten dan een exemplaar met een C-label, maar je bespaart er vaak wel een hoop elektriciteit mee. Op die manier is die duurdere aankoopprijs natuurlijk snel terugverdiend. 


Maar ook wanneer je nieuwe toestel al thuis staat te blinken kan je er maar beter energiezuinig mee omspringen. Zo heeft een vaatwasser een eco-stand, en zet je die ovenschotel het best in een heteluchtoven. Meer lezen over toestellen en hun energiezuinigheid? Hier gaan we er dieper op in.

2. Kies voor slimme ledlampen

Dat ledlampen 90% minder energie verbruiken dan gloeilampen of halogeenspots wist je vast al. Maar wist je dat er van deze lampen ook een slimme variant bestaat? Die bestuur je via een app op je smartphone of tablet, of via een draadloze afstandsbediening. Met een warmwitte dimbare slimme ledlamp (2700k) bespaar je tot 85% op energie. Bovendien installeer je ze eenvoudig zelf en verhogen ze je comfort - je bestuurt ze namelijk van waar je maar wilt. Dankzij timers gaat de verlichting aan en uit wanneer jij dat wilt, en via de app regel je de kleurtemperatuur, het vermogen en zelfs kleursferen. Of hoe handig en energiebesparend hand in hand kunnen gaan.

Lees hier meer over slimme ledlampen en hoe ze je kunnen helpen om minder energie te verbruiken

3. Vervang je verwarmingsketel op tijd

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee, en op het einde van zijn dagen rendeert hij minder. Vervang hem dus op tijd om energie te besparen. Laat je ketel ook geregeld eens goed onderhouden door een monteur. Dat is niet alleen verplicht, een goed onderhouden ketel verbruikt ook minder energie, waardoor je rendement 5 tot zelfs 25% hoger kan liggen. Wil je meer weten over ketelonderhoud? Hier lees je er alles over.

4. Ga voor een slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat bespaar je tot wel 31% op je verwarmingskosten. Hij verzamelt informatie, verwerkt data en bezorgt die vervolgens aan jou. Doordat de slimme thermostaat zorgt voor een efficiënte temperatuurregeling op maat van jouw situatie kun je je huis efficiënter verwarmen. Daardoor bespaar je extra, win-win dus! Je thermostaat regelt de temperatuur ook automatisch, en dus wordt de verwarming automatisch lager gezet wanneer iedereen het huis uit is. Bovendien kan je de verwarming instellen per kamer, en je energieverbruik gemakkelijk opvolgen. Door realtime inzicht te vergaren in je verbruik, weet je meteen hoeveel je bespaart. Een goed voorbeeld van zo’n slimme thermostaat is tado°. Wil je er meer over weten? Lees dan hier verder.

Bovendien kan je al snel een verschil zien op je energiefactuur, zonder aan comfort te moeten inboeten. Door de thermostaat amper een halve graad lager te zetten, bespaar je zo’n 3,5% op je verwarmingskosten. Je merkt er niets van, behalve op je energiefactuur dan.

5. Doe aan energiemonitoring

Energiemonitoring is een slimme manier om je energieverbruik te beheren en dus binnen de perken te houden. Want: meten is weten. Door je energieverbruik te monitoren kan je er efficiënter mee omspringen, wat dan weer leidt tot een lagere energiefactuur.

Een energiemonitoring-systeem bestaat uit een sensor op je digitale elektriciteitsmeter en een bijbehorende app. Via die app kan je bijvoorbeeld meten hoeveel energie je huishoudelijke apparaten verbruiken, en dankzij dat gedetailleerd inzicht in je energieverbruik en -kosten zie je al snel waar er eventueel energie wordt verspild, en waar je op kan besparen. Meer lezen over energiemonitoring? In dit artikel gaan we er dieper op in én leer je alles over de verschillende voordelen die het met zich meebrengt.

6. Roep sluipverbruik een halt toe

De televisie laat je weleens op stand-by staan, je oplader laat je gewoon in het stopcontact steken en ook de printer blijft af en toe nodeloos opstaan. Roep dergelijk sluipverbruik een halt toe, en zet je apparaten ook echt uit wanneer je ze niet gebruikt. Meer lezen over sluipverbruik? In dit artikel lees je wat het is, hoe je het opspoort en voorkomt!