Iedereen wil een lagere energiefactuur, maar veel mensen denken dat ze daarvoor moeten inboeten aan comfort. Goed nieuws, want dat is niet zo. Dankzij een paar minimale aanpassingen in je dagelijks leven kan je immers al een hoop energie besparen. Download dus snel deze twintig hacks, en begin vandaag al aan die lagere energiefactuur.

Huishoudelijke tips

1. Was vaker op 40° in plaats van op 60°.
Vroeger werd wasgoed vrij heet gewassen. Temperaturen van 60° of voor sommige kledingstukken zelfs 90° waren daarbij geen uitzondering. Dankzij de wasmiddelen van tegenwoordig is dat echter niet meer nodig. Was daarom vooral op 40° of zelfs 30°. Kleren die je maar één of twee keer gedragen hebt, worden ook schoon als je ze wast op 30°. Beter voor je kleren én voor je portemonnee, want hoe warmer je wast, hoe meer energie de wasmachine nodig heeft om dat water op te warmen. Win-win!

2. Laad je droogkast vol.
Een halfvolle droogkast verbruikt evenveel energie voor de helft van het werk. Een volle droogtrommel moet wat langer draaien, maar twee halfvolle wasjes apart drogen duurt nog langer én kost je meer geld.

3. Je oven hoeft niet altijd voor te verwarmen.
Gebruik jij de heteluchtfunctie van je oven? Dan hoeft die niet voor te verwarmen. Zeker een ovenschotel of een al voorgebakken brood kunnen prima de oven in zonder dat die al vijf minuten heet is. Voor gerechten die door warmte rijzen - denk aan taart, koekjes, pizza’s, zelfgemaakt brood of grote stukken vlees - verwarm je de oven beter wel even voor.

4. Vervang je klassieke lampen door ledlampen.
Die zijn iets duurder in aankoop, maar het verschil betaalt zich vanzelf terug doordat ze veel minder energie verbruiken én langer meegaan. In dit artikel ontdek je hoeveel energie en geld je precies bespaart door je halogeenlampen te vervangen door ledlampen.

5. Gebruik je warmtepomp als airco.
De gemiddelde airco is niet erg energiezuinig, maar een airco met warmtepomp kan je ook gebruiken om je woning te verwarmen. Die technologie is beter én zuiniger. Er wordt warmte aan de buitenlucht onttrokken, en langs de binnenunit wordt die warmte in de kamer verspreid. Ook bij koude buitentemperaturen is dit mogelijk.

6. Check of je verwarmingsketel op de juiste temperatuur staat.
Bij moderne ketels is de maximale aanvoertemperatuur 80°, bij oudere ketels zelfs 90°. Om die hoge temperatuur te bereiken, gebruikt je ketel echter veel gas, wat zorgt voor hoge energiekosten. Vaak kan de temperatuur lager, bijvoorbeeld op 60° of 70°.

Warm water

7. Neem kortere douches.
Een dooddoener, maar tijdens het douchen verbruik je gemiddeld 15 liter water per minuut. Gemiddeld douchen we zo’n 9 minuten, wat neerkomt op 135 liter water. Drie minuten minder lang douchen kan je jaarlijks een besparing van 120 euro opleveren. In een bad doe je overigens gemiddeld 120 liter water, dus het loont ook om eens vaker te douchen in plaats van een bad te nemen.

8. Investeer in een waterbesparende douchekop.
Wil je toch van je gebruikelijke (lange) douche blijven genieten? Met een waterbesparende douchekop herleid je dat gemiddelde van 15 liter water per minuut tot 6 liter. Zo bespaar je toch water én energie, want water verwarmen kost energie.

9. Installeer een thermostaatkraan.
Die heeft een aparte knop om de juiste temperatuur in te stellen. Zo bespaar je water omdat je niet zelf koud en warm water hoeft te mengen. Het water raakt sneller op de gewenste temperatuur, je bespaart energie én geniet meteen van een lekker warme douche. Specialisten gaan ervan uit dat een gemiddeld gezin 6% bespaart op de energiefactuur voor elke graad Celsius die ze minder verbruiken.

10. Gebruik waterbesparende kranen.
Die vind je voor in de keuken en in de badkamer. Ze hebben een waterbesparende mousseur met luchtmenging, waardoor je minder water verbruikt, zonder comfort te verliezen.

11. Ga voor een zonneboiler.
Daarmee bespaar je bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. De collectoren van je zonneboiler vangen zonlicht op en zetten dat om naar warmte. Die warmte wordt naar het opslagvat gevoerd, en vervolgens als sanitair warm water opgeslagen.

12. Installeer een douche met een warmteterugwinsysteem.
Zo’n systeem haalt warmte uit het weggespoelde douchewater en gebruikt dat om koud water te verwarmen. Zo kan je jaarlijks al snel 100 kubieke meter aan gas besparen.

Verwarming

13. Ga na welke brandstof het goedkoopst is.
Een groot deel van je verbruikte energie gaat immers naar verwarming. Onderstaand kostenplaatje geeft je een beter inzicht in de verschillende soorten brandstof en hun kostprijs.

© Essent

14. Bespaar energie dankzij vloerverwarming.
Niet alleen zorgt vloerverwarming ervoor dat je nooit meer last hebt van koude voeten, het is ook extra zuinig. Het systeem biedt namelijk een hoger rendement dan veel andere verwarmingssystemen. De warmte stijgt gelijkmatig op vanaf de vloer, waardoor de thermostaat gemakkelijke enkele graden koeler kan zonder in te boeten aan comfort. Zo kan je tot wel 30% besparen! Bovendien functioneert vloerverwarming op basis van lagetemperatuurverwarming. Die maakt gebruik van temperaturen tussen de 35 en 55 graden in plaats van de gebruikelijke 75 à 85 graden. Een hoger rendement, en een lagere energiefactuur dus.

15. Vervang je verwarmingsketel op tijd.
Na zo’n vijftien jaar heeft hij zijn beste tijd gehad en verliest hij een aanzienlijk deel van zijn rendement. Overweeg ook een condensatieketel in plaats van een gas- of stookolieketel. In theorie kan je met een condensatieketel 6% besparen voor stookolie en 11% voor aardgas. In de praktijk kan dat zelfs oplopen tot 15 à 20%.

16. Zorg ervoor dat de regeling van je centrale verwarming goed zit.
Dat kan met een kamerthermostaat of buitensonde. De kamerthermostaat meet de temperatuur en doet de ketel aanslaan zodra de temperatuur er lager ligt dan gevraagd. Om je verbruik binnen de perken te houden is het beter dat de kamerthermostaat de brander direct aanstuurt en niet de circulatiepomp. Gebruik je een buitensonde? Die stuurt de ketel aan in functie van de temperatuur die ze buiten meet. Een verwarmingstechnicus moet de verwarmingscurve regelen, zodat de ketel geprogrammeerd wordt volgens het type woning. Het voordeel van dat systeem is dat de temperatuur van de ketel (en dus je verbruik) omlaag kan.

Isolatie

17. Energie besparen begint bij isolatie.
Dankzij isolatie bespaar je immers op stookkosten én geniet je van een comfortabel binnenklimaat. Als je weet dat verwarming de grootste kost is op je energiefactuur, weet je dus ook dat je er alle baat bij hebt om je woning naar behoren te isoleren. Goed geïsoleerde huizen houden de warmte immers binnenshuis, waardoor jij minder moet stoken. Ter illustratie: een goed geïsoleerde eengezinswoning heeft ongeveer 600 kubieke meter gas nodig om het huis te verwarmen. Een eengezinswoning zonder isolatie verbruikt maar liefst 3300 kubieke meter.

Subsidies

18. Laat de overheid meebetalen als je investeert in energiebesparende maatregelen.
Hiervoor kan je rekenen op je netbeheerder, de federale en de Vlaamse overheid, je gemeente- en provinciebestuur. Je staat er dus niet alleen voor. Bovendien mag je de meeste tegemoetkomingen cumuleren, waardoor de investeringskosten beperkt blijven. Hier vind je gemakkelijk terug op welke subsidies je recht hebt, afhankelijk van de gemeente waarin je woont.

Nachttarief

19. Maak gebruik van het nachttarief.
Bij een tweevoudig elektriciteitstarief beschik je over een elektriciteitsmeter met twee registers, de dag- en de nachtmeter. Vanaf 21u of 22u (afhankelijk van je distributienetbeheerder) en in het weekend geldt het nachttarief, en dat is een pak voordeliger.

Sluipverbruik

20. Maak komaf met sluipverbruik.
Iedereen laat weleens een smartphone-oplader in het stopcontact steken of laat het licht onnodig branden, maar elke watt die je per uur verspilt kost je twee euro per jaar. Dat lijkt weinig, maar als je berekent hoe lang je je oplader soms in het stopcontact laat steken, en hoeveel apparaten voor sluipverbruik zorgen, vermijd je het toch liever. In dit artikel leggen we je alles uit over sluipverbruik en hoe je er komaf mee maakt.