De digitale meter voor elektriciteit en gas is in de zomer van 2019 in Vlaanderen gelanceerd. De installatie gebeurt stap voor stap want het is uiteraard een grote operatie om bij iedereen een digitale meter te plaatsen. De vraag die je je allicht stelt: wanneer ben ik aan de beurt? Het antwoord krijg je hier.

Veranderen naar een digitale meter: (ver)bouwers eerst

De digitale meter wordt in Vlaanderen in hoog tempo ingevoerd. Je krijgt voorrang van de overheid als je bouwt of verbouwt en uiteraard als je mechanische teller het begeeft. Tot voor kort kwamen ook eigenaars van zonnepanelen eerder in aanmerking voor de verandering van de mechanische naar de digitale meter. Onlangs werd echter aangekondigd dat zij geen prioriteit meer krijgen en het bij hen, net als bij de rest van Vlaanderen, tot midden 2029 kan duren voor netbeheerder Fluvius de laatste digitale meters installeert.

 

De reden hiervoor is de afschaffing van het systeem van de terugdraaiende teller, waardoor de overschakeling minder dringend is geworden voor eigenaars van zonnepanelen. Wie eerder wil overschakelen, kan wel vragen aan Fluvius om al langs te komen. In dat geval is de installatie wel niet gratis. Wil je weten wat de kosten zijn en hoe alles praktisch verloopt, dan vind je in dit artikel zeker het antwoord.

Alleen nog plaatsing van digitale meters

Als je nu een meter voor elektriciteit en gas nodig hebt, dan is dat automatisch een digitale meter. Als je gaat bouwen dan is dat vanzelfsprekend, maar houd er ook rekening mee dat ook bij grondige renovaties je oude mechanische teller de deur uit moet. Een nieuwe digitale teller voor een (ver)bouwproject kost gelukkig geen fortuin én je kunt er veel energiekosten mee besparen. De installateurs zijn druk bezig met de installatie, dus reserveer je digitale meter zeker op tijd.

Wanneer krijg je een digitale meter?

Tot slot: ben jij binnenkort aan de beurt voor de digitale meter? Dat check je hier. Een tip: hou je EAN-code van je elektriciteitsmeter en gasmeter bij de hand. Die vind je terug op je factuur of op de sticker bij je meterkast.