Steeds meer keukens zijn voorzien van een elektrische kookplaat, maar is dat ook de meest energiezuinige optie? In dit artikel wegen we de verschillende kookplaten tegen elkaar af, en ontdek je hoe je je verbruik tijdens het koken tot een minimum herleidt.

Welke kookplaat verbruikt het minst?

Vandaag de dag is het goedkoper om te koken op gas, en toch is elektrisch koken de toekomst. En dat is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Momenteel is dit het energieverbruik per kookplaat:

© Essent

Bovendien gaat er bij elektrisch koken op inductie minder energie verloren, omdat er wordt gewerkt met magnetische velden. Je potten en pannen worden dus opgewarmd door een magnetisch veld tussen je pan en de kookplaat. Het rendement van je vuur ligt op bijna 90%, terwijl dit bij een gewoon elektrisch vuur op 40% ligt en bij gas op 60%.

Voor wie zelf energie produceert - bijvoorbeeld dankzij zonnepanelen - is het extra interessant om op elektriciteit te koken. Je hebt immers overcapaciteit die je gerust in de keuken kwijt kan. Heb je een warmtepomp? Dan heb je in principe zelfs geen gasaansluiting meer nodig.

Koken op gas: de voor- en nadelen op een rijtje

Je kon het hierboven al lezen: koken op gas is (vandaag de dag) goedkoper dan elektrisch koken. Er zijn echter nog een paar voordelen. Zo is de vlam erg goed regelbaar, en dankzij een mechanische ontsteking heb je tegenwoordig ook geen lucifers meer nodig. Een pak veiliger dan vroeger dus!

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan koken op gas. Zo zijn gaspitten niet eenvoudig te reinigen. Je moet de gietijzeren pannendragers wegnemen en die afzonderlijk schoonmaken. Je moet ook aangesloten zijn op het aardgasnetwerk en gas heeft verbrandingsgassen die moeten worden afgevoerd.

Elektrisch koken: de voor- en nadelen op een rijtje

Je hebt geen gasaansluiting nodig, elektrische kookplaten zijn gemakkelijk te reinigen én goed bestand tegen alkalische producten en zuren. Koken op inductie gaat dan weer razendsnel (waardoor je minder verbruikt dan bij een keramische kookplaat), en je verbruikt enkel elektriciteit als er een pan op de kookplaat staat. Verder is koken op inductie erg nauwkeurig en gemakkelijk te reinigen.

Maar uiteraard zijn er ook nadelen aan verbonden. Bij een vkeramische kookplaat koelen de kookzones niet meteen af. Je moet kookpotten dus meteen van het vuur halen, anders kunnen ze aanbranden. Een keramische kookplaat warmt ook traag op. Inductie vereist dan weer de nodige compatibele potten en pannen, en is het duurste systeem in aankoop.

En dan zijn er nog een paar alternatieve kookwijzen en -toestellen die je helpen om je energieverbruik binnen de perken te houden.

Stoomoven vs. traditionele oven

Stoomkoken was een van de grote trends van de afgelopen jaren. Het is namelijk niet alleen gezond, maar ook nog eens energievriendelijk. Er wordt minder water verhit, en de opgewekte hitte is ook efficiënter dan droge hitte. Een stoomoven is uitgerust met een ingebouwd waterreservoir. De kooktijd mag dan wat langer zijn dan bij een traditionele oven, dankzij de lage energie verbruikt een stoomoven wel veel minder energie.

Snelkookpan vs. traditionele pan

Met een snelkookpan - of hogedrukpan - verkort je de kooktijd aanzienlijk, wat je ook terugziet op je energiefactuur. Hij verbruikt 40 tot wel 70% minder dan een gewone kookpot.

Wokken vs. klassiek koken

Door te wokken kan je alles snel en op één kookplaat bereiden. Wokken of stomen is sowieso ook energievriendelijker dan koken.

Nog meer besparen?

Meer tips om energie (en kosten) te besparen in de keuken vind je in dit artikel.

Microgolfoven vs. oven

Voor een elektrische oven is een uitvoering met een heteluchtfunctie het voordeligst voor je energierekening. Dat komt omdat hij met lagere temperaturen hetzelfde resultaat geeft. De warmte verspreidt zich gelijkmatig dus je kunt de plaats in je oven ook beter benutten, bijvoorbeeld door twee schalen boven elkaar te zetten. Nog een voordeel: een heteluchtoven doet er minder lang over dan een gewone oven.

De beste keuze is echter een microgolf met een heteluchtfunctie. De microgolf verhit het snelste en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik.

Friteuse vs. airfryer

Een friteuse verbruikt minder dan een airfryer, maar dankzij de lage duurtijd van een airfryer gebruik je hem wel aanzienlijk korter dan een friteuse. Hij is namelijk veel sneller opgewarmd. Omdat je hem minder lang gebruikt, verbruik je weer minder energie. Ook de grootte van je toestel is van belang. Wanneer je een kleine friteuse tegenover een kleine airfryer zet, is het verschil in energie verwaarloosbaar. Een grote airfryer verbruikt echter veel minder dan een grote friteuse.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Huis, tuin & lifestyle

40% korting op BergHOFF artikelen