Als je verhuist naar een nieuwe woning is het belangrijk dat je energieverbruik opnieuw goed ingeschat wordt. Op basis van je verbruik wordt namelijk het voorschotbedrag van je voorschotfacturen berekend. Je wilt natuurlijk niet elke maand te veel betalen. Maar een correct voorschotbedrag zorgt er ook voor dat je niet onverwacht moet bijbetalen op het moment van je jaarafrekening.

 

Er zijn heel wat factoren die je energieverbruik beïnvloeden en die hebben voor een groot deel te maken met het type woning waarnaar je verhuist. Daar komen we later in dit artikel op terug, maar eerst leggen we je graag uit hoe normaal gezien jouw voorschotbedrag wordt berekend.

Verhuis je naar een bestaande woning?

Voor een bestaande woning zijn de verbruiksgegevens van de vorige bewoners beschikbaar. Wij vragen dan aan je distributienetbeheerder de verbruiksgeschiedenis van de aansluitingen in die woning op. Daarop baseren we ons om jouw nieuwe voorschotbedrag te berekenen.

Verhuis je naar een nieuwbouw?

In een nieuwbouwwoning is er geen verbruiksgeschiedenis. In dat geval baseren we ons voor de berekening van je voorschotfactuur op het verbruik van een gemiddeld gezin. Volgens de VREG is dat 3500 kWh per jaar voor elektriciteit (zonder zonnepanelen) en 15000 kWh per jaar voor aardgas.

HEB JE EEN NIEUWE AANSLUITING NODIG?

Met deze handige checklist is je energieaansluiting in je nieuwbouwwoning zo geregeld.

Bepaal jij liever zelf je voorschotbedrag voor je nieuwe woning?

Als je vermoedt dat je geen ‘gemiddelde verbruiker’ bent en je bepaalt liever zelf je voorschotbedrag, dan kan dat ook. Bij Essent doe je het eenvoudig online, via Mijn Essent. Je maakt dan zelf een inschatting van je verbruik in je nieuwe woning. Let er wel op dat je bij een te laag voorschotbedrag zal moeten bijbetalen op je afrekeningsfactuur.

Factoren die je energieverbruik beïnvloeden

Je verbruik in je nieuwe woning zal niet zomaar hetzelfde zijn als op je oude adres. Er zijn heel wat factoren die je energieverbruik beïnvloeden:

  • De bewoonbare oppervlakte van je woning.
  • Verhuis je naar een rijhuis, een villa of een (dak)appartement?
  • De isolatie (zou bij een nieuwbouw tegenwoordig energiebesparend moeten zijn).
  • De grootte van je ramen, de hoogte van je plafonds, ...
  • Heb je rolluiken, overgordijnen of enkel stores?
  • Heb je zonnepanelen, airco, een zwembad, ...?
  • ...

 

Houd daar rekening mee als je zelf je verbruik wilt schatten of je voorschotbedrag wilt aanpassen. Het is een interessante oefening. Bij je eerstvolgende afrekeningsfactuur zal je zien hoe nauwkeurig je inschatting was.