Huishoudtoestellen worden steeds energiezuiniger en efficiënter. Een beter resultaat en een lagere energiefactuur: met de nieuwste generatie toestellen kies je voor een dubbel voordeel. Wij zetten vijf technologieën en vernieuwende toestellen voor je op een rij. Dat bespaart je heel wat energie als je een zuiniger toestel gaat kiezen.

De stoomvaatwasser: minder lang wassen, beter resultaat

'Afstomen' in plaats van 'afwassen': het is een technologie die de laatste jaren steeds meer terrein wint. De stoomvaatwasser kwam zo'n tien jaar geleden op de markt en werd de voorbije jaren steeds verder geperfectioneerd. Wat is er nu zo anders aan een stoomvaatwasser? Hij werkt met een sensor die automatisch de stoomfunctie activeert. De waterdruk neemt dan af en de temperatuur stijgt tot zo'n 60°C. Daardoor ontstaat er stoom. Die stoom maakt etensresten makkelijker los en zorgt zo voor een heel hygiënisch resultaat. Zijn je borden, kopjes en pannen minder vuil? Sensoren meten dat en verkorten dan automatisch het programma. Zo verbruik je minder water en elektriciteit.

 

Uiteraard zijn er ook sensoren in klassieke vaatwassers. Zij gaan na hoe vervuild het water is en passen dan de afwastijd aan. Wil je een zuinige vaatwasser? Dan maakt slimme sensortechnologie ook hier het verschil.

De robotstofzuiger doet blindelings het werk voor jou

Stofzuigen, het is vast niet je favoriete bezigheid. Stofzuig jij meer dan één keer per week? Dan doe je dat vaker dan wat het bekende Amerikaanse blad Good Housekeeping aanbeveelt. Of je hebt al een robotstofzuiger natuurlijk! Dit superhandige hulpje in huis stel je in zoals jij dat wilt. Je bepaalt zelfs wanneer de robot aan de slag moet, bijvoorbeeld als je niet thuis bent. Als hij klaar is, gaat het toestel automatisch terug naar het laadstation. De batterij laadt er weer op, klaar voor de volgende stofzuigbeurt. De werking is net zoals die van een robotmaaier, dus!

 

Een robotstofzuiger is een slim huishoudtoestel. De klassieke uitvoering werkt met sensoren. Die leiden de stofzuiger door je huis. Ziet hij een obstakel zoals een kast, tafel of een stoel? Dan neemt hij meteen een andere route. Dat heeft ook een nadeel: niet je hele living wordt overal even grondig gestofzuigd. Zeker als een kamer behoorlijk vol staat, is het resultaat vaak niet optimaal.

 

De nieuwste generatie werkt echter veel nauwkeuriger. Ze is uitgerust met camera's of lasertechnologie. Ze zijn actief in virtuele ruimtes die je afbakent met een app. Zo ziet het toestel waar het nog vuil is én tot waar het moet stofzuigen. Daarmee vermijd je meteen dat de stofzuiger te vaak over dezelfde plaats rijdt en dus onnodig veel verbruikt. In deze tijden van spraakherkenning kun je deze nieuwe hippe robots uiteraard ook commando's geven.

 

Tijd voor de living!

Je ziet: de robotstofzuiger heeft veel voordelen. Ze zijn wel iets duurder en zijn minder efficiënt voor kleine, volle ruimtes. En ja helaas: de trap kunnen ze nog niet stofzuigen!

Weet wat je eet met de slimme blenders

Zeg maar vaarwel tegen die goede oude mixer. Slimme blenders zwaaien binnenkort in elke keuken de scepter. Ze zijn verbonden met een app op je smartphone of tablet. Zo check je moeiteloos het eiwit-, koolhydraat-, vet-, calorieën- en suikergehalte van je ingrediënten! Je kunt via de app ook je voorraad ingrediënten op peil houden. Handig: de slimme blender stuurt ze direct naar je digitale boodschappenlijstje. Zo zit je nooit zonder. De smart blenders zorgen er ook voor dat je smoothie of andere bereiding niet snel gaat vervelen. Via de app krijg je namelijk op basis van je gekozen ingrediënten veel suggesties om te variëren. Creatief blenden heet dat. De smart blender zal de ingrediënten ook slim mixen op basis van hun samenstelling en gewicht. Zo smaakt je bereiding altijd perfect.

7 functies in één multifunctioneel huishoudtoestel

In onze keukens staan vaak én een oven én een microgolf én kookplaten én een broodrooster én een waterkoker én warmhoudplaten én een friteuse. Maar waarom zou je dat niet allemaal in één toestel kunnen hebben? Dat kan! We zagen op een Amerikaanse website één toestel dat al deze functies verenigt. Dit keukenwonder heet de June Oven (prijskaartje: 599 dollar).

Het toestel bevat meer dan 100 voorgeprogrammeerde recepten. Je bedient het via een app en June doet de rest. De ingebouwde camera herkent zelfs de ingrediënten en bepaalt de ideale kookduur. Je krijgt via de app een waarschuwing als het eten klaar is. Ondertussen kun je via live video altijd een kijkje in je oven nemen! Bovendien is de technologie altijd up-to-date want via wifi download je gewoon de laatste versie van de software. Makkelijker wordt het niet!

Slimme koelkasten doen je verstandig consumeren.

Je kent het ongetwijfeld: je dénkt dat er nog een lekker stukje kaas in je koelkast ligt, maar helaas is iemand je voor geweest. Of er ligt nog wel een stuk, maar helaas ziet het er niet meer zo heel lekker uit ...
Met een slimme koelkast is dat, en nog veel meer, verleden tijd. Waarom is deze technologie zo waardevol en wat kun je er allemaal mee?

 

In de eerste plaats zorgt het systeem voor het perfecte voorraadbeheer. De koelkast heeft ingebouwde camera's, dus je hoeft de deur niet te openen om te zien wat er nog in zit. Je kunt zelfs foto's laten doorsturen naar je smartphone. Handig als je in de winkel staat en niet precies weet of iets nu op was of niet. Maar dat kan de koelkast je ook gewoon laten weten via een bericht.

 

Een tweede handige functie voorkomt dat er iets aan het bederven is in je koelkast. De uiterste houdbaarheidsdatum wordt ingelezen en jij krijgt een berichtje als het hoog tijd wordt om een artikel te gebruiken. Zo hoef je nooit meer iets weg te gooien en bespaar je.

 

Nog een reden om voor een slimme koelkast te gaan? De koelkast wordt ook een kookboek. Hij kijkt welke ingrediënten je nog in voorraad hebt en doet menusuggesties. Ontbreekt er iets, dan zal de koelkast dat meteen melden.

 

Tot slot koelt de slimme koelkast ook intelligent. Er zijn per soort voedsel aparte zones, elk met een aangepaste temperatuur. Dat is goed voor het product en voor je verbruik.

Zo, je hebt weer volop inspiratie als je binnenkort een huishoudtoestel gaat kopen. Wil je weten hoe je ook slim omgaat met het elektriciteitsgebruik van apparaten in je huis? Dan vind je in dit artikel interessante weetjes.