Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: meten is weten. Als je bij de jaarlijkse afrekening van je energiefactuur liever niet voor verrassingen komt te staan, hou je je meterstanden (en je verbruik) dan ook maar beter goed in de gaten. In dit artikel kom je te weten hoe je je verbruik gemakkelijk kan volgen via je meterstanden.

Raak je niet wijs uit je meterstanden? Op de site van je distributienetbeheerder (in Vlaanderen is dat Fluvius) kan je op basis van je actuele meterstanden gemakkelijk meer inzicht krijgen in je verbruik. Registreer je hiervoor op het energieportaal van Fluvius. Zowel met een klassieke meter met draaitellers als met een digitale meter helpt het energieportaal je verder.

Je hebt een analoge meter
Je geeft in de verbruikswijzer eenvoudigweg maandelijks de meterstanden voor elektriciteit en aardgas in. Zo kun je ze makkelijk opvolgen. Je kunt via de applicatie ook vergelijken hoe jij scoort ten opzichte van het gemiddelde gezin in dezelfde situatie als de jouwe. Gebruik je liever pen en papier? Dan kun je je meterstanden opvolgen via deze meterkaart. Goed om te weten: de meterstanden die je invoert, worden niet overgemaakt aan energieleveranciers voor facturatie.

Je hebt een digitale meter
Wordt jouw verbruik al gemeten via een digitale meter? Dan kun je op het energieportaal van Fluvius terecht om je energieverbruik te raadplegen. De gegevens van je digitale meters worden omgezet in verbruiksgrafieken. Elke dag krijg je een nieuwe update van je energieverbruik. Fluvius leest jouw verbruik vanop afstand uit de meter en stelt die online ter beschikking. Op die manier houd je altijd en overal de vinger aan de pols. Registreren doe je eenvoudig via je eID of Itsme. Daarna kun je je EAN-codes toevoegen en een aanvraag indienen. Op je elektriciteitsfactuur staan alle gegevens die je daarvoor nodig hebt. Je krijgt op het energieportaal inzicht in zowel gas als elektriciteit, je dag- en nachtverbruik en de injectie van zonne-energie. De grafieken vertellen je in een oogopslag alles over je verbruik, en je kan er ook een rapport van downloaden.

Is je verbruik hoger dan je gedacht had?

Een groot deel van je energieverbruik komt van huishoudelijke apparaten. Het is daarom slim om oude toestellen te vervangen door een energiezuiniger exemplaar. Kies dan voor energielabel A+++. Een energiezuinig model is vaak iets duurder in aankoop, maar als je berekent hoeveel elektriciteit je er jaarlijks mee uitspaart, betaalt dat verschil zichzelf in geen tijd terug. Meer daarover lees je in dit artikel.

Ook de manier waarop je je toestellen gebruikt heeft een impact op hoeveel energie ze verbruiken. Als je deze tips volgt, kom je al een heel eind:

 

  • Gebruik apparaten efficiënt. Wacht bijvoorbeeld liever tot je een volledige wasmachine kan vullen, in plaats van twee keer een halve trommel te wassen.
  • Lees de gebruiksaanwijzing goed door. Meestal staan daar tips in voor slim gebruik van het toestel.
  • Vermoed je dat een toestel te veel verbruikt dan zou mogen? Door een energiemeter tussen het apparaat en het stopcontact te installeren ontdek je hoeveel stroom een apparaat verbruikt.
  • Verminder sluipgebruik en laat apparaten niet in stand-by staan, maar zet ze uit als je ze niet gebruikt. Dat kan door een stekkerdoos met schakelaar of via een slimme stekker(doos). Meer daarover lees je in dit artikel.
  • Vervang gloeilampen door (slimme) ledlampen.

 

Dit artikel bewijst het nog maar eens: meten is weten. Nog meer weten? Lees dan hier nog meer tips om je verbruik binnen de perken te houden.