Elke maand worden er in Vlaanderen 50.000 digitale energiemeters geplaatst. Maar wanneer komen ze bij jou langs? Als je zonnepanelen hebt of gaat (ver)bouwen, ben je het eerst aan de beurt. Hier lees je hoe het werkt en wat het kost.

De digitale of slimme meter wordt in Vlaanderen in hoog tempo ingevoerd. Je bent als eerste aan de beurt als je zonnepanelen hebt of gaat installeren, als je bouwt of verbouwt en uiteraard als je mechanische teller het begeeft. Val je hier niet onder dan kun je ook zelf een digitale meter aanvragen. We lichten toe hoe veranderen van energiemeter praktisch verloopt en welke kosten Fluvius - de Vlaamse netbeheerder die verantwoordelijk is voor energiemeters - aanrekent in de verschillende situaties.

Je hebt al zonnepanelen?

Eigenaars van zonnepanelen komen het eerst in aanmerking voor de verandering van de mechanische naar de digitale meter. Netbeheerder Fluvius heeft een schema opgesteld voor de vervanging. Werden je zonnepanelen geplaatst voor 1 juli 2019? Dan krijg je ten laatste voor 31 december 2020 je digitale meter. Heb je ook gas, dan vervangt Fluvius automatisch beide meters, dus voor elektriciteit en gas.

Je ontvangt van Fluvius een uitnodiging voor de dag uur en het uur van installatie, samen met een toelichting van wat er gaat gebeuren. De installateur kan vragen om foto’s van de plaats van installatie door te sturen. Zo is hij beter voorbereid. Uiteraard moet hij ook voldoende ruimte hebben om vlot te kunnen werken. Hou er ook rekening mee dat je tijdens de installatie ongeveer een uur geen gas of elektriciteit hebt. De verandering van meter moet immers wel veilig verlopen. Nadien wordt alles grondig gecontroleerd en krijg je een toelichting bij de werking van je nieuwe digitale meter(s).

Je gaat zonnepanelen plaatsen?

Zodra je zonnepanelen zijn gekeurd, krijg je een uitnodiging om de installatie van de digitale meter te plannen. Belangrijk om te weten: plaats je de zonnepanelen voor 31 december 2020 én is de keuring dan achter de rug? Dan kun je nog kiezen voor het principe van de terugdraaiende teller en dit nog 15 jaar na de keuringsdatum. Over de terugdraaiende teller lees je hier meer.

Je gaat bouwen of verbouwen?

Dan krijg je automatisch een digitale meter. Ook hier geldt dat je nog tot 31 december 2020 kunt kiezen voor het principe van de terugdraaiende teller plus het prosumententarief, of voor een teller die enkel vooruitdraait maar zonder prosumententarief. De aanvraag voor de digitale meters (elektriciteit en gas) doe je bij Fluvius. Dat kan via deze link.

En je groenestroomcertificaten?

Val je nog onder de regeling van de groenestroomcertificaten? Dan behoud je die en ontvang je per certificaat het afgesproken bedrag.

Wat zijn de kosten van de digitale meters?

Je hebt een uitnodiging gekregen van Fluvius om je huidige meters te vervangen
Dan is de vervanging/installatie gratis. Fluvius betaalt de kosten en verrekent die door in haar tarieven.

Je gaat zonnepanelen installeren
Dan krijg je een uitnodiging om je huidige mechanische meters te vervangen zodra je installatie gekeurd is. De kosten zijn voor Fluvius.

Je gaat bouwen of verbouwen
In dat geval betaal je zelf de plaatsing en indienststelling van de digitale meters. Dat komt momenteel op 226 euro (exclusief btw en meterkast).

Je wilt zelf een digitale meter hebben
Ook dan betaal je zelf de kosten van de digitale meters. Overweeg je om binnenkort zonnepanelen te installeren, dan is het best om te wachten, omdat je als eigenaar van zonnepanelen niets betaalt voor je digitale meters.

 


Tot slot: ben jij binnenkort aan de beurt voor de digitale meter? Dat check je hier. Een tip: hou je EAN-code van je elektriciteitsmeter en gasmeter bij de hand. Die vind je terug op je factuur of op de sticker bij de meterkast.