Elke maand worden er in Vlaanderen 50.000 digitale energiemeters geplaatst. Maar wanneer komen ze bij jou langs? (Ver)bouwers of verbruikers met een budgetmeter komen eerst aan de beurt. Tot voor kort vielen eigenaars van zonnepanelen hier ook onder, maar onlangs werd aangekondigd dat zij niet langer eerst aan de beurt komen bij de uitrol van de digitale meters. Hier lees je hoe die uitrol werkt en wat het kost.

Veranderen naar een digitale meter: (ver)bouwers eerst

De digitale of slimme meter wordt in Vlaanderen in hoog tempo ingevoerd. Je bent als eerste aan de beurt als je bouwt of verbouwt en uiteraard als je mechanische teller het begeeft. Val je hier niet onder dan kun je ook zelf een digitale meter aanvragen. We lichten toe hoe veranderen van energiemeter praktisch verloopt en welke kosten Fluvius - de Vlaamse netbeheerder die verantwoordelijk is voor energiemeters - aanrekent in de verschillende situaties.

Wat gebeurt er wanneer ik aan de beurt ben?

Je ontvangt van Fluvius een uitnodiging voor de dag uur en het uur van installatie, samen met een toelichting van wat er gaat gebeuren. De installateur kan vragen om foto’s van de plaats van installatie door te sturen. Zo is hij beter voorbereid. Uiteraard moet hij ook voldoende ruimte hebben om vlot te kunnen werken. Hou er ook rekening mee dat je tijdens de installatie ongeveer een uur geen gas of elektriciteit hebt. De verandering van meter moet immers wel veilig verlopen. Nadien wordt alles grondig gecontroleerd en krijg je een toelichting bij de werking van je nieuwe digitale meter(s).

Wat met eigenaars van zonnepanelen?

Tot voor kort kwamen ook eigenaars van zonnepanelen eerder in aanmerking voor de verandering van de mechanische naar de digitale meter. Onlangs werd echter aangekondigd dat zij niet meer eerder aan de beurt komen. Zij krijgen geen prioriteit meer en net als voor de rest van Vlaanderen kan het ook bij hen tot midden 2029 duren voor netbeheerder Fluvius de laatste digitale meters installeert. Wie eerder wil overschakelen, kan wel vragen aan Fluvius om al langs te komen.

 

De uitrol van de digitale meter bij eigenaars van zonnepanelen werd bovendien even on hold gezet omdat de Vlaamse regering eerst duidelijkheid wil scheppen omtrent de financiële compensatieregeling die er moet komen na de afschaffing van het systeem van de digitale terugdraaiende meter.

 

Aanvankelijk was immers beloofd dat de regeling rond de terugdraaiende teller nog 15 jaar zou blijven bestaan voor mensen die nog voor 2021 zonnepanelen hadden laten installeren. Gedupeerde eigenaars van zonnepanelen zullen hiervoor eenmalig gecompenseerd worden, afhankelijk van het rendement dat ze al gehaald hebben uit hun zonnepanelen. De exacte tegemoetkoming per installatiejaar vind je hier terug.

En je groenestroomcertificaten?

Val je nog onder de regeling van de groenestroomcertificaten? Dan behoud je die en ontvang je per certificaat het afgesproken bedrag.

Wat zijn de kosten van de digitale meters?

Je hebt een uitnodiging gekregen van Fluvius om je huidige meters te vervangen
Dan is de vervanging/installatie gratis. Fluvius betaalt de kosten en verrekent die door in haar tarieven.

 

Je gaat bouwen of verbouwen
In dat geval betaal je zelf de plaatsing en indienststelling van de digitale meters. Dat komt momenteel op 72,54 euro (exclusief btw en meterkast).

 

Je wilt zelf een digitale meter hebben
Ook dan betaal je zelf de kosten van de digitale meters.

 

Tot slot: ben jij binnenkort aan de beurt voor de digitale meter? Dat check je hier. Een tip: hou je EAN-code van je elektriciteitsmeter en gasmeter bij de hand. Die vind je terug op je factuur of op de sticker bij de meterkast.