In 2010 verbruikten we gemiddeld nog 4339 kWh per gezin aan elektriciteit per jaar. Sindsdien zien we jaar na jaar een daling, om in 2018 te stranden op 3166 kWh per jaar. Ook het gemiddeld aardgasverbruik per gezin is gedaald van 20.428 kWh per jaar naar 14.541 kWh per jaar. Maar hoe zit het met jou: verbruik jij meer of minder dan dat gemiddelde?

Het gemiddeld elektriciteitsverbruik in Vlaanderen

Volgens gegevens van VREG verbruiken we jaar na jaar steeds minder elektriciteit per gezin, terwijl er wel steeds meer huishoudelijke toegangspunten bijkomen. Die gegevens zijn te verklaren door de opkomst van zonnepanelen de laatste jaren. Het volledig overzicht vind je hier terug:

© Essent

Die gegevens worden gegroepeerd in vebruikscategorieën, door Eurostat opgesteld op basis van Europese statistieken. Het is geen exacte weerspiegeling van hoe het eraan toegaat in Vlaanderen, en bovendien beschrijven de categorieën zowel het verbruik in appartementen waar één persoon woont, als in gezinswoningen. Je exacte energieverbruik is ook afhankelijk van comforteisen, gewoontes, de isolatie, zonnepanelen, een warmtepomp, ...Toch is het nuttig om even stil te staan bij de verschillende verbruikscategorieën en de verhoudingen daartussen.

© Essent

Maar waar gaat die energie dan zoal naartoe? In huis zijn er zes grote energieslurpers:

 

 1. De verwarming: zowel overdag als ‘s nachts gaat zo’n 55% van je energie op aan warmte. In dit artikel ontdek je hoe voordelig het is om de thermostaat een halve of volledige graad lager te zetten, zonder dat je daar iets van merkt!
 2. De koelkast en vriezer: ook deze twee draaien dag en nacht op volle toeren.
 3. De droogkast: een handig hulpmiddel, maar hij slurpt jaarlijks wel zo’n 235 kWh aan energie.
 4. Verlichting: vooral gloeilampen en halogeenlampen zijn hier de grote boosdoeners. Heb jij er nog hangen? Vervang ze dan bij voorkeur door ledlampen.
 5. Sluimerverbruik: toestellen die in stand-by of waakstand staan verbruiken ook energie. Lees hier hoe je sluimerverbruik tegen gaat.
 6. De airco: heerlijk fris op hete zomerdagen, maar een echte energievreter. Wees er dus zuinig mee.

Het gemiddeld aardgasverbruik in Vlaanderen

Globaal bekeken verbruiken we jaar na jaar ook steeds minder aardgas. Dat komt vooral doordat we minder gas gebruiken voor verwarming: verwarmingsketels zijn veel zuiniger geworden en woningen zijn beter geïsoleerd. Eurostat deelt die gegevens op in twee categorieën: het grootste deel van ons aardgasverbruik (23.260 kWh per jaar voor een doorsnee gezin, 34.890 kWh voor een grote verbruiker) gaat naar verwarming en ander gebruik, een kleiner deel naar koken en warm water (2326 kWh per jaar voor een kleine verbruiker, 4652 voor een relatief grote verbruiker). Opnieuw: dit zijn Europese gegevens, de Vlaamse gemiddelden kunnen licht fluctueren.

Je eigen verbruik kan erg afwijken van bovenstaande gemiddelden. Dat is compleet normaal: het gemiddeld energieverbruik verschilt immers per huis en aantal bewoners. Het maakt dus verschil uit of je alleen in een klein, nieuw appartement woont of met een groot gezin in een oud vrijstaand huis. Nog factoren die je verbruik beïnvloeden zijn de volgende:

 

 • Gasverbruik: het grootste deel hiervan gaat naar verwarming. Verwarm jij je huis niet of slechts gedeeltelijk met gas (denk aan een hybride warmtepomp of een pelletkachel)? Dan verbruik je een pak minder. Hoe vaak je de verwarming opzet, speelt natuurlijk ook een rol.
 • Isolatie en bouwjaar: goed geïsoleerde woningen verbruiken minder gas. Nieuwere woningen hebben daarom gemiddeld een lager gasverbruik.
 • Gebruik van water: afhankelijk van het aantal personen in je huis én hun douchegedrag gebruik je meer of minder gas. Ook een waterbesparende douchekop speelt hier een rol.
 • Energiezuinige apparaten: die zijn duurder in aankoop, maar wel veel zuiniger in energieverbruik, waardoor ze zich snel terugbetalen.
 • Ook zonnepanelen, een elektrische auto of warmtepomp spelen een rol in het totale plaatje.

 

Je eigen energieverbruik krijg je elk jaar te zien op de jaarlijkse afrekening van je energieleverancier. Dat verbruik staat verschillende keren vermeld op je afrekening en wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Bovenaan de afrekening staan je meterstanden en energieverbruik vermeld. Heb je je afrekening nog niet gekregen, maar wil je wel weten hoe het staat met je energieverbruik? Dan kan je aan de hand van de vorige afrekening ook de meterstanden checken, en het verschil berekenen.

Schrik niet als jouw energieverbruik erg afwijkt van het Vlaamse gemiddelde. Het is vooral belangrijk om na te gaan of je energieverbruik jaar na jaar min of meer stabiel blijft, al kan je natuurlijk ook altijd proberen om energiezuiniger te leven. Voor wie minder wil verbruiken, geven we op onze blog een aantal handige tips.