Het loont zeker de moeite om de verschillende soorten energie te vergelijken. Zo kies je makkelijker de voordeligste energiebron of de energiebron die je het beste helpt om bewust met energie om te gaan. We zetten alles op een rijtje zodat je een doordachte keuze maakt.

Elektriciteit: een stabiele prijs

Elektriciteit is niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Met een druk op de knop kunnen we verlichten, wassen, drogen en natuurlijk onze smartphone opladen. Het grote voordeel van elektriciteit is dat de prijs erg stabiel is gebleken de voorbije jaren. Om je een idee te geven, bekeken we een aantal gegevens van energieregulator VREG. Een gezin met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh per jaar betaalde volgens deze cijfers eind vorig jaar € 160,59 per maand. In januari 2017 was dat € 157,02. Een zeer beperkt verschil dus. Uiteraard zijn dit gemiddelden, dus het verbruik van mensen met en zonder zonnepanelen.

Elektriciteit is bovendien in ons land een veilige energiebron om te gebruiken. Dat komt omdat er voor de installatie strenge voorschriften zijn. Die zijn vastgelegd in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties. Bovendien moeten je elektrische toestellen een keurmerk hebben, het zogeheten CE-label. Dat staat voor Conformité Européenne. Waar ter wereld je toestel ook is gemaakt, dankzij dit label weet je dat het veilig geproduceerd is. Natuurlijk is verstandig verbruik van elektriciteit de beste beveiliging. Voor je elektriciteit heb je de keuze tussen groene en grijze stroom. Wat daar precies het verschil tussen is, lees je in onderstaand artikel.

Groene of grijze energie? Waarin verschillen ze?

Gas: belangrijke veranderingen

Voor aardgas zijn er de komende jaren belangrijke veranderingen. Er komt een volledige overschakeling naar het zogeheten ‘rijk’ gas. Vandaag zijn er twee soorten, namelijk ‘arm’ (ofwel laagcalorisch) en ‘rijk’ (ofwel hoogcalorisch) gas. Welk gas er bij jou wordt geleverd, vind je hier terug. Woon je nu in een regio met ‘arm’ gas dan heeft dit ook gevolgen voor je toestellen omdat die op rijk’ gas moeten worden afgesteld.

Nog een belangrijke verandering is er voor nieuwe gasaansluitingen. Vanaf 2021 gebeuren die alleen nog voor collectieve verwarming via warmtekrachtkoppeling op nieuwe verkavelingen en in grote appartementsgebouwen De reden? Gas is een fossiele brandstof en dus niet onuitputtelijk. Daarom neemt de overheid nu al maatregelen.

Ook wat de verbruikskosten betreft, zien we dat de prijzen vaak veranderen. De voorbije jaren waren er voor aardgas regelmatiger prijsschommelingen dan voor elektriciteit. Waar in januari de maandfactuur van een gemiddeld gezin € 227,77 was, bedroeg die in december 2019 nog maar € 189,02. (Cijfers: VREG). Aardgas biedt voor je budget dus iets minder stabiliteit.

Waarom kiezen om zelf energie te produceren?

Het aantal mensen dat zelf elektriciteit produceert, neemt sterk toe. Begin januari 2020 was het totale vermogen voor zonne-energie opgelopen tot 3200 megawattpiek. Hoeveel dat is? Eén megawatt vermogen kan ongeveer duizend gezinnen tegelijkertijd van elektriciteit voorzien.

Dit jaar verwachten we een sterke stijging van het aantal zonnepanelen. Dat komt omdat eind 2020 de regeling volgens het principe van de terugdraaiende teller voor de digitale meters stopt. Veel mensen kiezen liever voor dit principe omdat het voordeliger is voor hun elektriciteitsfactuur. Overweeg je zonnepanelen, lees dan zeker dit artikel zodat je de juiste keuze maakt.

Alles wat je moet weten over zonne-energie:

Dé reden om zonnepanelen te nemen, is het interessante rendement. Je elektriciteitsfactuur is laag als je voldoende zonnepanelen op je dak legt. Of jouw dak geschikt is en hoeveel je bespaart, bereken je met de zonnecalculator van de overheid. Bovendien help je zo mee aan de verlaging van de CO2-uitstoot want zonnepanelen zijn een duurzame manier om energie te produceren.

Zonnepanelen worden steeds voordeliger en rendabeler. De laatste 5 jaar zijn ze al gehalveerd in prijs en ook de technologie gaat snel vooruit. De volgende stap is om je zonnepanelen te koppelen aan een thuisbatterij. Je slaat de elektriciteit die je niet meteen benut dan op en gebruikt die later. Hier vertellen we je of een thuisbatterij nu al een goede investering is.

Warmtepomp: slimme energie mét subsidie

Zonnepanelen zijn niet de enige manier om zelf elektriciteit te produceren. Een warmtepomp is een andere interessante oplossing om niet meer afhankelijk te zijn van de openbare energievoorziening. Eenvoudig gezegd: een warmtepomp haalt warmte uit de natuur en geeft die af in je woning. Dat kan uit de bodem zijn, uit het grondwater of uit de buitenlucht. Vergelijk het met een koelkast: die haalt ook warmte uit de gekoelde ruimte en voert die via de achterzijde naar buiten af. Je kunt een warmtepomp gebruiken voor je verwarming, je warm water en airconditioning.

Een warmtepomp is een ideale combinatie met zonnepanelen. Zo produceren je zonnepanelen ook elektriciteit om de pompen en ventilatoren te laten werken. Nog meer goed nieuws: je krijgt zelfs een mooie premie van je netbeheerder voor je warmtepomp. Tot 4.000 euro.

Een zonneboiler bespaart gas en elektriciteit

Een zonneboiler zorgt voor warm water. De installatie werkt op zonnestraling en je hebt dus geen gas of elektriciteit meer nodig om water te verwarmen. Het warme water komt in een reservoir. Je gebruikt dit uiteraard voor je douche of bad maar je kunt dit warm water ook direct voor je wasmachine benutten. Zo bespaar je extra want de grote kost van een wasmachine is de opwarming van water. Naast gratis warm water krijg je ook een mooie premie voor de zonneboiler. Een extra reden dus om deze investering te overwegen.

Besparen is makkelijk en financieel interessanter dan je denkt. Daarom hebben we een handige checklist voor je samengesteld met tips hoe je de energie in je woning beter benut.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

Zonnepanelen