Wil je graag energiezuiniger leven? Dat doe je al met verschillende kleine aanpassingen. Zo bespaar je al snel € 30 per jaar door je televisie volledig uit te schakelen, in plaats van hem in stand-bymodus te laten staan. Droog zeker ook geen was op een radiator, want zo verliest deze tot 10% van zijn efficiëntie. Nog een gouden tip: gebruik radiatorfolie om warmteverlies tegen te gaan. Hiermee bespaar je soms meer dan € 100! Natuurlijk helpen ook grote veranderingen bij je energiebesparing. Welke? Dat ontdek je hieronder.

Energiezuinig bouwen en verbouwen betekent dat je rekening houdt met zowel mens als milieu. Je bent zuinig met water, energie, grondstoffen en de benutbare ruimte. Maar wat levert energiezuinig (ver)bouwen jou op? We lijsten het hieronder even voor je op:

 

  • Je krijgt een lagere energiefactuur, wat goed is voor je bankrekening.
  • Je woning stijgt in waarde, want dankzij jouw uitgevoerde werken is ze meteen klaar voor de toekomst.
  • Je geniet van meer wooncomfort.
  • Je profiteert in bepaalde gevallen van premies en subsidies. Hier ontdek je meteen of dat voor jou het geval is.

Weet jij hoe je het best energiezuinig (ver)bouwt? Test je kennis met onze quiz!

 

1. JUIST/FOUT: Je bespaart de meeste energie door vloerisolatie aan te brengen.


Fout. Met spouwmuurisolatie bespaar je doorgaans nog meer op energie.
120 m² laten isoleren met een spouw van 7 cm breed levert een jaarlijkse energiebesparing op van € 450/jaar. De terugverdientijd bedraagt 5 jaar (premie inbegrepen wanneer je voldoet aan de voorwaarden).

Let op, om spouwmuurisolatie te kunnen plaatsen, moet je huis aan enkele voorwaarden voldoen:
 
  • Voegen en bakstenen moeten vorstbestendig zijn.
  • De spouw moet vrij zijn van afval (mortelwerk).
  • De buitenmuren mogen niet geschilderd zijn.
  • In de spouw moet er minstens 5 cm ruimte zijn.

2. JUIST/FOUT: Hoogrendementsglas houdt tot wel 60% meer warmte binnen dan enkel glas.


Fout. Hoogrendementsglas houdt maar liefst 80% meer warmte binnen dan enkel glas.

Enkel glas is al lang voorbijgestreefd, hetzelfde geldt voor dubbele beglazing. Hoogrendementsglas heeft een dun isolerend metaallaagje aan de binnenzijde van een van de glasplaten en de spouw is gevuld met een edelgas (bij dubbelglas is dit lucht). In brandstof uitgedrukt, bespaar je jaarlijks ongeveer 25 liter stookolie of 23 m³ aardgas wanneer je 1 m² enkel glas door hoogrendementsglas vervangt.

3. JUIST/FOUT: Met 10 zonnepanelen bespaar je maar liefst tot 1.300 kg CO²-uitstoot.


Juist. Met amper 10 zonnepanelen bespaar je per jaar zo’n 1300 kg CO₂-uitstoot. Zonnepanelen zijn trouwens niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er ook flink mee. Een gezin dat bijvoorbeeld 3.500 kWh verbruikt, en eigenaar is van een zonne-installatie die 3.200 kWh oplevert, bespaart al snel € 850/jaar. Meer weten? Lees dan hier verder.

4. JUIST/FOUT: Een gasketel die 20 jaar oud is, moet je nog niet vervangen.


Fout. Is je gasketel ouder dan 15 jaar, maar werkt hij nog steeds? Vervang hem dan toch. Zo ben je niet alleen zeker dat je terugkerende herstellingskosten en een verlaagd rendement vermijdt. Met een nieuwe gascondensatieketel bespaar je ook tot 30% energie in vergelijking met een klassieke ketel.

Is je ketel nog niet zo oud? Zorg er dan toch voor dat je hem regelmatig laat onderhouden en schoonmaken. Dat zorgt voor een optimale werking, waardoor je energie bespaart. Meer weten over ketelonderhoud? Klik dan hier.

5. Een warmtepomp is tot wel 50 % energiezuiniger dan een klassieke verwarming


Juist. Een warmtepomp gebruikt lucht, grond, water en restwarmte om op een milieuvriendelijke manier je huis te verwarmen. Verwarmen met een warmtepomp is tot 50% energiezuiniger dan een traditionele verwarming op aardgas of stookolie en heeft een lagere CO₂-uitstoot. Er is enkel stroom nodig om de compressor aan te drijven en je hebt geen schoorsteen meer nodig.
Meer weten over energiezuinig leven?

Lees dan dit artikel.