Een nieuw huishoudtoestel of elektronica aanschaffen, het kost je vaak een flinke cent. Natuurlijk kun je tijdens de solden een buitenkansje op de kop tikken. Maar is een lage prijs voor een toestel ook de 'beste koop' voor je energiefactuur? We zochten uit hoe je 5 populaire huishoudtoestellen en elektronica-apparatuur energiezuinig kiest én gebruikt, en zo slim bespaart.

Droogkasten: let goed op het energielabel

Droogkasten zijn makkelijk in ons regenachtige klimaat. Maar ze gebruiken behoorlijk wat energie. Daarom loont het zeker de moeite om goed naar het energielabel te kijken. Een A+++-label verbruikt bijvoorbeeld maar een vierde (!) van de elektriciteit van een B-label. Een B-label is in aankoop natuurlijk veel voordeliger maar over de hele levensduur kost het je 4x meer aan elektriciteit. Als je een droogkast 3 keer per maand gebruikt, betaal je voor een B-label droogkast 177 euro aan elektriciteit per jaar en voor een A+++-label slechts 44 euro.

 

Besparingstip: doe de trommel altijd vol en centrifugeer de natte was eerst op hoge toeren.

Koelkast: zo verbruik je de helft minder

Ook hier loont het echt om een model met het juiste energielabel te kiezen. Wist je dat een ultrazuinige koelkast ‘A+++-20%’ bijna 60% minder verbruikt dan een koelkast met een A+-label? De eerste komt op 150 kWh per jaar, de tweede op zo'n 387 kWh. Daarmee verdien je de duurdere aanschafprijs makkelijk terug: je bespaart 65 euro per jaar! Koelkasten en diepvriezers maken bijna een vijfde van je energieverbruik uit. Reden te meer om goed te letten op het energielabel.

Besparingstip: laat producten uit de diepvries ontdooien in je koelkast. Ze hoeft je koelkast minder hard te werken!

Vaatwasser: wat is het zuinigste programma?

Op een vaatwasmachine zitten meestal vier tot zes programma's. Maar wat is het verschil in energieverbruik voor programma's als 'eco', 'snelafwas', 'normaal' en 'intensief'? Uit vergelijkende tests blijkt dat het eco-programma sterk scoort in zuinigheid. In vergelijking met een standaardprogramma bespaar je 30% op elektriciteit en 25% op water. Dat is twee keer winst dus. Heb je een afwas die niet zo heel vuil is? Dat verdient het snelprogramma de voorkeur.

 

Natuurlijk kijk je bij de aanschaf ook best naar het energielabel dat verplicht op elke machine staat aangeduid. Zo weet je meteen hoeveel een bepaald toestel precies verbruikt en kies je makkelijk het model van je voorkeur.

 

Besparingstip: met de hand afwassen kost maar de helft aan energie in vergelijking met een vaatwasser. Heb je een kleine afwas, dan is met de hand afwassen dus zeker te overwegen.

Microgolfovens en klassieke ovens: welk toestel gebruik je best om eten te bereiden?

Voor een elektrische oven is een uitvoering met een heteluchtfunctie het voordeligste voor je energierekening. Dat komt omdat hij met lagere temperaturen hetzelfde resultaat geeft. De warmte verspreidt zich gelijkmatig dus je kunt de plaats in je oven ook beter benutten. Bijvoorbeeld door twee schalen boven elkaar te zetten. Nog een voordeel: een heteluchtoven doet er minder lang over dan een gewone oven.

 

De beste keuze is echter een microgolf met een heteluchtfunctie. De microgolf verhit het snelste en daarmee zorg je voor een lager energieverbruik.

 

Besparingstip: je oven voorverwarmen is niet energievriendelijk. Je verliest veel warmte als je de deur na het voorverwarmen moet opdoen om de schalen erin te zetten. Het is beter om je gerechten iets langer in de oven te laten staan. En haal de bakplaat uit de oven als die niet nodig is: zo zorg je voor een betere warmtecirculatie.

TV: is al die nieuwe technologie ook energiezuinig?

Van plan een OLED-tv te kopen of wordt het een QLED? Dan ben je vast aan het vergelijken tussen deze twee nieuwe technologieën. Wij beperken ons hier tot het energieverbruik.

 

OLED-tv's werken met speciale pixels die individueel oplichten of dimmen, QLED met nanokristallen. Uit tests blijkt dat beide types ongeveer hetzelfde verbruiken. Een voorbeeld: voor een 55" OLED-scherm is dat bij een gemiddeld gebruik (3 uur per dag) zo'n 150 kWh per jaar. Dit verbruik komt neer op een jaarlijkse kost van € 40.

 

Ter vergelijking: een 43 inch lcd-scherm zit rond de 75 kWh. Dit vertaalt zich naar een kost van ongeveer € 20 per jaar. Bij een groter lcd-beeld van 55 inch loopt het verbruik op tot 120 kWh, wat een jaarlijkse kost van ongeveer € 32 met zich meebrengt. Conclusie: die nieuwe technologieën neem je beter niet voor hun energiezuinigheid.

 

Besparingstip: zet je tv, decoder, hifi en dvd helemaal uit, dus niet op stand-by. Zo bespaar je al snel 30 euro per jaar.

Het verbruik per toestel kun je makkelijk zelf berekenen op www.energievreters.be, een initiatief van de overheid. Nog meer tips om eenvoudig te besparen?Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tariefformule waarbij je ook overdag het voordelige nachttarief krijgt. Hier vind je daarvan een voorbeeld.