Wat weten we over ons energieverbruik tijdens de jaarwisseling? En heeft het invloed op onze energiefactuur? Afhankelijk van het moment is er een groot verschil met ‘normale’ dagen. We zochten het even voor je uit.

Late ochtend, drukke namiddag en een rustig begin van de avond

De laatste dag van het jaar kent traditioneel een trage start. Dat is niet ongewoon tijdens een vakantieperiode, maar op 31 december ligt de ‘energiestart’ nog later dan anders, eerder rond 9 uur. Met alle wilde plannen voor een lange nacht, hoeft dat niet te verbazen.

© Essent

Het lagere energieverbruik van de ochtend wordt tijdens de dag al snel ingehaald. Meer zelfs dan op een doorsnee vakantiedag. Veel mensen blijven thuis om hun haar te doen, nog vlug een hemd te strijken of te koken voor oudejaarsavond. Het gas- en elektriciteitsverbruik gaat de hoogte in naarmate de namiddag vordert.

© Essent

En dan … Tegen alle verwachtingen in zien we in de vroege avond geen energiepiek meer. Eerder een dip in het verbruik! Want vaak vieren mensen oudjaar samen. In heel wat huizen wordt er dus geen of amper energie verbruikt, in vergelijking met een doordeweekse avond.

© Essent

10 … 9 … 8 … Gelukkig Nieuwjaar!

Vanaf 21 uur begint het stroomverbruik terug toe te nemen. Van oud naar nieuw zijn er tegen middernacht veel meer mensen wakker dan normaal. Wakker én in feeststemming. Tijdens de jaarwisseling wordt er zo’n 15% meer stroom verbruikt dan normaal. En die trend zet zich voort tot in de vroege uurtjes. Tot ongeveer 7 uur ’s morgens ligt het energieverbruik hoger dan de andere nachten van het jaar. De grootste piek zien we om 2 uur ’s nachts, met een verschil tot 20% tegenover een gemiddelde nacht.

© Essent

Invloed op je energiefactuur?

Op nieuwjaarsdag verbruikt zowel mens als huis weinig energie. Die ochtend is er een duidelijke verlaging meetbaar van ruim 20% en dat lage verbruik zet zich de hele dag door. Pas rond 22 uur ’s avonds evenaren we op 1 januari het stroomverbruik van een gemiddelde dag.

© Essent

De piek van oudejaarsnacht wordt meteen de dag erna gecompenseerd. Op je energiefactuur ga je dus weinig merken van het feestgedruis.