Batibouw, dé jaarlijkse woonbeurs voor particulieren in België, is aan zijn 60ste editie toe. Dat de Belg een baksteen in de maag heeft, is geen geheim maar er is nog heel wat werk aan de winkel. Belgische woningen behoren tot de oudste van Europa én dat staat gelijk aan een enorm energieverbruik. Om de uitstoot van broeikasgassen naar nul te krijgen moeten we jaarlijks dubbel zoveel woningen renoveren dan vandaag het geval is. “Met een grondige herziening van je isolatie en de installatie van zonnepanelen en een condensatieketel, zet je meteen al grote stappen vooruit”, stelt Bram Van Gaelen, Strategy & Business Developer bij essent.be.

 

Evalueer je isolatie

Energiezuinig wonen, begint bij een goed geïsoleerd huis. Om aan bepaalde energienormen te voldoen, is isoleren zelfs verplicht. “Door te investeren in duurzame isolatie bespaar je gegarandeerd op je energiefactuur. In een woning die niet voldoende geïsoleerd is, gaat er veel warmte verloren langs het dak, door de muren en ramen, via de vloer en langs de deuren,” verduidelijkt Van Gaelen.

 

Kortom, minder warmteverlies én niet langer een thermostaat die tevergeefs overuren draait. In de winter blijft de warmte binnen, in de zomer hou je ze buiten. Dat zorgt al snel voor een besparing tot 30% op de maandelijkse energiefactuur. “Aangezien je ook nog kan profiteren van premies, is isolatie de investering meer dan waard. Zeker in Wallonië, waar de premies recent verdriedubbeld zijn.”

Wek je eigen stroom op met zonnepanelen

Daarnaast zijn ook zonnepanelen een kostenbesparende energiemaatregel. Toen enkele jaren terug de subsidies en premies wegvielen terwijl de prijs van de panelen nog hoog lag, viel de verkoop terug. “Intussen is de prijs van een zonnepaneel enorm gedaald. Waar een huishoudelijke installatie in 2008 gemiddeld nog 30.000 euro koste, is dit intussen gedaald tot 6.500 euro. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de markt van de zonnepanelen blijft groeien”, stelt Bram Van Gaelen.

 

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren waaronder het aantal panelen, de oriëntatie en de helling van het dak. Gemiddeld komt dit op een periode van acht jaar. “Concreet wekt één zonnepaneel voldoende energie op om jaarlijks 365 wasbeurten te voorzien, maar energiebesparing is niet het enige voordeel”, zegt Van Gaelen. “Naast het financiële rendement geniet je met zonnepanelen van je eigen groene stroom, verhoog je de waarde van je huis én draag je bij aan een schonere wereld.”

Kies voor een condensatieketel

Naast grondig isoleren, kan je ook besparen op je verwarmingsbudget door voor een energiezuinig verwarmingssysteem te kiezen. Indien je verwarmt op gas, kan de installatie van een condensatieketel met een hoger rendement voor een aanzienlijke besparing zorgen. “Subsidies buiten beschouwing gelaten, heb je met wat je jaarlijks bespaart op brandstof na ongeveer elf jaar de kostprijs van de ketel terugverdiend”, stelt Van Gaelen. Die condensatieketel kan je combineren met hernieuwbare energiemaatregelen zoals een zonneboiler of een warmtepomp. In dat geval treedt de condensatieketel enkel in werking wanneer het nodig is. “Als je woning daarbovenop heel goed geïsoleerd is, kan je een warmtepomp ook gebruiken als hoofdverwarming.”