Heb je al een digitale meter voor elektriciteit en gas? Dan heb je de ideale basis voor energiemonitoring. Je kan er namelijk allerlei slimme apps op installeren en je energieverbruik zo goed in de gaten houden. Zo weet je met duidelijke cijfers waar je kunt besparen.

Tip 1. Maak een account aan op het energieportaal van Fluvius

Fluvius is de netbeheerder voor Vlaanderen. Hij brengt elektriciteit en gas via kabels en leidingen tot bij jou. Ook verzorgt hij de jaarlijkse meteropname. Fluvius bewaart ook je verbruiksgegevens voor elektriciteit en gas op een beveiligde energieportaal. Die gegevens worden dagelijks bijgewerkt zodat je altijd de laatste stand van zaken hebt. Je ziet precies wat je per dag hebt verbruikt, en als je zonnepanelen hebt, ook hoeveel je hebt geproduceerd. Registreren doe je op het energieportaal van Fluvius (tip: eID en kaartlezer of itsme bij de hand houden). Je krijgt dan de gegevens van je digitale meters omgezet in verbruiksgrafieken. Zowel voor gas als voor dag/nachtverbruik van elektriciteit en injectie van zonne-energie.

Tip 2. Koppel slimme toepassingen aan je digitale meter

Op je digitale elektriciteitsmeter zitten zogeheten gebruikerspoorten. Daarop sluit je je eigen ‘slimme’ toepassingen aan, bijvoorbeeld een energieapp op je smartphone of een slimme thermostaat. Zo kun je je energieverbruik beter monitoren en onnodig verbruik vermijden. Zo’n energie-app vertelt je welke apparaten veel energie vragen of welke toestellen niet (meer) energiezuinig werken. Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuw en energiezuinig alternatief.

Meer weten over energie-monitoring?

Dit artikel maakt je slimmer!

Tip 3. Hou het rendement van je zonnepanelen in de gaten

Heb je zonnepanelen? Of overweeg je om ze nog in 2020 te installeren om nog van de terugdraaiende teller te profiteren? Dan heb je inmiddels of krijg je binnenkort een digitale meter. Je komt zowel via een specifieke monitoring-app als via het energieportaal van Fluvius de productie per dag te weten. Kies je niet voor het principe van de terugdraaiende teller, maar voor de afrekening op basis van je werkelijke afname? Dan is het slim en voordeliger om meer energie te gebruiken als je zonnepanelen energie produceren. De app en het energieportaal van Fluvius brengen dat perfect in kaart.

Met zonnepanelen is je elektriciteitsfactuur lager. Toch loont het om te vergelijken of het interessant is om van leverancier te veranderen. Bijvoorbeeld als er een interessante promotie is. Wanneer je met zonnepanelen het beste van leverancier verandert, dat leggen we hier uit

Tip 4. Kies voor een slimme thermostaat

Dé manier om je verbruik drastisch te verminderen, is de slimme thermostaat. Hij regelt de temperatuur volgens je aanwezigheid en afwezigheid. Als je je afvraagt of dat voor een lager verbruik zorgt: uit onderzoek met de slimme thermostaat tado° blijkt dat je zo tot 31% minder verbruikt. Zo gaat je teller minder snel vooruit en bespaar je zonder aan comfort in te boeten. Hoe een slimme thermostaat werkt en wat de voordelen zijn lees je in dit artikel.