Vind jij energielabels ook behoorlijk complex? Dat je liever geen huishoudtoestel met een energielabel D koopt, is logisch. Maar wat is nu precies het verschil tussen A of A+? Om nog maar te zwijgen van A++ en A+++. De laatste jaren worden er steeds meer A-energielabels uitgereikt. Dat is uiteraard een goede zaak, maar ze maken je keuze ook een pak moeilijker. En dat terwijl een energielabel net bedoeld is als hulpmiddel bij je aankoopbeslissing. Goed nieuws, want vanaf 2021 worden de labels eenvoudiger.

Hoe zag het energielabel er tot 2020 uit?

Aan de hand van een energielabel kan je zien hoe energiezuinig en/of energiebesparend het product is dat je hebt gekocht. Tot en met 2020 ging dat label van A+++ (donkergroen: veel energiezuiniger dan het gemiddelde) tot D (rood: veel minder energiezuinig dan het gemiddelde). Sommige labels gaan zelfs tot G.

 

Die labels moeten steeds worden meegeleverd bij de verkoop van o.a. auto’s, elektrische apparaten, lampen en gebouwen. Afhankelijk van het soort product dat je koopt, wordt er ook rekening gehouden met andere criteria. Voor een wasmachine wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met het lawaai, het wasvermogen, de zwiersnelheid en het waterverbruik, terwijl bij een koelkast uiteraard andere criteria van toepassing zullen zijn. 
 

label
© bron: FOD Economie

Wat verandert er vanaf 2021? 

 • Het nieuwe systeem bevat 7 klassen (van A tot G) en de ingewikkelde plus-labels verdwijnen. A wordt het meest energiezuinige label, maar dat wil niet zeggen dat A+, A++ en A+++ sowieso A worden. Ook de criteria werden immers herbekeken. Ze werden veel strenger en onder de eerste labels zal geen enkele A te vinden zijn. Europa wil fabrikanten zo stimuleren om nog energiezuinigere toestellen op de markt te brengen. 
 • De nieuwe energielabels krijgen bovendien een QR-code. Die kan je scannen om meer info te krijgen over het product.
 • Ook extra logo’s op de labels zorgen ervoor dat je meer info meekrijgt. Denk hierbij aan de maximale laadcapaciteit of de duur van het ecoprogramma. 
 • Onderaan krijg je ook te zien hoe het toestel scoort qua lawaai. Hierbij wordt een schaal van A tot D gehanteerd.

 

Ook aan de testcriteria werd dus gesleuteld. Tot nu toe werden tests altijd in ideale omstandigheden uitgevoerd, bij een wasmachine met een volle wastrommel bijvoorbeeld. De nieuwe criteria zijn veel strenger. Enkele voorbeelden:

 • Voor een wasmachine moet het label nu gebaseerd worden op maar liefst 100 wascycli, waaronder ook een aantal onder minder optimale omstandigheden. Denk hierbij aan een wasmachine die maar voor de helft gevuld is bijvoorbeeld. 
 • Voor was-droogcombinaties zal je zowel een energielabel krijgen voor de was-droogcyclus als voor de wascyclus alleen.
 • Voor koelkasten wordt voortaan ook rekening gehouden met de omgevingstemperatuur, het aantal opbergvakken etc.
   

Vanaf wanneer gelden de nieuwe labels?

Elektrische huishoudtoestellen moeten pas vanaf 1 maart 2021 voorzien zijn van het nieuwe energielabel. De volgende toestellen vallen hieronder: 

 • koelkasten, diepvriezers en wijnkoelkasten
 • vaatwassers
 • tv-toestellen en computerschermen
 • wasmachines en was-droogcombinaties

 

Opgelet: droogkasten vallen hier niet onder en krijgen dus geen nieuw, eenvoudiger label. Tegen 1 september zijn de lampen aan de beurt en de andere elektrische toestellen krijgen nog later een nieuw label. 

 

Sommige fabrikanten kiezen er echter nu al voor om zowel het oude als het nieuwe label mee te geven. Het nieuwe label herken je het makkelijkst aan de QR-code die erop zal staan. Het label wordt overigens niet opgesteld door een onafhankelijke keuringsorganisatie, de fabrikant is zelf verantwoordelijk voor de metingen. 

 

Het is niet alleen belangrijk om energiezuinige toestellen te kopen, maar om ze ook op de zuinigste manier te gebruiken. Dankzij deze tips bespaar je het slimst.