Besparen op energie, dat willen we allemaal. Minder verbruiken is de makkelijkste manier. Maar ook het moment waarop je energie gebruikt, kan je een flinke cent opleveren. Daarvoor nemen we een kijkje op je energiemeter. Enkelvoudige teller, tweevoudige teller? Een digitale meter? Wat is voor jou interessant?

Welke energiemeters zijn er?

De enkelvoudige meter registreert hoeveel elektriciteit je verbruikt tijdens de dag en de nacht. Je betaalt altijd dezelfde prijs voor je volledige verbruik, het dagtarief. De tweevoudige meter houdt via twee tellers bij hoeveel elektriciteit je overdag afneemt en hoeveel je ‘s nachts en in het weekend verbruikt. Voor je verbruik ‘s nachts en tijdens het weekend krijg je het nacht/weekendtarief, dat lager ligt dan het dagtarief. Ook belangrijk: voor een tweevoudige meter betaal je een extra vergoeding. Maar die win je terug door zoveel mogelijk energie ‘s nachts en in het weekend te gebruiken. Je bespaart dus op energiekosten door bijvoorbeeld ‘s nachts en in het weekend te wassen, te drogen en de afwasmachine te laten draaien. De uren van het nachttarief voor elektriciteit hangen af van waar je woont. Dat kun je hier makkelijk checken.

Is een tweevoudig tarief voor jou gunstig? Als je nog geen tweevoudige meter hebt, dan wacht je beter tot je aan de beurt bent voor een digitale meter. Bij de installatie van de digitale meter kan je gratis van tarief wisselen. Daarna kun je ook makkelijk voor een beperkte kost - zo’n 10 euro - overstappen naar een tweevoudig tarief. Wil je niet wachten en meteen een tweevoudig tarief hebben, dan krijg je geen analoge meter meer maar automatisch een digitale meter. Je draait dan wél zelf op voor de kosten: zo’n 226 euro (exclusief btw en exclusief meterkast).

De exclusief nachtmeter is voornamelijk bedoeld om ‘s nachts elektrische verwarmingstoestellen zoals boilers op te laden. Voor gas is er geen enkelvoudige en tweevoudige meter: je betaalt altijd dezelfde prijs.

Op de klassieke, mechanische tellers draaien de cijfers vooruit als je energie verbruikt. Heb je zonnepanelen dan draaien ze terug als ze energie produceren. Daarover zo meteen meer.

Meterstanden doorgeven

De meterstand geef je elk jaar door. Dat doe je aan je netbeheerder, niet aan je energieleverancier. Het ene jaar kan je de stand zelf online, telefonisch of per brief doorgeven. Het andere jaar komt de meteropnemer langs. Je krijgt op voorhand altijd een brief van je netbeheerder. Daarin staan je EAN-code en je meternummers. Dat is overigens niet hetzelfde. Je EAN-code is de identificatie van je leveringspunt. Die staat op een sticker op je meterkast en op je energiefacturen. Als je verhuist, krijgt de nieuwe bewoner jouw EAN-code. De meternummers vind je terug op het scherm van de meters zelf. De EAN-code heb je ook nodig als je wilt weten wanneer je jouw digitale meter krijgt. Met de nieuwe digitale meter is het niet meer nodig om zelf je meterstanden door te geven. Je digitale meter verstuurt automatisch je verbruik door naar de netbeheerder.

Wat verandert er met de digitale meter?

Sinds de zomer van 2019 is netbeheerder Fluvius begonnen met de installatie van digitale meters voor elektriciteit en gas. Heb je zonnepanelen, een budgetmeter of ga je bouwen of verbouwen, dan krijg je als eerste een digitale meter. Dat is ook het geval als je hebt deelgenomen aan het proefproject voor digitale meters of als je mechanisme meter defect is. De rest van Vlaanderen volgt vanaf 2022.

Een digitale meter toont hoeveel elektriciteit je overdag afneemt en hoeveel ‘s nachts en in het weekend.

Heb je zonnepanelen dan zie je ook hoeveel energie je overdag en in het weekend op het openbare net zet. Je ziet: je krijgt zo al een betere kijk op je verbruik. Een tip: wil je weten wanneer jij aan de beurt bent en hoe alles praktisch verloopt, dan kom je hier meer te weten.

Digitale meters worden ook wel ‘slimme meters’ genoemd omdat je ze helpen om minder energie te verbruiken. Een digitale meter ofwel slimme meter heeft zogeheten gebruikerspoorten. Zo kun je extra diensten koppelen aan de digitale meter, zoals slimme toepassingen aangeboden door je energieleverancier. Bijvoorbeeld verbruiksapps, slimme thermostaten of andere toestellen. De aansturing van je domoticasysteem gebeurt door een Customer Energy Management Systeem. Daarmee krijg je direct inzicht in je energieverbruik. Je kunt bijvoorbeeld sluipverbruik makkelijk opsporen en zo besparen. Ook zal je afrekeningsfactuur nooit meer een verrassing zijn, omdat je op elk moment je verbruik kent.

Nog een voordeel van de digitale meter: je verandert makkelijk tussen een enkelvoudige meter en tweevoudige meter. Hoe je slim je meters in de gaten houdt, lees je in dit artikel.

Zo hou je je meters slim in de gaten

Wat met de meter voor gas?

Vandaag is dat nog de klassieke, mechanische teller met cijfers die vooruit draaien. Maar ook de teller voor je gas wordt een digitaal display. Hij verzendt dan automatisch je verbruiksgegevens naar je netbeheerder. Die geeft ze door aan je leverancier voor de facturatie. Op je factuur zie je overigens dat de afrekening gebeurt in kWh terwijl je meter het verbruik in m3 aangeeft. Waarom wordt er deze ‘omweg’ gemaakt? Dat leggen we je graag uit. In ons land zijn er twee soorten aardgas: rijk gas (hoogcalorisch) en arm gas (laagcalorisch). Woon je in een regio waar je arm gas krijgt, dan heb je meer gas nodig om dezelfde warmte te krijgen als met rijk gas. Je verbruikt dan meer m3. Ook bepaalt het transport van het gas in je regio mee de prijs.

Om voor iedereen dezelfde verbruiksbasis te hebben, gebeurt er een omrekening van m3 naar kWh. De technische uitleg besparen we je. Het is belangrijkste is dat je zo niet benadeeld bent omdat je in een regio met arm gas woont.