Laat jij de televisie ook weleens op stand-by staan of je oplader in het stopcontact steken? Door dergelijk sluipverbruik gaat er nodeloos een hoop energie verloren, wat zich vanzelfsprekend uit op je energiefactuur. Probeer je apparaten daarom zoveel mogelijk uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt. Slimme stekkers kunnen je sluipverbruik een halt toeroepen. In dit artikel lees je er alles over.

Wat is sluipverbruik?

Sluipverbruik of sluimerverbruik wordt ook wel eens lekkende elektriciteit genoemd. Concreet gaat het om elektronische apparaten of huishoudtoestellen die niet goed worden uitgeschakeld, en in stand-by-modus meer elektriciteit verspillen dan nodig is. De energie per toestel die op die manier verloren gaat mag dan verwaarloosbaar zijn, de totale som verspilde energie maakt een groot deel uit van je elektriciteitsverbruik, soms tot wel 10% van je energiefactuur.

Voorbeelden van sluipverbruik zijn:

 

  • Printer: die wordt vaak samen met de computer aangezet en blijft de hele dag aanstaan, ook als er niet geprint wordt. Hetzelfde geldt voor allerlei andere randapparatuur bij een computer.
  • Magnetron: dit toestel heeft vaak een numeriek scherm dat constant gevoed wordt.
  • Oplader van je mobiele telefoon: wanneer die permanent in het stopcontact blijft steken, creëer je sluipverbruik.

Hoe spoor je sluipverbruik op?

Als je niet weet waar de meeste energie verloren gaat, kan je er ook niets aan doen. Daarom is het belangrijk om sluipverbruik eerst op te sporen. Er zijn enkele indicatoren die wijzen op sluipverbruik: beschikt het toestel over een digitale klok, een stand-by-lampje dat blijft branden, blijft er warmte vrijkomen of blijf je een bepaald geluid horen als het toestel is uitgeschakeld? Dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat het toestel onnodig energie verbruikt.

Wil je gestructureerd te werk gaan? Schaf dan een energiemeter aan, die je plaatst tussen het toestel en het stopcontact. Zo’n energiemeter haal je al in huis voor tien à vijftien euro en vertelt je exact hoeveel het toestel verbruikt wanneer het in stand-by-modus staat. Je plugt hem in het stopcontact en sluit er vervolgens het te meten toestel op aan. Vermenigvuldig het sluipverbruik eerst met 365, en vervolgens met je elektriciteitstarief en je weet exact wat het sluimerverbruik van dat specifieke apparaat je per jaar kost.

Weet je niet waar je moet beginnen? Sibelga, de distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lijstte de vijf grootste sluipverbruikers op:

 

  1. Computer met randapparatuur (33 euro per jaar)
  2. Tv met digicorder of dvd-speler (15 euro per jaar)
  3. Koffiezetapparaat (6 euro per jaar)
  4. Hifi-installatie (6 euro per jaar)
  5. Oven met digitale klok (4 euro per jaar)

Hoe voorkom je sluipverbruik?

Je weet nu waar het meeste sluipverbruik vandaan komt, dus wil je er natuurlijk iets aan doen. Dat kan op verschillende manieren. Hieronder geven we je een paar handige tips die je helpen om sluipverbruik binnen de perken te houden.

1. Trek de stekker uit het stopcontact
Dat geldt uiteraard niet voor apparaten als je diepvries of koelkast, maar als er apparaten zijn die je voor langere tijd niet meer gebruikt, dan trek je de stekker daarvan het best uit het stopcontact. Denk hierbij aan die broodrooster die je alleen in het weekend gebruikt of de waterkoker. Hetzelfde geldt voor gsm-opladers en andere adapters om je toestellen mee op te laden.

2. Gebruik een stekkerblok met aan/uit-schakelaar
Zo’n stekkerblok is vooral handig om sluipverbruik te bannen waar je een minder goed zicht op hebt. Sluit hier bijvoorbeeld de computer met alle randapparatuur op aan, en ban met één druk op de knop de grootste sluipverbruiker in huis.

3. Haal een stand-by killer in huis
Het woord zegt het zelf: een stand-by killer onderbreekt de elektriciteit volledig wanneer je een apparaat met de afstandsbediening in stand-by zet. Hierbij moet je wel even opletten met bijvoorbeeld een digicorder of videorecorder: als je een programma wil opnemen, moeten die apparaten natuurlijk wel elektrische voeding blijven krijgen. Een stand-by killer verbruikt zelf ook stroom, maar dat verbruik is verwaarloosbaar.

Er bestaan ook stand-by killers die gebruik maken van een timer. Handig voor wanneer je een smartphone of elektrische tandenborstel wil opladen. Je stelt zelf in hoelang je het apparaat van stroomtoevoer wilt voorzien, en na die tijdspanne schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.

4. Koop slimme stekkers
Slimme stekkers - of smart plugs - meten je energieverbruik en maken komaf met sluipverbruik. Ze zijn gelinkt aan een app op je smartphone, en op die manier schakel je toestellen volledig uit als je ze niet gebruikt. Want geef toe: elke avond alles uit het stopcontact trekken is vrij omslachtig. Dan is een druk op de knop - nu ja, een tik op je smartphone - een pak handiger. Bovendien hoef je nooit meer bang te zijn dat je het strijkijzer niet hebt uitgezet, want de app werkt prima vanop afstand.

Slimme stekkers hebben nog een paar handige voordelen die je leven gemakkelijker maken. Zo bedien je er verlichting mee vanop afstand, schakel je apparaten op afstand in en uit, en kan je zelfs koffie zetten voor je opstaat. Je roept er dus niet alleen sluipverbruik een halt mee toe, je maakt het jezelf ook nog eens een stuk gemakkelijker.