Aparte tijden vragen om een aparte zomer. Velen onder ons vieren dit jaar dan ook vakantie in eigen land en … in eigen tuin. Gelukkig kan zo’n staycation ook erg geslaagd zijn. Heb jij je verlof ook al volgepland met gezellige barbecues en avondjes onder vrienden? Dankzij deze tips beperk je je energieverbruik in de tuin tot een minimum.

Deel je tuin slim in 

 1. Is je tuin naar het zuiden gericht? Plant daar dan een boom. De schaduw zorgt ervoor dat je op airco kan besparen én in de winter verliest de boom zijn bladeren, waardoor je net extra zonlicht binnenkrijgt. 
 2. Plant tegen de warmste buitenmuur een druivenstruik en zorg voor 15 centimeter afstand tussen de struik en de muur. De druiven zorgen ervoor dat je muur minder warm wordt, waardoor je huis ook minder snel opwarmt. En dan hoeft die airco niet zo hard te staan. 
 3. Heb je een veranda? Ga dan voor doorzichtige zonnepanelen in plaats van glas op het dak. Zo maak je gratis gebruik van zonne-energie én is het zonlicht in huis iets minder fel.

Kies voor zuinige buitenverlichting

 1. Ook buiten kan je prima voor ledverlichting gaan. Dat is sfeervol, gezellig én energiezuinig. Bovendien hoef je ledlampen véél minder vaak te vervangen en zijn ze bijna onderhoudsvrij. 
 2. Of nog beter: kies voor buitenverlichting op zonne-energie. Overdag laden de lampen op met kleine zonnepanelen en ‘s avonds gaan ze automatisch branden. Zonlicht is gratis, dus zuiniger wordt het niet. En nu maar hopen op een mooie zomer!
 3. Ook slimme buitenverlichting kan je heel wat energie besparen. Zo is er slimme buitenverlichting die automatisch aangaat wanneer het donker genoeg is, en die weer uitgaat wanneer er voldoende licht is. Er zijn ook lampen die met een bewegingssensor werken. Die springen automatisch aan wanneer ze beweging detecteren.
 4. Sluit je buitenverlichting aan op een tijdschakelaar.  Zo blijven je lampen nooit nodeloos branden als je ze eens vergeet uit te zetten. De ingebouwde klok zorgt er immers voor dat je lampen op een bepaald tijdstip worden uitgeschakeld. En zo bespaar je niet alleen energie, maar ook nog eens kostbare vakantietijd!

Ga slim om met je buitenapparatuur

 1. Heb je een vijver met een pomp? Die hoeft niet de hele tijd aan te staan, en het is een kleine moeite om ‘m uit te zetten. 
 2. Ook een fontein of waterval in de vijver hoeven niet de hele tijd aan te staan. Zet ze uit wanneer er niemand naar kijkt, zoals ‘s nachts. Geen zin om elke avond naar je vijver te lopen? Ook hier is een tijdschakelaar een prima alternatief. 
 3. Een douche in open lucht? Verfrissend! Bovendien bestaan er tuindouches waarbij het water via zonne-energie wordt opgewarmd tot maximaal 60 graden Celsius. Ook parasols heb je tegenwoordig met ingebouwde zonnepanelen. Die slaan de energie op in batterijen, zodat je die ‘s avonds ergens anders voor kan gebruiken. 
 4. Al eens van een zonneoven of ‘solar cooker’ gehoord? Een leuk alternatief voor een barbecue én je kan ‘m helemaal zelf maken. Je behaalt er makkelijk temperaturen mee tot 150 graden Celsius, wat vergelijkbaar is met bakken en braden op een laag vuurtje. Vrienden en en familie erbij, en klaar. Gezelligheid troef!
 5. Krijg je het koud? Of begint het te schemeren? Kaarsen en een dekentje zijn veel gezelliger én energiezuiniger dan verlichting en terrasverwarming. 
 6. Zet een regenton in je tuin. Die vangt het hele jaar door regenwater op en dat kan je in de zomer gebruiken om bijvoorbeeld je planten mee te besproeien.
 7. Wie zomer zegt, zegt barbecuen. Maar ook dat kan je duurzamer aanpakken. Ga bijvoorbeeld voor een elektrische barbecue of een exemplaar op gas. Een kleinere barbecue verbruikt bovendien minder brandstof. 
 8. Heb je een koelkast in je tuinhuisje staan? Handig wanneer je een barbecue organiseert, maar helaas niet erg energiezuinig. Koelkasten en vriezers werken namelijk het best in een ruimte op kamertemperatuur van zo’n 18 graden. Is het veel warmer? Dan moet je koelkast of vriezer veel harder werken en verbruikt hij dus meer energie. In de winter duurt het door de koude dan weer langer voor de compressor werkt, waardoor het steeds warmer wordt in je koelkast of vriezer. Je houdt het dus maar beter bij een koelkast in de keuken. Dan moet je misschien wat heen en weer lopen, maar heb je ook weer wat beweging tussen al dat barbecuen door.