Met de komst van de digitale energiemeter (sinds 1 juli 2019) krijgen we steeds vaker vragen over enkelvoudige of tweevoudige energiemeters. Ook eigenaars van zonnepanelen willen graag weten wat voor hen het voordeligste is: dagtarief of ook nacht/weekendtarief voor elektriciteit. Natuurlijk is dit ook belangrijk als je bouwt of verbouwt. We zetten de meest gestelde vragen én de antwoorden voor je op een rij.

Is de digitale meter nog iets anders dan de enkelvoudige en tweevoudige meters?

We leggen het even voor je uit. De nieuwe digitale meter vervangt de klassieke elektriciteitsmeters waarvan de cijfers meedraaiden. Sinds 1 juli worden alle 'meedraai'meters geleidelijk vervangen, het eerst bij mensen die zonnepanelen hebben. Met de digitale meter zie je je elektriciteitsverbruik op een display, om maar één verschil te noemen.

 

Die digitale meter kan enkelvoudig of tweevoudig zijn. Het verschil? Een enkelvoudige meter registreert al je verbruik gedurende de dag en de nacht. Heb je een tweevoudige meter dan worden je verbruik overdag en je nacht/weekendverbruik op aparte meters geregistreerd.

Wat is het verschil in kosten voor enkelvoudige en tweevoudige meters?

Heb je een tweevoudige meter, dan betaal je voor je nacht/weekendverbruik minder dan voor je verbruik overdag. Voor de tweevoudige meter is er wel een extra vaste vergoeding . Je moet dus voldoende 's nachts en in het weekend verbruiken om de meerkosten terug te verdienen.

Wanneer geldt het nacht/weekendtarief precies?

Het nacht/weekendtarief loopt van 22 uur tot 7 uur op een weekdag en doorlopend van vrijdagavond 22 uur tot maandagmorgen 7 uur. In sommige gemeentes geniet je van het lagere nachttarief voor elektriciteit tussen 21 en 6 uur. Klik hier voor de lijst van deze gemeentes.

Wanneer is het interessant om een tweevoudige meter te hebben?

Dat hangt af wanneer je de meeste elektriciteit verbruikt. Draaien grootverbruikers zoals je wasmachine, droogkast, oven en afwasmachine vooral na 22 uur en in het weekend? Dan is een tweevoudige meter meestal interessant. Heb je nog geen tweevoudige meter, dan moet je nacht/weekendverbruik ongeveer de helft van je totale verbruik uitmaken om de extra kosten terug te verdienen. Heb je al een tweevoudig tarief dan is een derde van je verbruik de vuistregel.

En als ik zonnepanelen heb?

Zonnepanelen produceren overdag alle energie. Gezinnen verbruiken traditioneel echter bijna evenveel energie ’s avonds als overdag. Daarom is het in de meeste gevallen beter om een enkelvoudige meter te laten plaatsen. Je totale productie wordt dan immers afgetrokken van je totale verbruik. Dit is het principe van de terugdraaiende teller.

 

Sinds 1 juli 2019 krijgen alle nieuwe eigenaars van zonnepanelen standaard de nieuwe digitale meter. Daarover lees je hier meer. Hierbij kun je momenteel nog steeds voor het principe van de terugdraaiende teller kiezen en dit voor de eerste 15 jaar.

Ik ga renoveren. Wat kost het om een tweevoudige meter te installeren?

Sinds 1 juli 2019 krijg je meteen een digitale meter bij nieuwbouw of grondige renovatie. Je betaalt enkel de plaatsing en de indienststelling: vandaag is dat 273,46 euro incl. 21% btw. (prijs op 1 oktober 2019). Die prijs is ongeveer hetzelfde als vroeger voor een klassieke meter.

Waarom biedt Essent nu het verbruik overdag aan tegen het voordelige nacht/weekendtarief?

Essent vindt net als jij comfort belangrijk. Je wilt vast liever niet tot 's avonds of het weekend wachten om te wassen of te drogen? Wil je de hele dag door het voordelige nacht/weekendtarief krijgen? Kies dan voor groene stroom van Essent en neem een contract voor drie jaar. Ook met een enkelvoudige meter geniet je van dit voordeel. Zo gebruik je in alle vrijheid elektriciteit voor de beste prijs.

 

Hier lees je meer over dit unieke voordeell.

test

test