De gezelligste tijd van het jaar is weer aangebroken! Natuurlijk zorgt een zalig verwarmd huis voor een fijne sfeer. Hier geven we enkele handige tips om je thermostaat goed in te stellen. Vertrek je in de kerstperiode op wintersport of naar de zon? Ook dan is de juiste instelling van je thermostaat een must. Geniet in elk geval van heerlijke feestdagen.

Wat is eigenlijk de ideale kamertemperatuur?

Om te beginnen, verduidelijken we even het verschil tussen kamertemperatuur en gevoelstemperatuur. De gevoelstemperatuur is voor iedereen anders. Hij heeft te maken met je leeftijd, gewicht en spiermassa. Oudere en magere mensen hebben het bijvoorbeeld vaak kouder dan jongeren en mensen die wat molliger zijn. Ze verbruiken daardoor meer energie en dat is zeker in de winter voor de eerste groep niet zo raadzaam.

 

De ideale temperatuur voor de woonkamer ligt rond de 21 graden. Voor de badkamer mag dat gerust 23 graden zijn en de slaapkamers hebben genoeg met 16 graden. Heb je thermostatische kranen? Dan stel je dat simpel in. Stand 3 of 4 is voor de living, stand 2 of 3 voor je slaapkamer en stand 4 of 5 voor je badkamer. Of je bijvoorbeeld voor je living stand 3 of 4 kiest, hangt van of je het sneller koud of warm hebt.

Feestje? Zorg voor voldoende ventilatie.

Veel mensen in één ruimte, dat zorgt voor een hoge luchtvochtigheid. Dat komt omdat mensen in een warme ruimte eerder beginnen te zweten. Er komt dus meer vocht in de lucht waardoor het lichaam nog minder snel afkoelt. Dat is niet het ideale feestklimaat natuurlijk. Zorg daarom voor een goede verluchting en zet de verwarming een graadje lager. De gasten verwarmen mee de kamer. Dat betekent meteen een besparing van 7% op je verwarmingskosten. Een graadje minder is natuurlijk ook een tip als er geen feestje is: die besparing is altijd mooi meegenomen.

Je thermostaat en kamertemperatuur instellen: feiten en fabeltjes

Er bestaan nogal wat fabeltjes over het instellen van je thermostaat. Sommige mensen zetten na een langere afwezigheid de thermostaat op 24 graden omdat ze denken dat het dan sneller warm wordt. Dat klopt niet. Sneller opwarmen dan wat je ketel aan kan, gaat nu eenmaal niet. Het wordt niet sneller 21 graden door de thermostaat op 24 graden in te stellen. Ook verhogen mensen soms de thermostaat een paar graden tot de gewenste temperatuur is bereikt, en verlagen dan weer de stand. Geen goed plan, omdat je daarmee niet bespaart. Integendeel: je ketel verbruikt meer omdat hij telkens moet opstarten. Het is zuiniger om overdag een constante temperatuur aan te houden.

 

Wanneer je niet thuis bent, is het wel slim om je kamertemperatuur tot 16 graden te laten zakken. Schakel je thermostaat dus lager zodra je overdag langer dan drie uur weggaat. Zo spaar je maximaal energie uit. Nog makkelijker: bepaalde slimme thermostaten regelen dit automatisch zodat je eenvoudig veel energie bespaart.

Meer weten over de slimme thermostaat?

Lees hier hoe je 'm kan instellen

Op wintersport of naar de zon: regel slim je temperatuur

Heb je in de kerstvakantie een reis gepland? Denk dan zeker ook aan de temperatuur tijdens je afwezigheid en bij terugkomst. Zo verspil je geen energie en kom je thuis in een lekker warm huis. Zeker bij vriesweer is dat een fijn vooruitzicht. Deze tips helpen je alvast.

 

1. Laat je verwarming gewoon werken en draai de gastoevoer niet af

Als het buiten heel koud wordt, kunnen je leidingen bevriezen. Bovendien krijgt condensatie meer kans als de temperatuur te laag wordt. Dan kost het ook meer om bij terugkeer de juiste temperatuur te krijgen.

 

Stel daarom je thermostaat in op 14 graden als je voor langere tijd weg bent. Ga je bijvoorbeeld op weekend, dan is 16 graden voldoende. Dit is laag genoeg om de ketel niet onnodig te laten aanslaan en hoog genoeg om een kamer weer snel op te warmen. Kun je je thermostaat programmeren? Dan zet je hem de dag voordien op de gewenste temperatuur.

 

2. Laat je thermostatische kranen openstaan

Zo blijft elke ruimte perfect op temperatuur.

 

3. Check of je ketel op winterstand staat

Werkt je (oudere) ketel met een zomer/winterstand? Check dan nu of deze op 'winter' staat. Zo staat je ketel in elk seizoen op de juiste temperatuur om het water te verwarmen. Als de ketel in de winter op een te lage temperatuur staat, moet hij veel harder werken om telkens de gewenste warmte te geven.

Regel alles automatisch met een slimme thermostaat

De makkelijkste manier om ook tijdens de eindejaarsperiode de ideale temperatuur te regelen? Dat is ongetwijfeld de slimme thermostaat. Die weet immers of je thuis bent en wat jouw gewenste kamertemperatuur is. Bovendien meet een systeem zoals tado° de vochtigheid in huis en regelt het automatisch de gevraagde temperatuur. Eén keer makkelijk alles regelen en je hoeft je geen zorgen te maken of het lekker warm is en of je niet onnodig veel verbruikt. Zo worden je feestjes nog aangenamer en je thuiskomst altijd een feest.

 

Wil je meer weten over de voordelen van een slimme thermostaat? Dan raden we je zeker dit artikel aan.