Een dagtarief in combinatie met een nachttarief kan je soms een mooie besparing opleveren. Als je tenminste op het juiste moment elektriciteit kunt gebruiken. Voor gas is er geen nachttarief. We maken je hier wegwijs zodat je een goede beslissing neemt voor je tarief.

Waarom een dagtarief en nachttarief?

De productie van elektriciteit voor een heel land is een ingewikkelde organisatie. De producenten moeten de vraag en het aanbod van elektriciteit zo goed mogelijk op elkaar afstemmen. Als de vraag naar elektriciteit op een bepaald moment heel hoog is, dan leidt dat tot een grotere belasting van het elektriciteitsnet. Dat wil de overheid uiteraard vermijden om zo de energievoorziening te garanderen.

De oplossing is om mensen aan te moedigen om energie op dalmomenten te laten gebruiken. Dat is vooral ‘s avonds laat en in het weekend als grootverbruikers zoals bedrijven minder actief zijn. Zo ontstond het nachttarief. Het is voordeliger dan het dagtarief. Mensen gaan daardoor minder op piekmomenten gebruiken en wordt het gebruik gespreid. Daardoor kan de productie ook beter worden gespreid.

Hoe weet je of een tweevoudig tarief voor jou gunstig is?

Laten we eerst even kort het verschil tussen de tarieven uitleggen. Als je een enkelvoudige meter hebt, dan betaal je dag en nacht voor al je elektriciteitsverbruik hetzelfde. Met een tweevoudige meter betaal je tussen 7 en 22 uur op weekdagen het dagtarief. Het nachttarief loopt op weekdagen van 22 tot 7 uur en van vrijdagavond 22 uur tot maandagochtend 7 uur. Overigens kan die uurregeling soms anders zijn van gemeente tot gemeente. Dat check je hier.

Een tweevoudige meter (dagtarief en nachttarief) is alleen interessant als je door de week tussen 22 en 7 uur en in het weekend veel energie verbruikt. Je betaalt voor een tweevoudige meter namelijk een extra vergoeding. Wil je veranderen tussen dagtarief en dag/nachttarief, dan is dat anders met een klassieke mechanische meter als met een digitale meter.

Nachttarief? Laat je grootverbruikers op het juiste moment werken

Wassen, drogen, strijken, warm water opwarmen in je boiler: het zijn maar een paar voorbeelden van toestellen die je energiefactuur de hoogte injagen. Door die in de daluren te gebruiken, scheelt dat al veel en is het nachttarief lonend. We zagen op de website van netbeheerder Sibelga een interessant overzicht van het verbruik per apparaat. Zo weet je hoeveel je wint door op het juiste moment je toestellen te gebruiken.

Tip: heb je een wasmachine, droogkast of vaatwasser met startuitstel? Gebruik dan deze functie als je nachttarief hebt. Met een slimme stekker kun je zelfs vanop afstand je machines aanzetten en uitzetten.

Tip: verwarm je met een boiler, werk dan met een timer die 's nachts je boiler verwarmt zodat je 's ochtends warm water hebt. Zorg wel voor een veilige timer met voldoende vermogen. Een boiler heeft een vermogen tussen 2000 en 3000 watt dus de timer moet daarop voorzien zijn. Anders is er risico op kortsluiting en brand.