De juiste leverancier voor je elektriciteit en aardgas kiezen: het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Met deze checklist zie je niks over het hoofd en vink je alle belangrijke vergelijkingspunten moeiteloos en snel af.

1. Heb je de keuze tussen een vast en een variabel tarief?

Die keuze lijkt vanzelfsprekend maar toch heb je ze niet bij elke leverancier. Met een vast tarief blijft de prijs hetzelfde tijdens de volledige contractperiode. Als de prijs bijvoorbeeld stijgt, hoef je niet bij te betalen. Je bent dus zeker dat je elke maand hetzelfde betaalt.

 

Met een variabel tarief kan de prijs wél veranderen tijdens de periode van je contract. Dat kan een prijsdaling of een prijsstijging zijn. Op de afrekeningsfactuur zie je dan hoeveel je minder of meer betaalt.

 

Tip: kies jij voor vast of voor variabel? Vergelijk op essent.be welke formule voor jou voordeliger is.

2. Heb je de keuze tussen groene en grijze elektriciteit?

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame of hernieuwbare bronnen: zon, wind, water of aardwarmte. Een leverancier kan die zelf produceren of inkopen.

 

Grijze energie komt van fossiele brandstoffen zoals olie, gas, steenkool of kernenergie.

 

Tip: bij Essent kies je zelf tussen grijs en groen, maar altijd voor een interessante prijs.

3. Biedt je energieleverancier CO2-neutraal gas  aan?

CO2-neutraal wil zeggen dat een productieproces niet bijdraagt aan de klimaatverandering. Een bedrijf kan zijn CO2-uitstoot compenseren door de aankoop van CO2-certificaten. Met de opbrengst daarvan gebeuren er investeringen die de uitstoot beperken.

 

Tip: Essent biedt CO2-neutraal gas aan. Wij garanderen dit door onze CO2-certificaten.

4. Weet je zeker of je voorschotbedrag realistisch is en op jouw situatie afgestemd?

Met een voorschotfactuur spreid je de betaling van je energiefactuur gedurende het jaar. De distributienetbeheerder maakt een inschatting van je verbruik. Vaak is dat op basis van je verbruik van de voorbije jaren of anders op basis van het gemiddelde verbruik. Vul bij een offerteaanvraag best je reële verbruik in. Zo voorkom je straks verrassingen op je afrekeningsfactuur.

 

Tip: je mag Essent altijd advies vragen voor het voorschotbedrag dat bij je past. En je past het steeds makkelijk zelf aan.

 

5. Helpt je energieleverancier je om energie te besparen?

De goedkoopste energie is de energie die je niet verbruikt. Kleine tips leveren samen al een lager verbruik op. De grootste besparing bereik je door te investeren in energiebesparende tools zoals een slimme thermostaat, slimme schakelaars, zonnepanelen en isolatie. Ga na of je leverancier je hierbij ook financiële voordelen biedt.

 

Tip: bij Essent krijg je handige tips voor snelle besparingen maar ook speciale aanbiedingen zoals nu een tado° slimme thermostaat voor € 1 met gratis installatie*.

 

6. Staat je leverancier voor je klaar via de kanalen die jij verkiest?

Je wilt snel een duidelijk antwoord op jouw vragen. Een persoonlijke service is dus belangrijk als je vergelijkt. Ga zeker na of je contact kunt opnemen via alle kanalen en of je altijd een persoonlijke service krijgt.

 

Tip: bij Essent kies je zelf via welk kanaal je geholpen wilt worden. Bel of mail ons, stuur een boodschap via twitter of Facebook, of kom langs in ons kantoor.