Of de temperatuur buiten ons energieverbruik bepaalt? Ja, maar niet alleen. Het is logisch dat we in het najaar de verwarming hoger zetten, maar dat is niet alleen omdat het kouder is. We onderzochten het aardgasverbruik van onze klanten en wat blijkt? Belgen maken het graag gezellig binnen als de lucht buiten grauwer wordt.

Aardgasverbruik verdubbelde al eind september

De zogenaamde ‘start van de verwarmingswinter’, het moment waarop de Belgen in het najaar de verwarming aanzetten, lag dit jaar tussen 25 september en 5 oktober. Op een week tijd verdubbelde toen het aardgasverbruik en daarmee was de verwarmingswinter officieel ingeluid. Traditioneel blijft het verbruik vanaf dan in crescendo stijgen. Het stabiliseert pas als de buitentemperatuur naar het vriespunt zakt en we binnen liefst een constant hoge temperatuur behouden.

Somber weer drijft ons energieverbruik omhoog

Qua temperatuur bleef oktober 2019 eerder stabiel ten opzichte van andere jaren. Het was zelfs iets zachter dan normaal met een gemiddelde van 12 graden. En toch lag het energieverbruik van de Belgische gezinnen gemiddeld 13% hoger. Gevoelstemperatuur speelt daarin zeker een rol. Oktober was namelijk somberder dan gemiddeld, met meer regen en opvallend weinig zon. Volgens het KMI was het zelfs de vierde somberste oktobermaand sinds het begin van de metingen. 20 regendagen en 25 uur minder zonneschijn. Redenen genoeg om thuis de verwarming gezellig hoger te zetten.

We geven je graag 5 handige tips om te besparen op je energieverbruik als het buiten kouder wordt:

  1. Ontlucht je radiator: De radiator ontluchten aan het begin van de winter zorgt voor een lager verbruik.
  2. Verlucht je huis regelmatig: Frisse lucht is vaak drogere lucht en dus goedkoper om te verwarmen.
  3. Hang gordijnen op en doe de rolluiken ’s nachts dicht: Gordijnen en rolluiken zijn perfecte isolatoren. Ze houden de koude tegen die door de ramen komt.
  4. Verbruik minder warm water: Verwarmen van water kost enorm veel energie. Gebruik daarom zeker een energiezuinige douchekop en beperk je tijd onder de douche.
  5. Trek de stekker uit: Deze tip geldt het hele jaar door. Wanneer je een apparaat niet gebruikt, verbruikt het in stand-by meer energie dan je zou denken. Ook een oplader die niet aan een telefoon hangt, verbruikt nog steeds energie.