Een thuisbatterij is niks meer of minder dan een opslagplaats voor de zonne-energie die je te veel produceert. Zeker nu het principe van de terugdraaiende teller wegvalt en het net dus niet langer voor jou batterij speelt, is het het voordeligst om je opgewekte energie meteen te gebruiken. Maar omdat dat niet altijd haalbaar is, kan een thuisbatterij een handig alternatief zijn. Die verhoogt je zelfverbruik immers aanzienlijk. In dit artikel leggen we je alles uit over de thuisbatterij.

Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?

  1. Sinds de afschaffing van de terugdraaiende teller in Vlaanderen is het het voordeligst om zoveel mogelijk energie te verbruiken op het moment waarop je die opwekt. Dat noemen we gelijktijdigheid. Met een thuisbatterij verhoog je die zelfproductie aanzienlijk. Op die manier moet je minder stroom van het net afhalen en bespaar je dus.

  1. Je hebt een eigen stroomvoorraad en kan bij een stroompanne dus overschakelen naar je thuisbatterij.
  2. In Vlaanderen krijg je tot 40% van je investeringskosten terug, maximaal € 2550. De Vlaamse regering moet deze premie wel nog definitief goedkeuren.

Wat zijn de nadelen van een thuisbatterij?

Thuisbatterijen blijven redelijk duur. De prijs zakt stilaan, en je hebt ook recht op een premie van de Vlaamse overheid, maar toch blijft een batterij een serieuze investering.

Waarvoor doe je het?

Zoals we hierboven al aanhaalden, verhoogt een thuisbatterij je zelfverbruik, wat vooral van belang is in Vlaanderen. Met een zonnepaneleninstallatie zonder thuisbatterij ligt je zelfverbruik doorgaans rond de 30%. Met een thuisbatterij kan je je zelfverbruik tot zo’n 80% verhogen. Je bent dus minder afhankelijk van het netwerk, al is volledige onafhankelijkheid niet haalbaar.

 

Daarbovenop getuigt een thuisbatterij van een toekomstgerichte visie. Met het huidige tariefsysteem in Vlaanderen zijn batterijen immers nog steeds niet rendabel, maar vanaf 2022 worden je netkosten berekend volgens het capaciteitstarief, waarbij je energieprijs berekend wordt op basis van de pieken in je verbruik. En die pieken zie je bij de meeste gezinnen ‘s avonds, wanneer je zonnepanelen onvoldoende produceren. Maar ook zonder zonnepanelen is dat natuurlijk het tijdstip waarop iedereen thuiskomt, de tv opzet en begint te koken. Ook voor mensen zonder zonnepanelen gelden die pieken dus, waardoor een batterij ook voor hen interessant wordt. Die zorgt er immers voor dat je die pieken alsnog kan vermijden.

Waaruit bestaat een thuisbatterij?

Een systeem bestaat meestal uit zonnepanelen, een batterij, een omvormer en een elektriciteitsmeter. De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Die stroom noemen we gelijkstroom. De stroom die je nodig hebt voor je elektrische apparaten heet wisselstroom. De omvormer zorgt er dan ook voor dat de gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare stroom. Je batterij kan zowel in het gedeelte van de gelijkstroom staan als in dat van de wisselstroom.

 

Er bestaan verschillende soorten omvormers én batterijen. Meer daarover lees je in dit artikel.

Wat kost een thuisbatterij?

Nieuwe technologie is meestal duur en dat is ook zo voor de thuisbatterij. Bovendien geldt: hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs. Voor een batterij van 3 kWh moet je rekenen op € 4000, inclusief installatiekosten. Voor een model van 8 kWh loopt dat op tot € 8000 en voor een vermogen van 14 kWh is dat zo'n € 10.000, inclusief installatiekosten. Hoeveel je nodig hebt hangt uiteraard af van je energieverbruik, maar een gemiddeld gezin zou moeten toekomen met een capaciteit van 4 kWh.

Zijn er premies voor thuisbatterijen?

Tot nu toe kon je rekenen op een premie van de Vlaamse regering van € 250 per kWh, op 1 april 2021 veranderden de bedragen lichtjes. Deze bijgestuurde premie is echter nog niet definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering. Volgende cijfers zijn dus onder voorbehoud:

Tabel thuisbatterij

Deze bedragen zijn geldig tot eind 2021, daarna dalen ze geleidelijk aan. Aan de subsidies zijn wel een aantal voorwaarden verbonden. In Brussel en Wallonië krijg je voorlopig geen subsidies voor thuisbatterijen.

 

 

Volgens de EPB-eisen in Vlaanderen moet er bovendien een bepaalde minimumhoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen worden gehaald voor nieuwbouw of ingrijpende energetische renovaties, uitgedrukt in een maximaal E-peil. Je hebt dan de keuze tussen onder andere een zonneboiler, een warmtepomp(boiler) of zonnepanelen. Die laatste optie is vaak de meest rendabele, en wie nu zonnepanelen laat installeren, doet dat het best in combinatie met een thuisbatterij. Bereken via onze calculator hoeveel energie jij kan opwekken en hoeveel zonnepanelen je dan nodig hebt.

 

Ga je een lening aan om je installatie te financieren? Door de lage interestvoeten voor groene investeringen wordt je installatie extra interessant. Voor mensen met een nieuwbouwwoning is er een bijkomend voordeel: hoe lager je E-peil, hoe hoger je korting op de onroerende voorheffing. De exacte waarden en bedragen vind je hier. Je komt bovendien ook in aanmerking voor een eenmalige investeringspremie voor je zonnepanelen en een premie voor je batterij.

Wat is de terugverdientijd van een batterij?

De exacte terugverdientijd van je batterij hangt af van een aantal factoren, waaronder je energieverbruik. Voor een batterij van 10 kWh betaal je ongeveer 7400 euro. Je krijgt een subsidie van 2550 euro voor deze grootte van batterij en een compensatiepremie voor je zonnepanelen, afhankelijk van wanneer die werden geïnstalleerd. Op basis daarvan kunnen we de volgende simulaties maken:

Tabel thuisbatterij

Voorbeeld in regio Oudenaarde (Gaselwest), met zonnepaneel installatie van 2016

Tabel thuisbatterij rendabel

Doen we diezelfde simulatie voor een andere regio, bv. regio Pelt (Inter-Energa), met zonnepaneel installatie van 2014

Tabel thuisbatterij rendabel

Hier kunnen we een aantal conclusies uit trekken:

  • Voor een batterij van 5 kWh betaal je ongeveer 4600 euro. Voor een netto extra kost (na aftrek premies) van 800 euro (= 20%) heb je dus een dubbele zo grote batterij.
  • Hoe hoger je verbruik, hoe interessanter het kan zijn om te investeren in een batterij, tenzij je reeds een aircosysteem hebt. Airco zorgt namelijk ook voor een hogere gelijktijdigheid, waardoor de besparing met een batterij wel eens kan tegenvallen.
  • Afhankelijk van je regio (en de daarbij horende distributie- en transmissiekosten en het prosumententarief) is je terugverdientijd langer of korter. In een regio met hoge D&T-kosten heb je je batterij immers veel sneller terugverdiend.
  • Ook het jaar waarin je je zonnepaneleninstallatie liet plaatsen is van belang. Voor zonnepanelen die in 2016 geïnstalleerd werden krijg je bijvoorbeeld een hogere premie dan voor zonnepanelen die in pakweg 2014 of 2018 geplaatst werden. Hier staat dan wel weer tegenover dat je voor 2016 al meer terugverdiende en na 2016 minder betaalde voor je installatie.

 

Wil je een persoonlijk en accuraat voorstel op maat? Dan is het handig als je meer dan één jaar aan data van je slimme meter en je zonnepanelen kan voorleggen. Dat kan via deze link. Bovenstaande berekeningen houden bijvoorbeeld geen rekening met de evolutie van alle componenten van je energiefactuur (D&T, taksen, energieprijs), of met hoe het vandaag gesteld staat met je gelijktijdigheid. Die kan namelijk ook evolueren door een aanpassing binnen je gezin of evoluties van elektrische toestellen. De exacte terugverdientijd hangt ook af van de kwaliteit van het batterijsysteem. Over de jaren heen kan het aantal laad- en ontlaadcycli namelijk effect hebben op de levensduur. De terugverdientijd is dus exclusief de vervanging van je batterij of eventuele degradatie.

 

Zelf ook interesse in een thuisbatterij? Bij Essent helpen we je graag verder.